Fronta ale místy přinese i vydatné srážky se srážkovými úhrny nejčastěji mezi 10 až 20 mm. Už během pondělí se bude hranice sněžení během dne snižovat a sněžit bude v pondělí odpoledne a v noci na úterý a v úterý i v nížinách. Tvořit se bude i souvislá sněhová pokrývka – nejčastěji od 5 do 10 cm těžkého mokrého sněhu. Ojediněle se mohou vyskytnout i bouřky, přechodně bude zesilovat vítr a na horách se mohou tvořit sněhové jazyky.

Na silnicích pozor na sníh i náledí

V neděli se na 20 °C mohou těšit v Polabí, ale také na Moravě a ve Slezsku. Tam ale bude pocitovou teplotu výrazně snižovat čerstvý jihovýchodní vítr s nárazy 55 až 70 km/h, v Jeseníkách a Beskydech až 90 km/h.

Vlnící se studená fronta přinese v pondělí na naše území velké teplotní rozdíly – v pravé poledne bude v Karlových Varech °C, v Praze 5 °C a v Ostravě 16 °C. A postupně musíme na většině území počítat se srážkami – ty se na Moravu a do Slezska dostanou až ve večerních hodinách, ale postupně bude déšť přecházet ve sněžení a tvořit se může i souvislá sněhová pokrývka.

Jaké je teď počasí v Česku? Podívejte se na radar Blesku

Řidiči musí být opatrní zejména v úterý ráno a dopoledne – to budou teploty klesat ke 2 až -2 °C a ke sněžení a sněhové pokrývce se může místy tvořit náledí nebo zmrazky na silnicích. Zatímco během úterního dne budou srážky od západu ubývat, tak na Moravě a ve Slezsku budou místy vydatné -  s výjimkou nejnižších poloh Jihomoravského a Zlínského kraje sněhové. Nejvyšší odpolední teploty budou zůstávat nízko – jen mezi 1 až 5 °C. A pocitovou teplotu bude opět snižovat čerstvý vítr.

Skloňovat budeme pozdní zimu

Studené severní až severovýchodní proudění po přechodu studené fronty nepustí nejvyšší odpolední teploty do konce pracovního týdne přes 9 °C, o víkendu přes 12 °C. V ranních minimech budou teploty klesat na 2 až -4 °C. Máme tak před sebou výrazně teplotně podprůměrné dny, tzv. pozdní zimu. A i nadále musíme počítat s občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami.

Ve středu bude zataženo až oblačno, na většině území s občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami, pouze v nížinách déšť se sněhem. Během dne ubývání oblačnosti na polojasno. Ranní teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 2 až 6 °C.

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky, od vyšších poloh sněhové. Ranní teploty 0 až -4 °C. Denní teploty 5 až 9 °C.

V pátek bude polojasno až oblačno, na horách ojediněle sněhové přeháňky. Ranní teploty 1 až -3 °C. Denní teploty 5 až 9 °C. V sobotu bude polojasno až oblačno. Ranní teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 8 až 12 °C. V neděli bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 8 až 12 °C.

Sníh uprostřed dubna naposledy přinesl rok 1996

Letošní dubnový charakter počasí je opravdu hodně proměnlivý – a pro apríl typický. Teploty jako na houpačce přináší změny teplého jihozápadního a západního proudění se studeným severním. To spíše dubny v posledních letech byly nezvykle suché a teplé – až letní plné teplotních rekordů – viz. 2018 a 2019. Jinak k dubnu občasné sněhové vločky i v nížinách ještě patří. Naposledy ale tolik sněhu jako letos přinesl ve svém středu duben v roce 1996.

Fotogalerie
68 fotografií