„Po teplotně jarním začátku února nás čeká výrazné ochlazení. V porovnání s víkendem teplota klesne až o 15 °C. Může za to studené severní až severozápadní proudění, které se do Česka začne dostávat úderem úterního odpoledne,“ uvádí pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová.

„Hranice sněžení se během úterý bude snižovat – a večer bude sněžit už od nadmořské výšky 400 m nad mořem. Na horách napadne až 20 centimetrů sněhu, v kombinaci s čerstvým větrem se budou tvořit sněhové jazyky. Čerstvý vítr bude v nárazech dosahovat rychlosti až 70 km/h a výrazně bude snižovat naši pocitovou teplotu,“ dodává Honsová.

Postup zimy můžete sledovat na radaru Blesku

Úterní ráno se ohlásilo značně zamračeným počasím. Sněhem s deštěm, od 900 metrů se sněžením. A také sílícím větrem.

Krkonoše: Až 20 cm sněhu

Na hřebenech Krkonoš napadlo za posledních 24 hodin asi 20 centimetrů sněhu.

Silný vítr zastavil horní úsek lanovky na Sněžku a v Peci pod Sněžkou vyřadil z provozu lanovku na Hnědý vrch a vleky U Lesa a Klondike. Hasiči měli v kraji několik výjezdů k popadaným stromům. „Hasiči stromy odstranili. Události se obešly beze škod,“ řekla ČTK mluvčí hasičů Martina Götzová. Kromě Krkonoš pokryl čerstvý sníh i silnice v Orlických horách.

Na horách v Královéhradeckém kraji může napadnout až 25 centimetrů, v polohách nad 400 metrů nad mořem až deset centimetrů sněhu. Vítr v nárazech až 90 kilometrů v hodině může tvořit sněhové jazyky. 

Vichr lámal stromy

Hasiči v Plzeňském kraji likvidovali v úterý od 04:00 už na 35 místech stromy popadané na silnicích i jiných místech. Silný vítr s deštěm působil největší problémy na Šumavě a v Pošumaví na Klatovsku a částečně a Domažlicku.

Mezi Hlubokou a Chodskou Lhotou u Kdyně na Domažlicku leží strom přes koleje na lokální trati. „Lokálka s pěti cestujícími najela na strom, nikomu se nic nestalo. Neprůjezdnou větší silnici nemáme hlášenou,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar. Na místo zamířili drážní inspektoři.

Hasiči zasahují kvůli počasí u silnic, kde popadaly stromy. Ty způsobily škody i na autech
Autor: Twitter Hasiči JMK

Výstraha se naplnila

Kvůli silnému větru odstraňují od rána hasiči stromy popadané na silnice  na Vysočině. Už vyjížděli asi na dvacet míst, především na Třebíčsku a Jihlavsku, uvedla mluvčí hasičů Petra Musilová. „Výstraha meteorologů se vyplnila a Vysočinu zasáhl silný vítr. Ta platí až do 22:00,“ řekla Musilová.

Neprůjezdné zůstávají do příjezdu hasičů většinou silnice nižších tříd. Aktuálně blokuje spadlý strom silnici mezi Mrákotínem a Olší na Jihlavsku nebo silnici mezi Třebíčí a obcí Budíkovice.

Hasiči zasahují kvůli počasí u silnic, kde popadaly stromy. Ty způsobily škody i na autech
Autor: Twitter Hasiči JMK

Kvůli popadaným stromům je v obou směrech uzavřená frekventovaná silnice I/4 mezi Vimperkem a Strážným na Prachaticku. Stromy polámal noční vichr. 

Výstraha před silným větrem platí do dnešních 15:00 pro Jihočeský a Plzeňský kraj. Má jít o silný vítr s nárazy nad 65 km/h. Meteorologové z ČHMÚ doporučují „dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel“. Do 18:00 pak platí výstraha před vichrem i pro střední a východní část Česka.

Pro Plzeňský kraj, konkrétně oblast Sušicka, pak i platí i povodňová bdělost - kvůli vydatnějším dešťům vstouply hladiny Vydry a Otavy.

Sněžení a vítr komplikuje dopravu

Kvůli popadaným stromům vyjížděli často hasiči i ve středních Čechách, častěji také zasahují u dopravních nehod, řekl ČTK mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel. „Aktuálně vyjíždíme k dalším dvěma případům na Příbramsku a Mladoboleslavsku,“ uvedl Gabriel. 

Hasiči zasahují kvůli počasí u silnic, kde popadaly stromy. Ty způsobily škody i na autech
Autor: Twitter Hasiči JMK

Ráno zasahovali zejména na třetím kilometru dálnice D8 ve směru do Prahy u hromadné nehody čtyř aut. Jeden člověk byl lehce zraněn, dálnice byla dočasně neprůjezdná. K nehodě čtyř vozidel došlo také v Pardubickém kraji ve Svojanově.

Silničáři v Libereckém kraji uzavřeli kvůli sněžení po dohodě s policií pro kamiony nad šest tun s výjimkou autobusů silnici třetí třídy přes Oldřichovské sedlo. Na vozovce je mokrý těžký uježděný sníh, pro kamiony je silnice jen obtížně sjízdná, řekl ČTK Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK. 

