Také v pátek na horách napadne až 15 centimetrů nového sněhu.

„Studené severní proudění pocítíme i během dne. Jinak bude oblačno až zataženo, během dne na většině území občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Ranní teploty budou klesat na -2 až -6 °C, při polojasné obloze až na -10 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -4 až 0 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h,“ řekla Blesk Zprávám Dagmar Honsová

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Silné sněžení v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
12:20
13. 1. 2021

Na většině hor v České republice připadne další sníh, od dnešního do čtvrtečního večera by se tam sněhová pokrývka mohla zvýšit zhruba o 15 centimetrů. Na severozápadě Čech zároveň hrozí vysoké nebezpečí tvorby závějí, kvůli kterým mohou být některé silnice nesjízdné. Na dalších místech republiky se mohou dál tvořit při sněžení a silném větru sněhové jazyky. Informoval o tom dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

11:56
13. 1. 2021
!

Na kluzké vozovce se dnes podle mluvčí Policie ČR v Ústeckém kraji Miroslavy Glogovské dostala do smyku řidička u Otvic na Chomutovsku, její auto skončilo v příkopu. Z nehody vyvázla bez zranění. Kamion u Hory Svatého Šebestiána zřejmě nepřizpůsobil rychlost stavu vozovky, dostal smyk a narazil do středových svodidel.

„Silnice ve směru od Německa na Chomutov byla s opatrností průjezdná pravým jízdním pruhem. Kamion byl krátce před jedenáctou hodinou vyproštěn a nyní je silnice v obou směrech sjízdná,“ řekla mluvčí. Policie vyzývá řidiče ke zvýšené opatrnosti a ke přizpůsobení jízdy podmínkám a stavu vozovky.

11:40
13. 1. 2021

Zástupci ŘSD v Jihomoravském kraji upozorňují na riziko tvorby námrazy zejména na komunikacích I/43 Černá Hora, I/43 Hradecká a I/54 Silničná. Podle nich jsou dálnice a další silnice 1. třídy na jihu Moravy sjízdné bez větších problémů.

11:30
13. 1. 2021
!

Sníh přidělává práci i hasičům z Pardubického kraje. Ve středu dopoledne zasahovali u nehody autobusu s osmi školáky. Autobus u obce Liboměřice skončil částečně v příkopě. Děti se nakonec do lavic dostaly včas, do školy je totiž odvezl starosta obce Bojanov dodávkou dobrovolných hasičů.

U Vysokého Mýta zase hasiči pomáhali zpátky na silnici osobnímu automobilu se třemi pasažéry. Jeden z nich byl hendikepovaný, a tak hasiči vozidlo navijákem opatrně vytáhli zpět na vozovku i s pasažérem uvnitř.

11:05
13. 1. 2021

Kvůli namrzlé silnici nezvládla řízení osobního auta mladá řidička v Žabčicích na Brněnsku. Krátce před devátou hodinou nabourala do popelářského auta. „Ženu jsme po ošetření převezli na traumacentrum do FN Brno,“ uvedla mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Auto na střechu otočila u Sokolnice na Brněnsku ráno i starší řidička. Na náledí vyjela na úplně sjetých pneumatikách. „Podle předběžného šetření na místě nehody mělo auto úplně sjeté pneumatiky. Řidička tak zřejmě podcenila situaci,“ uvedl mluvčí policie Pavel Šváb. S lehčím zraněním byla převezena do nemocnice.

Řidička havarovala s osobním autem u Sokolnice na Brněnsku.
10:57
13. 1. 2021

Takhle probíhá odklízení sněhu a sypání vozovky pracovníky technických služeb v Hradci Králové.

Pracovník technických služeb v Hradci Králové odklízí sníh z dlažby autobusové zastávky (13. 1. 2020) Pracovník technických služeb v Hradci Králové odklízí sníh z cyklostezky (13. 1. 2020) Pracovníci technických služeb v Hradci Králové odklízejí sníh z autobusové zastávky (13. 1. 2020)
10:48
13. 1. 2021
!

„Dálnice a silnice prvních tříd ve Zlínském kraji jsou aktuálně sjízdné bez větších komplikací,“ uvedli dopoledne na twitteru zástupci ŘSD. Řidiče upozornili na sníženou viditelnost v důsledku sněhových srážek a na riziko tvorby námrazy.

Zejména to podle nich platí pro silnici I/69 přes vrch Syrákov na rozhraní Zlínska a Vsetínska, silnici I/50 u Starých Hutí a Starého Hrozenkova na Uherskohradišťsku, silnici I/49 u Střelné na Vsetínsku, silnici I/54 u Strání na Uherskohradišťsku a silnici I/35 u Zubří na Vsetínsku. Kvůli ledovce je nesjízdná silnice III/4932 mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku, kterou přes zimu silničáři neudržují.

10:25
13. 1. 2021

Se sněžením musíme podle meteoroložky Dagmar Honsové počítat i ke konci týdne. „V pátek a v sobotu očekáváme trvalé sněžení zejména v horských oblastech na severu,“ řekla Blesk Zprávám Honsová.

