Obloha bude v pondělí jasná nebo polojasná, jen ojediněle se bude během dne tvořit kupovitá oblačnost, ze které mohou vypadávat ojediněle přeháňky nebo se tvořit bouřky. Foukat bude mírný severní vítr o rychlosti do 18 km/h, rozhodně ale k ochlazení stačit nebude.

Extrémně vysoké teploty zatíží všechny věkové skupiny – dodržujte základní pravidla – přizpůsobte denní režim vysoké zátěži, pravidelně pijte, lehce se oblékněte, zdržujte se v stínu nebo v chládku domova, větrejte až v nočních hodinách, pravidelně se sprchujte vlažnou vodou, do jídelníčku zařaďte více ovoce a zeleniny bohaté na vodu.

Počítejte s tím, že v horku bude váš krevní tlak klesat, proto počítejte s únavou, vyčerpáním a malátností. Naopak se bude zvyšovat krevní srážlivost, takže hrozí sraženiny krve a infarkty. Starším generacím hrozí i stres z tepla.

Pondělním dnem bude vlna veder teprve začínat – v úterý a ve středu bude teplota kulminovat až na 36 °C. Proto šetřete síly. Snižte příjem kofeinu a pracovní aktivity, které můžete odložit na jindy, raději nevykonávejte.

Video
Video se připravuje ...

Počasí s Dagmar Honsovou - speciál Hurikán, kulový blesk a výbuch sopky Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
21 fotografií