Jarní teploty Štědrého dne, kdy průměrné denní teploty v Čechách odpovídaly konci března a denní maxima se v Kopistech na Ústecku zastavila až na 10,6 °C, vystřídal silný mráz a sněžení. Nedělní ráno přineslo na většinu území, v porovnání se Štědrým dnem ochlazení až o 20 °C. Na 26. prosince v 7 hod ráno klesala teplota např. v Liberci k -13,3 °C, v Praze-Ruzyni k -11,3 °C, v Doksanech k -11,4 °C, v Jičíně k -10,8 °C, v Čáslavi k -11,5 °C a v Pardubicích k -11,7 °C. Také nejvyšší odpolední teploty zůstanou pod bodem mrazu – mezi -6 až 0 °C. Naposledy byl takto studený 26. prosinec v roce 2010.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku 

Před výraznou oblevou na konci roku, stále musíme počítat, zejména na komunikacích, s nebezpečnými meteorologickými jevy – od pondělí až do středy se mohou místy vyskytnout srážky mrznoucí s tvorbou ledovky. Po ránu se bude tvořit náledí nebo zmrazky na silnicích.

Počasí v Česku začne v úterý ovlivňovat okluzní fronta, která se přesunuje ze západní do střední Evropy. Od dnešní půlnoci do úterního dopoledne hrozí tvorba ledovky při mrznoucím dešti zejména na západě a jihu Česka, a také v části středních Čech, včetně Prahy.

Od úterního odpoledne do středečních 12:00 bude ledovka hrozit ve většině České republiky kromě západu a jihozápadu Čech. V noci z úterý na středu bude největší riziko vzniku ledovky na Moravě a ve Slezsku.

Nejnižší teplotu v noci na dnešek meteorologové naměřili na Jizerce v Jizerských horách, kde rtuť v teploměru klesla až na minus 20,8 stupně Celsia. 

Teploty půjdou nahoru

Také pondělní ranní teploty budou klesat na severu území až k -10 °C. Na zbytku území se bude pohybovat mezi -2 až -6 °C. Odpolední teploty se už ale zastaví mezi -2 až 2 °C. Jinak bude oblačno až zataženo, ojediněle slabé sněžení nebo mrznoucí mrholení.

A po té ale půjde teplota rychle nahoru. V úterý bude oblačno až zataženo, místy slabé sněžení, postupně od jihozápadu déšť, ojediněle i mrznoucí. Ranní teploty budou klesat na 0 až -5 °C. Denní teploty se budou pohybovat mezi 0 až 5 °C. Ve středu bude oblačno až zataženo, občas déšť, na severu i mrznoucí, na horách sněžení nebo sněhové přeháňky. Ranní teploty budou klesat na 2 až -2 °C. Denní teploty se budou pohybovat mezi 4 až 8 °C. Bude větrno.

Konec roku ve znamení teplotních rekordů

Ve čtvrtek 30. prosince budou nejvyšší odpolední teploty kulminovat až na 15 °C, a přepisovat tak budeme teplotní rekordy. Ten z pražského Klementina je z roku 1925 – tehdy tam naměřili 14,3 °C. Nezvykle teplé už bude ráno – v minimech naměříme 8 až 4 °C. Jinak bude oblačno až zataženo, občas déšť. Na Silvestra bude oblačno, ojediněle s deštěm. Ranní teploty budou klesat na 6 až 2 °C. Denní teploty se budou pohybovat mezi 9 až 13 °C.

V sobotu na Nový rok bude oblačno až polojasno. Ranní teploty budou klesat na 5 až 1 °C. Denní teploty se budou pohybovat mezi 7 až 11 °C.

Fotogalerie
49 fotografií