10:20
13. 1. 2021
!

„Sněžení bude zejména na horách na severu i trvalejší. Za dva dny může napadnout 1 až 10 cm, místy i kolem 15 cm, na severu až 50 cm sněhu,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na twitteru.

10:17
13. 1. 2021
!

„Silnice I. tříd jsou v Plzeňském kraji sjízdné bez komplikací. Na většině území je povrch vozovek vlhký a po chemickém ošetření. Během dne můžeme očekávat sněhové přeháňky, později pak trvalejší sněžení,“ informují silničáři v Plzeňském kraji.

10:14
13. 1. 2021

Čerstvý sníh pokryl krajinu a vozovku také v okolí Hraničných Petrovic a Domašova na Olomoucku.

 
Krajina pokrytá čerstvým sněhem v okolí Hraničných Petrovic na Olomoucku (13. ledna 2021) Krajina pokrytá čerstvým sněhem v okolí Hraničných Petrovic na Olomoucku (13. ledna 2021) Čerstvě zasněžený Domašov nad Bystřicí na Olomoucku (13. 1. 2021)
09:56
13. 1. 2021
!

Na Česko se žene sněhová bouře, řekla Blesk Zprávám meteoroložka Dagmar Honsová. Za posledních 24 hodin nejvíce nového sněhu hlásí Šumava a Sokolovsko - až 15 cm. Během dnešního odpoledne se sněhové přeháňky vyskytují zejména v severní polovině území.

„Během odpoledních hodin ale očekáváme postupně sněžení na většině území - blíží se sněhová bouře Dimitrios. Počasí v Česku dnes začne ovlivňovat tlaková níže od severu, která přinese během odpoledních hodin, noci na čtvrtek a ve čtvrtek na většinu území sněžení nebo sněhové přeháňky - do čtvrtečního večera napadne na horách až 40 cm sněhu, v nižších polohách do 15 cm. Navíc začne zesilovat vítr - čerstvý západní vítr bude dosahovat v nárazech rychlosti 70 km/h, na horách až 90 km/h, tvořit se tak budou sněhové jazyky, na horách i závěje. Na horách očekáváme i bílou tmu, tj. nulovou viditelnost,“ doplnila Honsová.

Čerstvý vítr bude výrazně snižovat naši pocitovou teplotu - teploměr ukáže 0 °C, ale při rychlosti větru 45 km/h bude naše pocitová teplota cca na -8 °C.

V pátek a v sobotu očekáváme trvalé sněžení zejména v horských oblastech na severu.

9:45
13. 1. 2021

Nehoda kamionu uzavřela kus rychlostní silnice I/48 u Českého Těšína na Karvinsku nedaleko hraničního přechodu Chotěbuz. Kamion skončil v příkopu a unikly z něj provozní kapaliny. Po dobu jejich sanace je silnice blokována. Jde o úsek mezi sjezdem na ulici Karvinskou a sjezdem na ulici Ostravskou.

09:38
13. 1. 2021

Sníh zaměstnal i obyvatele sídliště Obeciny ve Zlíně.

Se sněhem bojují i lidé na sídlišti Obeciny ve Zlíně. Se sněhem bojují i lidé na sídlišti Obeciny ve Zlíně. Se sněhem bojují i lidé na sídlišti Obeciny ve Zlíně.
9:34
13. 1. 2021

U obce Chotilsko na Příbramsku došlo krátce před osmou hodinou ranní k nehodě osobního automobilu a autobusu. Autobus sjel ze silnice. Na místě zasahují hasiči a policie. „Nehoda se obešla bez zranění, řidič byl ale uvězněn uvnitř a musel být vyproštěn,“ uvedla pro Blesk tisková mluvčí policie Monika Schindlová. Silnice bude uzavřena ještě minimálně 2,5 hodiny.

 

U obce Chotilsko v okrese Příbram došlo havaroval autobus. U obce Chotilsko na Příbramsku došlo k nehodě osobního vozu a autobusu. Ten skončil mimo vozovku. U obce Chotilsko na Příbramsku došlo k nehodě osobního automobilu a autobusu. Naštěstí se obešla bez zranění.
9:28
13. 1. 2021

Bouračka dvou kamionů zastavila ve středu ráno provoz na 114. kilometru dálnice D5 u Kladrub ve směru na Prahu, obešla se bez zranění. Po 9:00 se kolony začaly rozjíždět.

Bouračka dvou kamionů zastavila ve středu ráno provoz na 114. kilometru dálnice D5 u Kladrub ve směru na Prahu. Bouračka dvou kamionů zastavila ve středu ráno provoz na 114. kilometru dálnice D5 u Kladrub ve směru na Prahu.
09:13
13. 1. 2021

Policie během dvou hodin od 06:00 zaznamenala dvě dopravní nehody na Žďársku a jednu na Havlíčkobrodsku. Dva řidiči si stěžovali na špatnou sjízdnost silnic u Nového Města na Moravě a u Dalešic. „Silnice mohou být namrzlé, nebezpečí smyku hrozí také například na úsecích s uježděnou vrstvou sněhu,“ uvedla mluvčí krajské policie Stanislava Rázlová.