Sněhu bude přibývat. Teploty v Libereckém kraji se pohybují od minus jednoho do tří stupňů Celsia a podobné by se měly udržet po celý den. Silnější sněžení čekají silničáři v noci na středu. „Uděláme ale vše proto, abychom silnici na Harrachov pro kamiony zavírat nemuseli,“ dodal Šén.

16 500 domácností bez elektřiny

Kvůli silnému větru je nyní v Česku bez dodávek elektřiny zhruba 16.500 domácností. V distribuční síti společnosti E.ON jde o 14.500 domácností, u ČEZ o 2000 domácností.

„Aktuálně evidujeme na našem distribučním území 24 poruch na vedení vysokého napětí. Bez dodávek elektřiny je momentálně přibližně 14 500 domácností,“ sdělila ČTK před 11:00 mluvčí E.ON Martina Slavíková.

Silný vítr způsobil, že jsou tisíce domácností bez elektřiny.
Autor: Bohemia Energy

„Řešíme problémy s dodávkami elektřiny zejména v okolí obcí Lanžhot a Moravská Nová Ves (3700 domácností) a Velké Němčice (2500 domácností),“ doplnila Slavíková.

Žene se další sníh

V nížinách to bude večer přechodně i déšť se sněhem. Na horách napadne až 20 centimetrů sněhu. Sněhová pokrývka se může místy tvořit už od nadmořské výšky 400 metrů nad mořem – její výška se bude pohybovat až na 8 cm.

Ve středu po ránu už bude teplota klesat až k -2 °C a místy se tak bude vytvářet náledí. A zpočátku dne ještě očekáváme občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách déšť se sněhem. Další pokles teplot vzduchu přinese čtvrtek – po ránu naměříme až -6 °C.

Zima v Česku
Autor: Blesk:Malik

Výstraha před novou sněhovou pokrývkou nyní platí dle ČHMÚ pro řadu míst. „Pro kraje: Plzeňský kraj (Tachov), Karlovarský kraj, Ústecký kraj (Děčín, Chomutov, Kadaň, Litvínov, Rumburk, Teplice, Ústí nad Labem, Varnsdorf), Liberecký kraj (Frýdlant, Jablonec nad Nisou, Jilemnice, Liberec, Nový Bor, Semily, Tanvald), Královéhradecký kraj (Broumov, Dobruška, Náchod, Nové Město nad Metují, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov, Vrchlabí), Pardubický kraj (Česká Třebová, Hlinsko, Chrudim, Králíky, Lanškroun, Litomyšl, Moravská Třebová, Polička, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Žamberk), Kraj Vysočina (Bystřice nad Pernštejnem, Havlíčkův Brod, Chotěboř, Nové Město na Moravě, Velké Meziříčí, Žďár nad Sázavou), Olomoucký kraj (Jeseník, Litovel, Mohelnice, Olomouc, Šternberk, Šumperk, Uničov, Zábřeh), Zlínský kraj (Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Klobouky, Valašské Meziříčí, Vsetín), Moravskoslezský kraj (Bílovec, Bruntál, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Jablunkov, Kopřivnice, Krnov, Nový Jičín, Odry, Opava, Rýmařov, Třinec, Vítkov),“ uvádí web ČHMÚ.

Hrozba povodní ve Zlínském kraji

Na třech místech Zlínského kraje platil dopoledne první povodňový stupeň, který označuje bdělost. Vodohospodáři a hydrometeorologové ho evidovali na Velké Stanovnici pod nádrží v Karolince na Vsetínsku, na Bystřičce nad stejnojmennou nádrží na Vsetínsku a také na Dřevnici nad nádrží v Kašavě na Zlínsku.

Déšť
Autor: Blesk:David Malik

Hladina Velké Stanovnice v Karolince vystoupala po silných deštích nad hranici prvního povodňového stupně už v pondělí večer. V úterý v 09:20 dosahovala úrovně 60 centimetrů, což je pět centimetrů nad hranicí prvního stupně povodňové aktivity. Stav hladiny Bytřičky byl na 34 centimetrech. O čtyři centimetry tedy překročil první povodňový stupeň. Hladina řeky Dřevnice v Kašavě by na 95 centimetrech, překročila tedy 15 centimetrů.

Únor bude bohatší na srážky

Už první únorové dny byly bohaté na srážky – o víkendu za 24 hodin spadl místy více než dvojnásobek srážek než za celý leden. Suchý leden přinesl převládající inverzní charakter počasí, kdy počasí u nás převážně ovlivňovaly oblasti vysokého tlaku vzduchu nad střední nebo jihovýchodní Evropou.

Málo sněhu napadlo také na horách – ve sněhu nyní leží tak málo vody, že kdyby se rozpočítala, tak na jednoho obyvatele ČR by bylo pouhých 50 van vody. Což je nepříznivý výhled na doplnění hladiny podzemních vod.

Prudký déšť
Autor: Reuters

Fotogalerie
41 fotografií