Sluneční paprsky si v neděli neužijeme – bude oblačno až zataženo, na většině území s občasným deštěm, místy i bouřky. Vydatné srážky očekáváme v severní polovině území v noci na pondělí. To se srážkové úhrny budou šplhat až ke 30 mm. Nejvyšší odpolední teploty se zastaví mezi 12 až 16 °C, v Jihočeském kraji bude až 19 °C. Naši pocitovou teplotu ale bude výrazně snižovat silný vítr – při 12 °C se budeme cítit na 6 °C.

Před silným větrem varují meteorologové také v Německu, Chorvatsku, na severu Itálie a ve Slovinsku.

Zpočátku dne očekáváme silný pokles tlaku vzduchu, během večera jeho silný vzestup – ta bude zvyšovat zátěž chronicky nemocným, kardiakům, astmatikům, starším lidem a psychicky labilním jedincům. Zejména tyto skupiny obyvatel mohou pociťovat závratě, bolesti hlavy nebo migrénu a zvýšenou únavu. Větrné počasí ale sníží výkonnost většině z nás.

Zejména odpolední aktivity bychom měli přizpůsobit silnému větru – tj. nechodit do lesa, nezdržovat se pod dráty elektrického napětí, nepobývat v alejích, neplánovat horské túry. Na zahradě připevnit lehčí předměty, zajistit skleník. Zpomalit jízdu automobilem – neplánovat dlouhé cesty. Místo deštníku si vezměte pláštěnku a teplejší oblečení.

Video
Video se připravuje ...

Silný vítr odfoukl cihly na střechu auta. Zůstal po něm kabriolet 

Fotogalerie
25 fotografií