Předpověď počasí na víkend:

Video
Video se připravuje ...

Počasí na víkend: Konec prázdnin bude deštivý, k vodě už to lákat nebude Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Třídenní předpověď počasí je dnes zpravidla dostatečně přesná k tomu, aby podle ní lidé mohli plánovat, co v následujících dnech dělat. Meteorologové ale stále doporučují sledovat i denní předpověď, která střednědobé výhledy zpřesní a čím dál více se blíží realitě.

Přesnost předpovědi počasí se neustále zlepšuje

Nejpřesnější stále zůstávají předpovědi na den dopředu, i ty se ovšem podle studie americké skupiny ForecastWatch, která se zabývá sledováním přesnosti předpovědí teploty, v průběhu posledních let výrazně zlepšily.

Drtivá většina jednodenních předpovědí se podle studie dnes vejde do odchylky 5 °C.  Zároveň ukazuje, že většina sledovaných předpovědí se mezi lety 2005 a 2006 zlepšila přibližně o třetinu.

K výraznému posunu došlo ale i u střednědobých předpovědí. Řada meteorologů upozorňuje na to, že od začátku tisíciletí se modely počasí zpřesnily natolik, že týdenní předpovědi dnes bývají zpravidla přesnější než třídenní předpovědi v minuých letech.

Studie ForecastWatch rovněž ukazuje na jeden zajímavý jev, který se týká předpovědí na příští den i na delší časové úseky. Jejich přesnost je během roku proměnlivá a nejpřesnější předpovědi přichází během léta.

To je podle studie způsobené tím, že v zimě bývají zpravidla mnohem větší rozdíly mezi teplotou zemského povrchu a vzduchu a řada meteorologických jevů se v zimních měsících vyvíjí a pohybuje mnohem rychleji. To vše přispívá k tomu, že teploty v zimních měsících se mohou ze dne na den měnit mnohem výrazněji než v létě.