Ve středu dopoledne by v Česku bouřkové počasí utichnout, odpoledne ale činnost bouřek opět zesílí, přičemž největší intenzity má dosáhnout ve východní polovině území. V noci na čtvrtek budou bouřky postupně slábnout, do rána ale může ojediněle spadnout až 70 milimetrů srážek. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Sledujte příchod bouřek na radaru

Drama na Děčínsku: Do ženy a tří dívek zasáhl blesk

Bouřky potrápily v úterý především Ústecký kraj. Blesk tam zasáhl čtveřici lidí - ženu a tři nezletilé dívky. Rázem se rozhořel boj o ženin život. „Dospělá žena utrpěla vážná zranění, která způsobila náhlou zástavu oběhu,“ popisoval Blesk Zprávám Prokop Voleník, mluvčí záchranky Ústeckého kraje.

Díky první pomoci lidí na místě nehody a včasnému příjezdu záchranky však boj o život zasažené ženy skončil dobře. „Resuscitace po příjezdu našich posádek byla úspěšná, ženu se podařilo se oživita byla následně převezena do ústeckého traumacentra,“ dodal mluvčí s tím, že zranění utrpěly i všechny tři nezletilé dívky - od lehkého po těžké. Žena boj o život v nemocnici nakonec prohrála, potvrdil Ivo Chrástecký, mluvčí Krajské zdravotní. „Všechny tři dívky jsou v dobrém zdravotním stavu, zůstávají ale v péči zdravotníků dětské kliniky ústecké Masarykovy nemocnice. Ženě se bohužel život nepodařilo zachránit,“ uvedl Chrástecký.

Olomoucko: Voda v domech i popadané stromy

Silné bouřky se prohnaly v úterý i Olomouckem. „Popadané stromy a rozvodněný potok řešili dnes vpodvečer hasiči v Týně nad Bečvou na Lipnicku v souvislosti se silnými bouřkami,“ vzkázali olomoučtí hasiči na twitteru.  

Voda natekla i do obydlí, pomoct s čerpáním vody ze sklepů museli hasiči mj. na Prostějovsku. „Šlo spíše o běžné akce po silnějších bouřkách. Odčerpáváme vodu ze zatopených sklepů, jde o jednotlivé události rozeseté především po celém Prostějovsku,“ uvedla mluvčí hasičů v Olomouckém kraji Lucie Balážová.

Video
Video se připravuje ...

Jak přežít bouřku? Zasedněte „na bobek“ a na nohy gumové podrážky Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Počasí ve středu: Teploty do třicítky a spíše zataženo

Ve středu přes den bude oblačno až zataženo, na jihu a východě republiky přechodně až polojasno. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 26 a 30 °C, v 1000 m na horách kolem 17 °C.

Ve středečních odpoledních hodinách se bouřky vrátí. V jižní polovině Čech opět s krátkodobými úhrny srážek kolem 30 milimetrů a nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině. Na Vysočině a v Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji budou bouřky ještě silnější.

V noci na čtvrtek bouřky zeslábnout nejdříve v Čechách, poté i na Moravě a ve Slezsku. „V kombinaci s vydatnějším deštěm může v celkovém úhrnu do čtvrtečního rána ale ojediněle spadnout 40 až 70 milimetrů srážek,“ doplnili meteorologové.

V souvislosti s tím upozorňují na možné rozvodnění menších toků a zatopení níže položených míst. Vítr může lámat větve a vyvracet stromy, lze tedy očekávat škody na majetku, výpadky proudu nebo problémy v dopravě. Lidé by se měli mít na pozoru také před blesky a úrazy od padajících nebo poletujících předmětů.

Fotogalerie
50 fotografií