Výstraha před náledím platí od dnešních 21:00 do sobotních 09:00 pro většinu regionů kromě Jihočeského kraje a jižních částí Vysočiny a Plzeňského a Jihomoravského kraje. „Během noci z pátku na sobotu očekáváme od severu na většině území déšť, který bude přecházet ve sněžení. V severní polovině území se tak při poklesu teplot pod bod mrazu může místy vytvořit náledí,“ oznámili pracovníci ČHMÚ.

Pro jih a západ Česka pak v sobotu od 08:00 do 19:00 platí výstraha před sněžením. „V jihozápadní polovině území napadne během soboty většinou přes sedm centimetrů za 12 hodin, v Jihočeském kraji, na jihu Plzeňského kraje, Vysočiny a Jihomoravského kraje ojediněle až 15 centimetrů za 12 hodin,“ popsali situaci meteorologové.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Ojediněle se mohou v sobotu podle ČHMÚ objevit i mrznoucí srážky s tvorbou ledovky. V noci na neděli se potom bude pravděpodobně vytvářet i v jižní polovině území Česka náledí. Na severu a severovýchodě země očekávají meteorologové v noci na neděli silný mráz, a to až minus 15 stupňů Celsia. Lidé by proto měli být v příštích dnech podle ČHMÚ opatrní při chůzi i řízení aut, dbát na dostatečnou hloubku vzorku zimních pneumatik a při jízdách po horských silnicích nezapomenout na zimní výbavu.

Potíže na Liberecku

Velké potíže měli už přes den řidiči na severu Čech. Na Liberecku byla kvůli pěti nehodám na dvě hodiny zcela uzavřená čtyřproudá silnice 35 mezi Jeřmanicemi a Hodkovicemi nad Mohelkou ve směru od Liberce na Turnov. Provoz policie částečně obnovila krátce po 15:00. Od rána se podle mluvčího policie Vojtěcha Robovského stalo v kraji zhruba 20 nehod. Hasiči na twitteru uvedli, že zvýšený počet nehod je na Liberecku a Semilsku.

Podle krajského mluvčího záchranné služby Michaela Georgieva se většina havárií obešla bez vážnějších zranění. „Středně těžké poranění utrpěla jedna osoba při nehodě ve Stružinci,“ řekl ČTK Georgiev. Mimo silnici tam vyjelo jedno vozidlo. Další nehody se na Semilsku staly ve Víchově nad Jizerou, kde auto vyjelo mimo silnici, či v Horní Branné, kde vozidlo narazilo do sloupu. Na Liberecku policisté řešili nehody zejména na silnici 35 mezi Hodkovicemi a Jeřmanicemi. „Bylo jich pět,“ uvedl Robovský. Tři vozidla narazila do svodidel a další dvě auta do již havarovaných. „Většinou příčinou nehody bylo nepřizpůsobení rychlosti jízdy stavu a povaze vozovky,“ dodal Robovský. Další nehoda se stala v Bohdánkově patřící pod Bílou u Hodkovic, kdy se srazila dvě auta.

Fotogalerie
51 fotografií