„Dnes (11. 7.) se po poledni začnou tvořit přeháňky a bouřky, které v severozápadní polovině Čech mohou být odpoledne a večer i silné a budou postupovat k východu až severovýchodu,“ uvedli meteorologové. Plošně dnes bude výskyt silných bouřek jen výjimečný, dodali.

V pátek budou bouřky silnější, ČHMÚ vydal výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí. Doprovázet je bude přívalový déšť s úhrny kolem 50 milimetrů, v opakovaných bouřkách může podle meteorologů spadnout i kolem 80 milimetrů. Místy se mohou také objevit nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a menší kroupy o velikosti do dvou centimetrů. „Bouřky se nejdřív vyskytnou brzy odpoledne na západě a jihozápadě Čech a budou postupovat k východu až severovýchodu, přičemž se budou formovat do bouřkové linie,“ uvedl ČHMÚ.

Tisícovka zásahů za středu

„Od včerejšího (středečního) odpoledne jsme zasahovali ve více než 946 případech v souvislosti se silnými bouřkami. Nejvíce technických pomocí evidujeme v krajích Středočeském, Jihočeském a Ústeckém,“ uvedli hasiči před 06:30. Ve středu k 22:00 hlásili 668 výjezdů v souvislosti s počasím.

Stromy v noci spadly na koleje v úsecích Květná - Polička a Moravská Třebová - Mladějov na Moravě v Pardubickém kraji, Dačice - Slavonice v Jihočeském kraji a Rožná - Nedvědice na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje. Provoz se kvůli stromům na trati zastavil také v úsecích Jindřichov na Moravě - Hanušovice v Olomouckém kraji a Horní Cerekev - Dobrá Voda u Pelhřimova na Vysočině. Některé úseky už Správa železnic zprovoznila.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Hasiči na Vysočině museli ve středu večer kvůli bouřce odvést 90 dětí ze dvou dětských táborů. Děti museli evakuovat z Vápovic na Jihlavsku, kde kvůli počasí spadly stany. Vyjeli tam asi ve 22:00. Dalších 35 dětí odvedli hasiči z tábora v obci Zahradiště na Žďársku. Podle Pátkové tam hrozilo přetečení rybníka. Hasiči začali tábor evakuovat asi ve 23:00. „Všechny osoby byly bezpečně evakuovány a celkem jsme evakuovali 90 osob,“ dodala Pátková.

Srážek zaznamenali meteorologové za uplynulých 24 hodin některé stanice na Vysočině i přes 40 litrů na čtvereční metr. Nejdeštivěji bylo na Pelhřimovsku.

Hasiči v Pardubickém kraji vyjížděli od středečního odpoledne do dnešního rána k 115 událostem v souvislosti s bouřkami, které se přehnaly regionem. Museli zejména odklízet popadané stromy a čerpat vodu ze zatopených sklepů domů, škol i garáží, uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Spadlé kmeny a větve také na několika místech přerušily provoz na železnici, v současnosti je již všude obnoven. Několik stovek domácností je bez dodávek elektřiny.

Strom spadl ve středu vpodvečer na jedoucí vlak na železničním koridoru ve Chvaleticích na Pardubicku. Byl poškozen a pasažéři si museli přestoupit do jiného. Další dvě soupravy plné cestujících stály až do chvíle, než byl odstraněn. Další přerušení provozu postihlo v noci tratě mezi Moravskou Třebovou a Mladějovem na Moravě a mezi Květnou a Poličkou.

Na Chrudimsku a Svitavsku hasiči v noci odčerpávali vodu ze zatopených sklepů domů, ale i například ze základní školy. V Úhřeticích na Chrudimsku skončil strom na zaparkovaném voze. V Horním Bradle v témže okrese spadl strom v dětském táboře, nikomu se nic nestalo. V Rokytně na Pardubicku blesk udeřil do stromu a zřejmě do střechy domu, kterou zapálil. Majitel je na dovolené a zatím není možné vyčíslit škodu.

Evakuace i na Královéhradecku

 Kvůli bouři v noci na dnešek bylo dnes ráno v Královéhradeckém kraji bez dodávek elektřiny asi 1100 domácností. 

