„V pondělí bude postupovat přes naše území od severozápadu studená fronta. V severních a severovýchodních Čechách a na většině území Moravy a Slezska se očekává odpoledne a večer mrznoucí déšť s tvorbou ledovky,“ uvedli meteorologové. Většinou se bude tvořit ledovka silná do pěti milimetrů, ve východních částech Pardubického kraje může být ledovka silná až deset milimetrů. Pro tyto části proto platí výstraha s nejvyšším stupněm nebezpečí.

Sledujte počasí na radaru Blesku

„S ohledem na mimořádnost meteorologické situace předpokládáme po celé období komplikace v dopravě a energetice. Především v oblastech s tvorbou velmi silné ledovky (nejvyšší stupeň nebezpečí) může nastat kalamitní situace,“ dodali meteorologové.

Ukázkové podmínky pro ledovku

Později vysvětlili, proč k tomuto jevu dojde. „V jihozápadním proudění očekáváme přes den příliv teplejšího vzduchu, a to zejména ve výšce. V nižších vrstvách, cca pod 1 km se naopak bude na návětřích hor na severu a severovýchodě území vytvářet kapsa chladnějšího vzduchu s teplotami pod bodem mrazu,“ napsali na síti X.

„Do tohoto prostředí bude postupovat do západu studená fronta se srážkami. Ta sice přinese postupné ochlazení i ve výšce, bude zde však po nějakou dobu časové okno, kdy kapalné srážky budou propadávat do vrstvy vzduchu s teplotami pod, nebo kolem 0 °C. Budou to tedy ukázkové podmínky pro vývoj mrznoucích srážek a tvorbu ledovky,“ pokračovali ve vysvětlování.

Podle způsobu vzniku meteorologové rozlišují náledí a ledovku. Náledí je ledová vrstva pokrývající zemský povrch, která vzniká postupným mrznutím dešťových kapek na povrchu země nebo zmrznutím roztátého sněhu. Ledovka je průvodním jevem mrznoucího deště nebo mrholení. Vodní kapky se po dopadu na zem či předmět rozlijí, zmrznou a vytvářejí průhlednou vrstvu ledu s hladkým povrchem. Vzniká nejen na cestách, ale i na větvích, plotech či sloupech.

V Krušných horách bylo -23 °C

Ledovka přijde po víkendu, který zažil velmi nízké teploty. „Noc na neděli přinesla teploty i pod minus 20 stupňů Celsia, a to do mrazových kotlin na Šumavě – na Rokytskou slať, na stanici Jelení v Krušných horách bylo minus 23 stupňů Celsia. Chladno bylo i jinde – v Doksanech v 6 hodin minus 16,4 stupňů Celsia, v Chebu minus 14,1 stupňů Celsia, v 7 hod v Karlových Varech minus 12,3 stupňů Celsia,“ popsala pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová

Video
Video se připravuje ...

V Řepiších na Frýdecko-Místecku museli hasiči tahat linkový autobus z příkopu. HZS Moravskoslezského kraje

Fotogalerie
44 fotografií