Dnes večer dorazí do Čech od západu studená fronta. „Na ní se budou zejména na jihozápadě Čech lokálně vyskytovat silnější bouřky, které budou doprovázené nárazy větru přes 65 kilometrů v hodině a přívalovým deštěm s krátkodobými úhrny kolem 30 milimetrů. Zejména v Pošumaví v místech s vyšším nasycením půdy v případě výskytu bouřek hrozí zvýšený odtok vody z krajiny,“ uvedli meteorologové. Doporučují sledovat indikátor přívalových povodní v aplikaci FFI.

Výstraha na silné bouřky platí od dnešních 17:00 do 22:30 pro Jihočeský kraj a některé regiony Středočeského a Plzeňského kraje. Bouřky budou při svém postupu přes Čechy k východu během noci na čtvrtek zvolna slábnout.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Meteorologové upozornili, že při bouřkách může přívalový déšť lokálně zatopit podchody, podjezdy, sklepy a níže položená místa nebo rozvodnit menší toky. Hrozí také škody způsobené větrem, kroupy či blesky. Řidiči by v bouřce měli jezdit pomaleji a velmi opatrně.

Tropické teploty představují vysokou zátěž na lidský organismus, hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. Ve vedrech by měli lidé dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů a kombinovat je s minerálními vodami. Vhodné je omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Děti nebo i zvířata nesmějí zůstávat na přímém slunci, zvláště ne v zaparkovaných automobilech.

Pro příští týden meteorologové podle aktuální předpovědi počasí očekávají takzvané supertropické počasí s teplotami až 38 stupňů Celsia.

Video
Video se připravuje ...

Silné bouře na Moravskoslezským krajem Pro Blesk: Petra Poláková, Robert B.

Fotogalerie
39 fotografií