Varování před bouřkami platí do půlnoci pro jihozápadní polovinu Čech, včetně Prahy a většiny Středočeského kraje. V první polovině noci se pak bouřky mohou dostat i na Vysočinu.

Na Šumavě během krátké doby napršelo 115 milimetrů srážek, upozornili meteorologové. Na sociálních sítích se objevily fotografie a videa zachycující přívaly vody i kroupy. Ty padaly i na Prachaticku.

„V rozpětí jen několika minut jsme podvečer vyslali jednotky do obcí Kůsov, Zdíkov, Vimperk, Korkusova Huť, Stachy a Horní Vltavice k čerpání vody ze sklepů a domů. V Kubově Huti likvidujeme ze silnice naplavené bahno a suť,“ uvedla Matějů. Dodala, že v jiných částech Jihočeského kraje neevidují podobné problémy spojené s bouřkami.

Mluvčí drážních hasičů po 20:00 informoval o zaplavené a bahnem znečištěné trati ve stanici Kubova Huť. „Hasiči tam vezou bagr,“ dodal. Další vlaky mají přes tuto železniční stanici jet podle jízdního řádu dopravce GW Train Regio v pátek ráno.

Mluvčí drážních hasičů Martin Kavka večer doplnil, že drážní hasiči likvidují po silném dešti bahno z trati ve stanici Kubova Huť.

Velmi silné bouřky hrozí v Karlovarském a Plzeňském kraji i v západní části jižních Čech. Bouřky tam mohou být provázeny deštěm s úhrny kolem 50 litrů vody na metr čtvereční. V opakovaných bouřkách může výjimečně spadnout až 80 litrů.

Ve členitém terénu a po nasycení půdy vodou z předchozích srážek je pravděpodobný vznik přívalové povodně, upozorňuje ČHMÚ. V bouřkách mohou rovněž padat menší kroupy a foukat vítr, který může vyvracet stromy, působit výpadky v energetice a problémy v dopravě.

„Bouřková aktivita se bude v průběhu období postupně posouvat k východu až severovýchodu, v noci na pátek budou bouřky slábnout,“ uvádí ČHMÚ.

Aktuální vývoj srážek sledujte na radaru Blesku

Další vydatné srážky hrozí podle meteorologů v pátek zejména v Jizerských horách a Krkonoších. Ojediněle tam může napršet 30 až 50 litrů vody na metr čtvereční a nelze vyloučit ani vznik lokálních záplav.

Video
Video se připravuje ...

Bouřky se prohnaly Českem: Záplavy ve Zlínském kraji. Evakuace i nebezpečné laguny HZS Zlínského kraje

Fotogalerie
21 fotografií