Během pátečního dne se k nám bude rozšiřovat oblast vysokého tlaku od severovýchodu – zpočátku dne bude ještě oblačno až polojasno, na jihozápadě ojediněle přeháňky. Během dne bude docházet k dalšímu ubývání oblačnosti až na jasno. Po ránu se budou ojediněle tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. Odpolední teploty vystoupí na 12 až 16 °C. Foukat bude mírný východní vítr o rychlosti do 20 km/h, na severovýchodě čerstvý s nárazy až 55 km/h.

Víkend bude zalitý sluncem, ale mrazivý

Denní délka slunečního svitu se bude během víkendu pohybovat až kolem 8 hodin. Jen po ránu se mohou ojediněle tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. V sobotu bude jasno až polojasno. Po ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty budou klesat na 3 až -1 °C, a očekáváme četné přízemní mrazíky. Odpolední teploty vystoupí na 11 až 15 °C. Foukat bude mírný východní vítr o rychlosti do 20 km/h, na severovýchodě čerstvý s nárazy až 55 km/h.

V neděli bude polojasno nebo jasno, během dne přechodně až oblačno. Po ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty 2 až -2 °C. Odpolední teploty vystoupí na 11 až 15 °C. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Jak bude příští týden? Sledujte radar Blesku

Na horách začne sněžit

Oblačnosti i srážek začne přibývat hned po víkendu. Do střední Evropy pronikne původem polární vzduch, který přinese další pokles teploty vzduchu. Na vrcholcích hor se postupně déšť začne měnit ve sněžení. Sněžení na horách ve druhé říjnové dekádě není nic výjimečného – vloni na horách první sníh napadl už v poslední zářijové dekádě.  

Zpočátku pondělí bude polojasno, postupně bude od západu docházet k přibývání oblačnosti, místy s přeháňkami.  Ranní teploty budou klesat na 2 až -2 °C. Odpolední teploty vystoupí na 10 až 14 °C.

V úterý bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 4 až 0 °C, četné přízemní mrazíky. Odpolední teploty 8 až 12 °C. Ve středu bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, na horách srážky smíšené nebo sněhové. Ranní teploty 4 až 0 °C, četné přízemní mrazíky. Odpolední teploty 7 až 11 °C.

Kde bude zima nejkrutější?

Evropa nyní vyhlíží zimní počasí, které by mohlo, v případě teplotně podprůměrné a dlouhé zimy, prohloubit energetickou krizi. Při znalosti nejistot sezónních predikcí zatím modely naznačují, že od ledna by období v severní Evropě mohlo bít mírně nadprůměrné, na zbytku starého kontinentu blízké průměrné hodnotě za období 1991-2020. I tak ale spotřeba na teplo během zimních měsíců poroste. A tyto prognózy je nutno brát s rezervou. Neznamená to, že se nám vpády arktického vzduchu úplně vyhnou a že nás nečekají celodenní mrazy, tj. ledové dny (teplota nevystoupí přes nulu) nebo dokonce arktické mrazy (teplota nevystoupí přes -10 °C).