„Bouřkové pásmo postupuje od západu přes Olomoucký kraj dále k severovýchodu. V bouřkách se ojediněle vyskytují nárazy větru kolem 25 m/s, kroupy a přívalové srážky,“ uvedli meteorologové. Během ranních hodin bouřky i déšť zeslábne, ale večer se bouřky vrátí. Objevit by se měly hlavně na jihu Česka, kde je mohou doprovodit i přívalové srážky. 

Hasiči v postižených oblastech odčerpávali zejména vodu ze zaplavených míst, například v Praze zasahovali mezi 00:30 a 5:00 u 12 případů. „Jednalo se o zatopené prostory nebo popadané stromy,“ uvedli hasiči na twitteru.

 

Kdy k vám dorazí bouřka? Podívejte se na radar 

 

 

 Popadané stromy komplikují také dopravu na železnici, v Plzeňském kraji je to v úseku Klatovy - Běšiny, v Jihočeském kraji mezi stanicemi Rybník a Loučovice a ve Středočeském kraji mezi Zručí nad Sázavou a Zbraslavicemi. Nepříznivé počasí panuje i v sousedním Německu, provoz je tak přerušen i mezi stanicemi Furth im Wald a Domažlice. Vlaky zde nahradily autobusy. 

  

Bouřky  vedle deště lokálně doprovázejí i kroupy. Krupobití se objevilo na západě Čech - mj. na Domažlicku. A také v Jižních čechách, což je případ obce Pivkovice na Strakonicku. Na jihu Čech vybíjely okna domů. 

 

 

 

 

Bouřky přišly do Česka od jihozápadu - z Německa. Na sociálních sítích upozorňovaly příspěvky i na kroupy nedaleko českých hranic. 

 

 

 

 

Obdobně silné bouřky se mohou v úterý odpoledne a večer znovu objevit v jižní polovině území. V noci na středu bude bouřková činnost sice ustávat, ale pršet nepřestane, přičemž ve středu mohou být srážky i vydatnější. V oblastech s větším nasycením půdy to může vést k vzestupům hladin řek, doplnili meteorologové.

 

 

Současně nevyloučili zatopení níže položených míst, sklepů nebo podemletí silnic a chodníků. Kvůli silnému větru by lidé měli zajistit okna i dveře a uklidit či upevnit volně položené předměty nebo stavební jeřáby.

 

 

 

 

Na Plzeňsku kroupy poškodily střechy a auta

 

 

Částí Plzeňského kraje se silné bouře přehnaly v několika vlnách, řekl Jan Sulan z plzeňské pobočky ČHMÚ. Lokálně se to projevilo například ve Folmavě na hranicích s Bavorskem. Přímé informace z místa meteorologové nemají, protože nemají v místě vlastní stanici. Podle fotografií a videozáznamů, které se následně objevily na sociálních sítích, ale potvrzují, že se tam objevila supercela. Je to prostorově omezený komplex bouřek, jehož část rotuje kolem své vertikální osy a produkuje větší množství krup, které pak v menším omezeném prostoru spadnou. „Podobná situace byla i v Bavorsku, vytvořilo se to v závětří Alp a postupovalo přes Bavorsko k nám,“ řekl Sulan.

 

 

Plzeňští hasiči vyjížděli od pondělního odpoledne do dnešního rána v 28 případech k padlým stromům, v 16 případech k čerpání vody ze zatopených sklepů a domů a patnáctkrát vyjeli k technickým zásahům spojeným s odstraňováním následků vydatného deště. Nejvíce zasaženo bylo podle mluvčího hasičů Petra Poncara Klatovsko, Domažlicko a okres Plzeň-jih.

 

 

 

 

Ve středních Čechách hasiči odstraňovali popadané stromy

 

 

Ve Středočeském kraji bylo odstraňování stromů nejčetnější na Benešovsku, ojedinělé případy se vyskytly také na Kolínsku, Mělnicku, Kutnohorsku, Příbramsku a v okrese Praha-východ. V Praze zasahovali hasiči mezi 00:30 a 5:00 u 12 případů.

 

 

 

 

Popadané stromy i větve na komunikacích zaměstnaly v úterý časně ráno i hasiče v Olomouckém kraji, od 03:00 do 07:00 vyjeli k 18 událostem. Vyjížděli však i kvůli planým poplachům, které zavinily svítící billboardy v hustém dešti. Hasiči zasahovali po celém kraji, vyjížděli do Olomouce, Přerova, ale i do Oskavy a Zábřehu na Šumpersku či Moravského Berouna.

 

 

V Jihomoravském kraji vyjížděli hasiči časně ráno k více než dvěma desítkám událostí. Nejvíce zásahů měli na Hodonínsku, a zejména v okolí Kyjova, kde museli pomáhat na 14 místech. Například v Havlíčkově ulici v Kyjově vznikla po dešti laguna, zjistila ČTK z přehledu výjezdů. V ulici Mezi Mlaty voda zatopila šachtu a podzemní garáže do výšky asi 40 centimetrů na ploše 50 krát 20 metrů.

 

 

V Moravskoslezském kraji již za úterní odpoledne vyjeli hasiči k 16 případům padlých stromů či nebezpečných větví. Ve Frýdlantu nad Ostravicí v okrese Frýdek-Místek například spadla část jedle o průměru kmene 8 cm na dva zaparkované automobily a v centru Opavy velká lípa poškodila střechu církevní budovy. Na hospodářskou budovu v Nádražní ulici ve Studénce pro změnu spadl 25 metrový jasan. Hasiči museli používat těžkou techniku – například jeřáb. Pády se naštěstí obešly bez zranění.

 

Video
Video se připravuje ...

Jak přežít bouřku? Zasedněte „na bobek“ a na nohy gumové podrážky Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

 

 

Bouřky pohledem objektivů kamer Českého hydrometeorologického ústavu.
Autor: ČHMÚ