Bouřka a vítr zasáhly odpoledne severozápadní část Ústeckého kraje. Hasiči čerpali vodu ze sklepů na Mostecku a odklízeli spadlé stromy a větve na Lounsku a Litoměřicku. ČTK o tom informoval mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Od 13:46 do 15:57 vyjely hasičské jednotky k patnácti zásahům kvůli deštivému a větrnému počasí, a to v okresech Louny, Litoměřice a Most. Ve dvanácti případech odklízeli stromy nebo větve spadlé na vozovku.

Hasiči čerpali vodu z několika sklepů v Braňanech na Mostecku a na třídě Budovatelů v Mostě. V okresu Louny a Litoměřice měli šest výjezdů k popadaným stromům. V Oboře na Lounsku vítr utrhl plechovou

Extrémně zátěžové počasí nás čeká celý týden – k tropickým teplotám se přidají lokální bouřky, které budou ojediněle i silné tj. doprovázené přívalovým deštěm o intenzitě až kolem 35 mm.

Čekají nás tropické dny i tropické noci

S tropickými teplotami musíme počítat celý nový pracovní týden – nejvyšší odpolední teploty se budou zpravidla pohybovat mezi 27 až 32 °C, v pondělí na Ústecku nejvyšší odpolední teploty ještě dosáhnou až 33 °C.

Sledujte příchod bouřek na radaru Blesku

Od vysokých teplot si ale neodpočineme ani v noci – ojediněle nebude teplota klesat pod 20 °C, a skloňovat tak budeme tropické noci. Tropické noci očekáváme zejména ve větších městech, kde bude teplotu zvyšovat zástavba. Mírné ochlazení přinese až víkend.

Ochladí nás pouze lokální silné bouřky

Od pondělí se budou v tropickém a vlhkém vzduchu místy tvořit lokální bouřky, tj. bouřky z tepla. Ty mohou být ojediněle silné tj. doprovázené přívalovým deštěm o intenzitě až kolem 35 mm. Během pondělí očekáváme silné bouřky během odpoledních a večerních hodin v severní polovině území.

Během úterý se budou silné bouřky vyskytovat i v jižní polovině území. Upozornění platí pro Ústecký, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Jihomoravský a Zlínsky kraj a pro Vysočinu. Silný déšť tam může lokálně rozvodnit malé toky a zatopit níže položená místa a vítr může lámat větve a stromy, upozornili meteorologové.

Na bouřky bude bohatý také konec týdne – v pátek do střední Evropy postoupí vlnící se studená fronta, která přinese více oblačnosti a na většinu území déšť a místy bouřky.

Počasí následujícího týdne bude extrémně zátěžové

Déle trvající tropické počasí je zátěžové pro náš organismus – zejména pak pro starší osoby, malé děti, těhotné ženy, kardiaky a jedince s nemocemi dýchacího ústrojí. Zátěž vedrem ale hrozí i při zvýšené fyzické aktivitě – pozor na křeče, dále pak na přímém slunečním záření přes poledne – pozor na úžeh, který je způsoben vystavením se slunečním paprskům bez pokrývky hlavy.

Podívejte se jak rychle roste teplota v autě na přímém slunci.

Úpal vzniká vystavením se vysokým teplotám a jeho pravděpodobnost narůstá, pokud se k sérii tropických dnů přidají ještě tropické noci. Proto bychom měli výrazně zvýšit příjem nealkoholických tekutin, větrat pouze v noci a během dne se několikrát osprchovat vlažnou vodou

Zvolit letní, prodyšné oblečení a sandály. Bouřky budou zatěžovat psychicky labilní jedince. Celkově bude klesat naše pracovní výkonnost a koncentrace a zvyšovat se naše únava – pozor za volantem.

Rostou i koncentrace přízemního ozonu

Při slunečném počasí rostou i koncentrace přízemního ozonu. Výchozími látkami pro jeho vznik jsou nejrůznější plyny a výpary, prach, ropný olej a především anorganické plyny – kysličník uhelnatý, kysličník dusíku a síry. Jeho vznik urychluje účinek ultrafialového záření, proto je ho nejvíce v odpoledních hodinách. Ohrožující jsou hodinové koncentrace přízemního ozonu mezi 150-200 mikrogramy na metr krychlový. Způsobuje pálení a slzení očí, bolesti hlavy, únavu a snižuje výkonnost.

Fotogalerie
31 fotografií