Hasiči měli v Královéhradeckém kraji od pátečního odpoledne do dnešního rána asi 80 výjezdů, z toho jich bylo zhruba 50 k čerpání vody v okrese Hradec Králové. Kvůli zaplavení části kruhového objezdu na křížení dálnice D11 a silnice I/35 v Plotištích u Hradce Králové zůstávají uzavřené výjezd z dálnice D11 ve směru od Jaroměře, příjezd do Hradce Králové od Jičína a výjezd z Hradce Králové na Prahu. ČTK to dnes zjistila u hasičů a policie.

Hladina řeky Divoká Orlice v Orlickém Záhoří na Rychnovsku před páteční půlnocí vystoupila na třetí povodňový stupeň. Následně s ustáváním srážek začala klesat a od dnešních 06:00 je řeka bez povodňových stupňů.

Přívaly deště nejvíce zasáhly královéhradeckou městskou část Plotiště, kde se rozvodnil potok Melounka. Hladina vody valící se po ulicích měla místy 30 až 50 centimetrů. "U některých domů, například dřevostaveb, budou škody zřejmě značné. U domů, kde voda vnikla do garáží či sklepů, budou menší," řekl ČTK mluvčí hasičů Zbyněk Voříšek. Od páteční půlnoci voda opadla.

Bouře zastavily vlaky, podemlely silnice

Konkrétně v Ústeckém kraji šly v pátek velmi silné srážky v pásu od Teplicka přes Ústecko a Litoměřicko po Šluknovský výběžek. Spadlo od 30 skoro do 65 milimetrů vody. Hasiči vyjížděli v souvislosti s počasím ke 111 zásahům.

Jihomoravští hasiči do pátečních 22:00 zasahovali na 163 místech v kraji, nejčastěji byly důvodem stromy spadlé na silnici. Poté se situace výrazně zklidnila a do dnešních 7:00 jim přibylo jen 12 výjezdů ke stromům na silnicích. „Je pravděpodobné, že v průběhu dnešního dne budeme častěji vyjíždět na cyklostezky, kde už v pátek lidé nejezdili, a spadlé stromy tak odhalí až první cyklisté dnes ráno,“ řekl dnes ČTK mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský.

Také ve středních Čechách byla situace nejhorší v pátek vpodvečer, hasiči nejčastěji vyjížděli kvůli čerpání vody. Po 19:00 výjezdů hasičů výrazně ubylo. „Za celou noc jsme měli od pátečních 20:00 do sobotního rána 14 výjezdů,“ řekl ČTK mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora. Šlo zejména o odstraňování popadaných stromů.

Podle informací Českých drah a Správy železnic kvůli podezření na podemletí trati dočasně nejezdí vlaky v mezi Litoměřicemi a Úštěkem a kvůli popadaným stromům mezi Lovosicemi a Chotiměří nebo na jihu Čech mezi Dačicemi a Telčí.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Bouřky vystřídají lijáky

Meteorologové varují před silnými lijáky a možným rozvodněním řek. "Během sobotního (dnešního) večera a noci na neděli očekáváme od jihozápadu frontální vlnu doprovázenou intenzivními srážkami, které mohou být v kombinaci s očekávanými bouřkami velmi vydatné," uvedli meteorologové. Podle nich může v pásu od jižních Čech k severu až severovýchodu spadnout i kolem 40 milimetrů, v kombinaci s bouřkami ojediněle kolem 60 milimetrů srážek.

S ohledem na očekávaný déšť a vyšší nasycenost půdy a toků po předchozích srážkách současně nevyloučili, že některé z řek mohou dosáhnout i druhého povodňového stupně.

Jak bude v dalších dnech?

V neděli má být oblačno až polojasno, večer místy i zataženo. Zpočátku se objeví přeháňky, ojediněle ještě i bouřky. Nejvyšší teploty vystoupí na 23 až 27 °C, na jižní Moravě až na 30 °C.

Velmi teplé počasí meteorologové předpovídají i na příští týden.

Pondělí

Jasno až polojasno, večer na západě přibývání oblačnosti a později ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C, na západě a severozápadě kolem 13 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C, na jižní Moravě až 33 °C. 

Úterý

Oblačno až polojasno, místy přechodně až zataženo. Od západu místy přeháňky nebo bouřky. Později odpoledne a večer ubývání srážek. Nejnižší noční teploty 21 až 17 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C, na jihovýchodě a východě až 32 °C.

Středa

Polojasno až skoro jasno, přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C, na západě až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C, na jihu Moravy až 32 °C. 

Video
Video se připravuje ...

Jak vznikají nejničivější bouřky na území Česka? Videohub

Fotogalerie
53 fotografií