Na Vysočině začalo sněžit v úterý dopoledne. Krajští záchranáři od té doby vyjížděli ke čtyřem dopravním nehodám, při nichž se někdo zranil. „Ošetřili jsme celkem sedm pacientů, naštěstí se jednalo o zranění lehčího charakteru,“ sdělil ČTK mluvčí zdravotnické záchranné služby kraje Petr Janáček dnes v 08:30. Čtyři lidé skončili v nemocnici po nehodě v Dešově na Třebíčsku, kde se v úterý čelně srazila dvě osobní auta.

8:58
13. 1. 2021

Povodí Moravy varuje před vstupem na zamrzlé hladiny vodních nádrží, led je na nich tenký. Tloušťky ledu se pohybují maximálně v jednotkách centimetrů. Na webu státního podniku to dnes uvedl mluvčí Petr Chmelař.

Jako bezpečná tloušťka ledu pro vstup se uvádí 12 centimetrů. Led ale může být vlivem nestejnoměrně proudící vody a kolísáním hladiny pod ním v některých místech zeslabený a hrozí tak jeho prolomení i při mírném zatížení. „Vstup na zamrzlé plochy vodních nádrží a rybníků za účelem provozování zimních sportů je v každém případě pouze na vlastní nebezpečí,“ upozornil mluvčí.

Doplnil, že vodní nádrže Bojkovice, Boskovice, Fryšták, Hubenov, Karolinka, Koryčany, Landštejn, Mostiště, Nová Říše, Opatovice, Slušovice, Vír a Znojmo jsou vodárenské nádrže s vymezenými ochrannými pásmy, kde platí zákaz vstupu obecně.

8:55
13. 1. 2021

Kvůli těžkému sněhu hasiči v Libereckém kraji vyjíždí k odstraňování stromů a větví.

8:35
13. 1. 2021

V Ústeckém kraji komplikovaly hasičům práci spadlé stromy.

8:09
13. 1. 2021

Na většině silnic v Pardubickém kraji zůstává ležet sníh. Většinou je po solení rozbředlý, ve výše položených oblastech může tvořit uježděnou vrstvu. Ta zůstává v oblastech, kde se nesolí, například v okolí Vysokého Mýta, Lanškrouna nebo v Železných horách. V oblasti Pardubic také silničáři upozorňují na náledí.

Někde také vlivem větru vznikají sněhové jazyky. Řidiči s nimi musejí počítat na státní silnici I/11 v úseku Červená Voda - Jablonné nad Orlicí nebo ve vyšších polohách na Lanškrounsku. Silničáři také upozorňují na sněhové jazyky na silnicích Oldříš - Pokřikov, Kladno - Dědová a Kladno - Vojtěchov na Chrudimsku.

8:03
13. 1. 2021

Na silnici 33758 u obce Liboměřice v okrese Chrudim došlo k nehodě autobusu, který sjel do příkopu a částečně blokuje provoz. Na místě zasahuje policie a hasiči.

08:01
13. 1. 2021

Silnice v Plzeňském kraji mohou dnes ráno místy namrzat, v některých úsecích se tvoří sněhové jazyky. Většinou jsou silnice holé a mokré, ve vyšších polohách s vrstvou ujetého sněhu. Pro nákladní dopravu je kvůli námraze uzavřena strmá šumavská silnice ze Zelené Lhoty do Železné Rudy. Kvůli překládce nákladu z havarovaného nákladního automobilu bude od 8:00 zcela uzavřena silnice první třídy u Babylonu na Domažlicku na hlavním tahu do Německa.

07:59
13. 1. 2021

Na silnicích ve Středočeském kraji leží místy rozbředlý sníh po chemickém ošetření. Jde hlavně o silnice druhé a třetí třídy na Benešovsku, Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku, Příbramsku a Praze-východ. Hlavní tahy jsou sjízdné. Místy může řidiče potrápit ledovka. Hlášena je například z Benešovska z okolí obcí Loket, Dolní Kralovice a Bernartice.

07:56
13. 1. 2021

„V horských oblastech už fouká nárazový vítr, takže se na silnicích tvoří sněhové jazyky. Mají na výšku do 20 centimetrů, takže se dají projet i s osobním autem. Samozřejmě to pluhujeme,“ popsal aktuální situaci Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje. Opatrní by měli být podle něj motoristé také při cestě na Frýdlantsko, při silnějším větru se často tvoří sněhové jazyky i na silnici 13.

V terénu je dnes od rána veškerá dostupná technika, vypomáhají i traktory. Vzhledem ke sněhovým přeháňkám lze ale podle Pospíšila čekat, že budou mít zejména kamiony stejně jako v úterý potíže vyjet ve stoupáních.

Fotogalerie
58 fotografií