Bouřky doprovázené silným větrem a přívalovým deštěm v kraji lámaly stromy a větve, někde zatopily sklepy a silnice. Kvůli bouři hasiči ve středu po 20:00 ve Zlaté Olešnici na Trutnovsku evakuovali dětský tábor. „Táborníci měli už zabezpečené náhradní ubytování v Trutnově. Evakuováno bylo 49 lidí, z toho 38 dětí. Všichni byli v pořádku bez zranění,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Voda také zaplavila spodní část silničního kruhového objezdu u Hradce Králové, kde se setkává dálnice D11 se silnicí I/35. Voda na objezdu zatopila několik aut.

Nejvíce práce měli hasiči v okrese Hradec Králové, kde zasahovali u 57 událostí. „Dále evidujeme 20 technických zásahů v okrese Trutnov, 15 v okrese Jičín, 11 v okrese Rychnov nad Kněžnou a sedm v okrese Náchod,“ uvedla mluvčí hasičů.

Poruchy na jihu Čech

Bez dodávek elektřiny kvůli středečním bouřkám zůstává dnes ráno na jihu Čech téměř 12.000 odběratelů, které zásobuje společnost EG.D. Nejvíce postižené je Českokrumlovsko.

„Bouřky způsobily celkem 25 poruch na vedení vysokého napětí distribuční sítě EG.D převážně na jihu Čech, aktuálně je jich 21. Nejvíce postižených míst bylo na Českokrumlovsku 7100, dále na Českobudějovicku 4500 a zhruba 500 na Jindřichohradecku,“ uvedl Budný.

Středeční bouřky zkomplikovaly dopravu také na železnici. Dnes ráno nejezdí vlaky z Českých Budějovic do Českých Velenic a z Lipna nad Vltavou do Rybníka. Lidé tak budou jezdit náhradní autobusovou dopravou.

Hladiny jihočeských vodních toků byly ráno v normálu, podle webu Povodí Vltavy evidují první stupeň, tedy bdělost, pouze na řece Stropnici na měřicí stanici Pašínovice-Komářice. Podle hydrologů spadlo v Trhových Svinech na Českobudějovicku za posledních 24 hodin 70 milimetrů srážek, tedy 70 litrů vody na metr čtvereční. Svinenský potok tam ve středu ve 21:00 překročil na desítky minut třetí povodňový stupeň, poté voda opadala.

Rekordní teplo

Teplotní rekordy pro 10. červenec padly na 56 se 167 meteorologických stanic, které fungují alespoň 30 let. Strážnice byla jedinou, kde se rtuť dostala přes 36 stupňů, na několika dalších místech ale naměřili více než 35 stupňů. V Brodě nad Dyjí na Břeclavsku se maximum dostalo na 35,9 stupně, v Hradci Králové teplota vystoupala na 35,7 stupně, v Karviné a Starém Městě na Uherskohradišťsku pak shodně na 35,4 stupně. Stanice v Pardubicích a Přerově hlásily 35,1 stupně.

Jak bude další dny

ČTVRTEK: Oblačno až zataženo, místy déšť nebo bouřky, místy i velmi silné. Teploty mezi 26 a 30 stupni Celsia, na jižní Moravě až 32 stupňů Celsia

PÁTEK: Oblačno až polojasno, místy ojediněle bouřky. Teploty 27 až 31 stupňů Celsia, na západě Čech 25 stupňů Celsia, na jižní Moravě až 34 stupňů Celsia. Silné bouřky mohou doprovodit kroupy.

SOBOTA: Oblačno až zataženo, místy přeháňky a bouřky. Teploty mezi 23 a 27 stupni Celsia, na západě 21 stupňů Celsia, na jižní Moravě 30 stupňů Celsia.

NEDĚLE: Oblačno až polojasno, na severovýchodě bouřky. Teploty mezi 23 a 27 stupni Celsia, na jižní Moravě až 31 stupňů Celsia.

Video
Video se připravuje ...

Strom v Praze zranil mladého muže. (6. července 2024) Aktu.cz

Fotogalerie
74 fotografií