Od sobotních 22 hodin do pondělního poledne platí varování před velmi silným větrem v trutnovském okrese Královéhradeckého kraje a třech okresech Libereckého kraje - na Jablonecku, Liberecku a na Semilsku. Varování před silným větrem je na stejné období vydáno pro Českolipsko a Děčínsko.

Varování před silným větrem od nedělní půlnoci do pondělních šesti ráno platí pro Benešovsko a Kutnohorsko, foukat má také na Svitavsku a Chrudimsku v Pardubickém kraji a na Havlíčkobrodsku, Pelhřimovsku a Žďársku na Vysočině. Na Bruntálsku, Jesenicku a Šumpersku platí varování před silným větrem od nedělního poledne následujících 24 hodin.

Okna a dveře si raději zajistěte

Meteorologové doporučují před příchodem větru zajistit okna a dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty jako květináče, zahradní nábytek nebo plechy a zabezpečit skleníky.

Lidé by se neměli zdržovat v okolí starších budov, kde hrozí, že vítr strhne střešní krytinu. Neměli by se schovávat pod větší stromy ani chodit do lesa. Pokud je to možné, měli by přečkat nejprudší nárazy větru v uzavřených prostorách. ČHMÚ také varuje řidiče, že větrné poryvy mohou znemožnit ovládání auta, měli by proto jet nanejvýš opatrně a pomalu. Na horách by měli lidé omezit vycházení a nevydávat se na horské hřebeny.

Fotogalerie
18 fotografií