Zatímco ještě včera jsme si místy užívali až 19 stupňů, dnes přijde ochlazení. „Včera v noci počasí u nás začala ovlivňovat studená fronta a po jejím přechodu se sem bude dostávat chladnější vzduch od severozápadu,“ vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová.

Přestože pocítíme ochlazení, stále máme na začátku listopadu nadprůměrné teploty. „V průběhu týdne nás čeká návrat k listopadovým průměrným teplotám. Od pátku bude na horách sněžit,“ doplnila Honsová.

Nejvíce srážek nás čeká na začátku měsíce

Týdenní průměry denních teplot budou pro příští dva týdny kolem osmi až deseti stupňů Celsia, v dalších týdnech kolem pěti až osmi. Průměrné noční teploty klesnou nejdříve ke dvěma, ve třetím předpovědním týdnu pak k nule.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 4. listopadu do 1. prosince je 2,8 stupně Celsia. Nejtepleji bylo podle záznamů vedených od roku 1951 v roce 2006 s průměrem 6,7 stupně, zatím nejnižší průměr minus 0,8 stupně Celsia zaznamenali meteorologové v roce 1965.

Z hlediska celkového množství srážek by měl být listopad jako celek průměrný, případně slabě podprůměrný. „Relativně nejvíce srážek očekáváme v prvním předpovědním týdnu (od 4. 11.), v ostatních týdnech by se týdenní srážkové úhrny měly pohybovat na rozhraní průměrných až podprůměrných hodnot,“ uvedl ČHMÚ.

Před osmi lety byl listopad nejsušší

Průměrný úhrn srážek pro následující čtyři týdny je 44 milimetrů. Zatím nejvíc napršelo a nasněžilo v roce 2010, kdy meteorologové naměřili 72 litrů na metr čtvereční. Nejméně srážek spadlo před osmi lety s úhrnem dva milimetry, tedy dva litry na metr čtvereční.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Fotogalerie
20 fotografií