Prvního, tedy nejnižšího ze tří povodňových stupňů, dosahovaly dnes brzy ráno zejména toky v jižní polovině Čech a Moravy. Prvního stupně dosahovalo rovněž Labe v Děčíně, Litoměřicích a Mělníce a řeka Berounka ve Zbečně a u Bílé Hory na Plzeňsku.

V Jihočeském kraji byl první stupeň dosažen alespoň na jednom měřicím profilu na řekách Lužnici, Nežárce, Malši a Moravské Dyji. Na jihu Moravy vystoupala na první povodňový stupeň Svratce ve Veverské Bítýšce a Jihlava v Ivančicích. Na druhý stupeň, označovaný jako stav pohotovosti, se dostala Dyje v Ladné u Břeclavi a u přehrady Nové Mlýny.

Prvního stupně dosáhla v noci na dnešek také Vltava v pražské Chuchli. Hlavní město se na vzedmutí hladiny připravilo již v neděli, kdy nechalo preventivně uzavřít protipovodňová vrata na Čertovce a náplavky. Kvůli zvýšenému průtoku ve Vltavě je do odvolání zastavena plavba na všech pražských přívozech, informovala dnes ráno Pražská integrovaná doprava na webu.

Začátkem týdne ještě stále přeháňky

První polovina týdne bude ještě bohatá na srážky, ve středu bude na vrcholcích hor sněžit. V pondělí bude oblačno až zataženo, během dne místy přeháňky nebo déšť. Zpočátku dne bude přechodně až polojasno. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 6 až 2 °C. Denní teploty vystoupí na 11 až 15 °C.  

Dnes ještě může v přeháňkách spadnou pět, na horách až deset litrů vody na metr čtvereční, průtoky řek už by to ale zásadně ovlivnit nemělo. Toky, na kterých byly dnes ráno dosaženy povodňové stupně, budou podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) mírně kolísat s převážně klesající tendencí. „Opětovné výrazné vzestupy neočekáváme,“ uvedli meteorologové.

Také na úterý deštníky s sebou - bude oblačno až zataženo, na většině území přeháňky nebo déšť. Ranní teploty 7 až 3 °C. Denní teploty 11 až 15 °C. Ve středu bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky. Na vrcholcích hor i srážky smíšené. Ranní teploty 7 až 3 °C. Denní teploty 9 až 13 °C.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Od čtvrtka začne docházet k ubývání oblačnosti a k ustávání srážek. Teploty půjdou nahoru. Ve čtvrtek bude oblačno až polojasno, pouze ojediněle na horách přeháňky. Ranní teploty 7 až 3 °C. Denní teploty 11 až 15 °C. V pátek bude polojasno, pouze na horách při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Ranní teploty 7 až 3 °C. Denní teploty 14 až 18 °C.

Konečně slunečný víkend

A příjemný charakter počasí přinese také víkend. Konečně nás počasí pustí k venkovním aktivitám. V sobotu bude polojasno. Ranní teploty 7 až 3 °C. Denní teploty 14  až 18 °C. V neděli bude polojasno. Ranní teploty 7 až 3 °C. Denní teploty 16  až 20 °C.

Vydrží polojasno a dvacítky do konce dubna?

Užívejte slunečné a teplé počasí, moc dlouho nevydrží. Poslední dubnový týden přinese postupně jak přibývání oblačnosti a srážek, tak také pokles teplot vzduchu a návrat pravého aprílového počasí.

V hlavní trojroli budou klíšťata, pyly a sluneční paprsky

Po první polovině týdne, která bude deštivá, skokem ve druhé polovině porostou koncentrace pylů v ovzduší – dominantními alergeny jsou bříza, jasan, habr, topol a jilm. Také aktivita klíšťat poroste – pokud se vydáte do přírody, rozhodně se bude hodit repelent. A pozor i na zrádné jarní sluneční paprsky, které už mají sílu, zato naše pokožka je po zimě bledá, daleko více náchylná ke spálení.

Fotogalerie
34 fotografií