• Kromě Doksan se dostaly teploty přes 38 °C  v Plzni-Bolevci, kde bylo 38,1 °C. Přes 37 stupňů bylo v Ústí nad Labem-Vaňově, na většině měřicích stanic v Praze nebo v Teplicích, kde mají po dnešku nový červnový rekord s hodnotou 37,2 °C.

  • Příliš se neochladíme ani v noci na čtvrtek. „Po extrémně teplé středě máme před sebou velmi teplou noc – ojediněle nebude teplota klesat pod 25 °C, máme tak před sebou super-tropickou noc,“ řekla Dagmar Honsová. Objevit se mohou přeháňky nebo bouřky.

  • Extrémní vedra trápí polovinu Evropy, na jihu Francie zemřeli nejméně tři senioři. Osudným se jim stalo koupání v moři. Ve chvíli, kdy z vody vylezli, zkolabovali.
Rekordní vedro v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
 
11:33
26. 6. 2019

Minerálky, iontové nápoje i nealkoholické pivo dostávají za veder pracovníci náročných provozů v podnicích. Někde mají zaměstnanci také častější přestávky. Vyplývá to z ankety ČTK mezi firmami. V některých firmách mají pracovníci pití zdarma v létě i v zimě, například kvůli neustálému horku z vypalovacích pecí v továrnách, které dosahují teploty 1500 stupňů.

 
11:31
26. 6. 2019

V celém Česku dnes teploty podle meteorologů vystoupají nad 31 stupňů, v Čechách dokonce až na 37 stupňů. Menší horko bude na pomezí Čech a Moravy.

 
10:42
26. 6. 2019

Až čtyřicetistupňová horka očekávají dnes i v části Francie, jejíž úřady v předchozích dnech opakovaně vyzývaly zejména děti a starší lidi, aby ve vedrech zůstali doma. Paříž například nechala i v noci otevřené parky, aby si tam večer mohli lidé odpočinout. Stejně jako například Lyon informovala občany, kde jsou klimatizované veřejné prostory, například muzea. Ministerstvo školství také kvůli horkům odložilo na příští týden celostátní středoškolské zkoušky, které se měly konat ve čtvrtek a v pátek.

 
10:40
26. 6. 2019

Na několika místech Španělska dosahovaly už v sedm hodin ráno teploty 29 stupňů, přes den mají mnohde překročit čtyřicítku. Na severu a v centrální části země tak budou o pět až deset stupňů vyšší, než je v těchto regionech v červnu obvyklé.

 

„Teploty budou stoupat, vrcholu dosáhnou o víkendu, kdy mohou vystoupit až na 44 stupňů, 42 je ale jistých,“ uvedl mluvčí španělské meteorologické agentury Aemet Fernando García. Vedra podle něj vydrží až do úterý příštího týdne.

 
10:30
26. 6. 2019

Ještě větší výheň než v Česku bude zřejmě na jihu a západě Evropy. Ve Španělsku čekají přes 40 stupňů, stejně teplo může být i v částech Francie, Itálie či Německa.

 
10:27
26. 6. 2019

Lidé, kteří utrpěli přehřátí nebo dehydrataci, obvykle pociťují únavu, slabost, nevolnost, bolest hlavy, ztrátu rovnováhy nebo pocit na zvracení. Měli by okamžitě přejít do stínu, zchladit se a velmi pomalu začít přijímat tekutiny. „Pokud si nejste jistí, zavolejte na záchrannou službu a tam vám operátor poradí,“ dodala mluvčí pražské záchranky.

 
10:22
26. 6. 2019

Pít bychom měli průběžně po malých doušcích. Nejlepší jsou tekutiny o pokojové teplotě. „V průběhu celého dne pít, zejména pramenitou vodu, případně minerální vodu,“ upřesnila mluvčí Jana Poštová s tím, že kávu, čaj a alkohol bychom měli hodně omezit, protože organismus naopak dehydratují.

 
10:20
26. 6. 2019

Napilno mají v parnech hlavně záchranáři, kteří vyjíždí ke kolapsům způsobeným přehřátím a dehydratací. Starší lidé a malé děti mají práh pocitu žízně posunutý a tím jsou dehydratací více ohrožení, řekla v pořadu Blesku Epicentrum mluvčí Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy Jana Poštová.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
10:15
26. 6. 2019

Česko i západ a jih Evropy se potýkají s vlnou veder. Středa zřejmě přepíše řadu historických rekordů, teploty v České republice budou atakovat 37 °C a možná vystoupí ještě výš. Blesk Zprávy sledují podrobnosti o počasí online.


Fotogalerie
122 fotografií