Vlnící se studená fronta postoupí do Česka z Německa během nedělního večera do tropického, vlhkého a instabilního vzduchu. V západní části území se tak začnou tvořit mísy silné bouřky, doprovázené přívalovým deštěm o intenzitě až kolem 30 mm, krupobitím a nárazy větru o rychlosti kolem 70 km/h. Před jejím přechodem bude do Česka vrcholit příliv velmi teplého vzduchu od jihu a nejvyšší odpolední teploty budou kulminovat na západě území až na 35 °C. Podobně vysoké teploty pro 20. červen panovaly v letech 2002 a 2013 – v pražském Klementinu se teplota shodně zastavila na 34,6 °C.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Česko v sobotu poprvé v tomto roce zažilo takzvaný supertropický den, kdy teploty přesáhly 35 stupňů Celsia. Teplotní rekord překonalo 40 stanic. Nejtepleji bylo stejně jako v předchozích dvou dnech v Plzni-Bolevci, a to 35,7 stupně.

I když meteorologové předpovídali, že dnes bude ještě větší vedro, nakonec kvůli mrakům zůstaly maximální teploty pod 35 stupni. Ve středočeské Tuhani naměřili nejvíc z celé země, 34,8 stupně Celsia.

Velmi vysoké teploty představují zátěž pro lidský organismus, hrozí přehřátí a dehydratace. V dopravě se mohou poškodit kolejnice na železničních tratích nebo zvlnit asfalt, což se v sobotu stalo na dálnici D35 na Olomoucku. Lidé by měli pít hodně neslazených nealkoholických nápojů v kombinaci s minerálními vodami. Vhodné je omezit tělesnou zátěž, nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách a nenechávat děti ani zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci. Zvýšenou pozornost je třeba věnovat malým dětem, starším a nemocným občanům, doporučili meteorologové.

Silné bouřky nás budou provázet celý příští pracovní týden

Frontální rozhraní se nad Českem bude vlnit zřejmě celý příští pracovní týden – i nadále se budou tvořit místy silné bouřky doprovázené nebezpečnými meteorologickými jevy, tj. přívalovým deštěm, krupobitím a silným větrem. V pondělí už srážkové úhrny v bouřkách porostou až na 50 mm. Dobré podmínky budou pro vznik supercel - tedy bouřek tvořenými silným vzestupným proudem, který rotuje kolem své osy tzv. mezicyklona. V Česku nejsou supercelární bouře tak časté jako v USA. Jejich zvýšený počet přinesl například 16. červen 2016 nebo 22. červen 2017. V květnu 2001 se ze supercely na území Česka vytvořilo tornádo. Tyto bouře mají delší dobu životnosti.

Škody v Evropě 

Bouřky, silný déšť a prudký vítr už v předchozích hodinách způsobily v některých částech Evropy značné škody. V jihobelgickém městě Beauraing například v sobotu večer udeřilo malé tornádo. Poškodilo desítky budov a 17 lidí utrpělo lehká zranění.

Ve francouzské obci Saint-Nicolas-de-Bourgueil zničil silný vítr špičku kostelní věže. V dalších částech Francie se podle médií tisíce domácností ocitly přechodně bez elektřiny, omezen byl rovněž provoz na železnici. Záběry z některých částí Francie ukazují zaplavené ulice či spadlé stromy.

V Německu museli kvůli nepříznivému počasí často zasahovat hasiči, a to například kvůli zatopeným sklepům. Ve spolkové zemi Porýní-Falcko se po úderu blesku vznítily tři střešní krovy, píše agentura DPA.

Teploty půjdou dolů jen pozvolna, vlhkost vzduchu poroste

V pondělí bude polojasno až oblačno, během dne až zataženo a na většině území s deštěm, přeháňkami a místy velmi silnými bouřkami. Také noc na pondělí bude místy tropická - ranní teploty se budou pohybovat mezi 21 až 17 °C. Odpolední teploty vystoupí na 27 až 31 °C.

V úterý bude oblačno, na většině území s deštěm, přeháňkami a místy silnými bouřkami. Ranní teploty zůstanou vysoko - 20 až 16 °C. Odpolední teploty vystoupí na 25 až 29 °C.

Středa bude psát podobný scénář - oblačno, místy déšť a bouřky. Ranní teploty klesnou na 18 až 14 °C, odpolední vystoupí na 24 až 28 °C. 

Ve čtvrtek bude oblačno, během dne místy déšť a ojediněle bouřky. Ranní teploty 18 až 14 °C. Odpolední teploty 20 až 24 °C, na Moravě a ve Slezsku 24 až 28 °C. 

V pátek bude oblačno až polojasno, během dne místy přeháňky a ojediněle bouřky. Ranní teploty 16 až 12 °C. Odpolední teploty 20 až 24 °C, na východě 26 °C. Oblačnosti a srážek začne ubývat na víkend. Teploty porostou – tropické teploty se k nám vrátí už na přelomu června a července.

Fotogalerie
27 fotografií