Vysoké teploty jsou zátěžové pro náš organismus – nejvíce pro chronicky nemocné, těhotné ženy, jedince se zhoršenou termoregulací organismu – starší skupinu obyvatel a malé děti, dále pro astmatiky a kardiaky. Dlouhotrvající tropické teploty ale zvyšují únavu nás všech, snižují pracovní výkonnost a zhoršují koncentraci. Mírné ochlazení přinese až další týden.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Česko zažilo v noci na pondělí tzv. tropickou noc, kdy teploty v některých místech neklesly pod 20 °C. Tropické teploty budou pokračovat i přes den. Na většině území přesáhnou 30 stupňů Celsia, na jihu Moravy se mohou dostat až na 36 stupňů.

V Plzni-Bolevci 36,5 °C

Nejtepleji pak bylo v pondělí v Plzni-Bolevci 36,5 stupně Celsia. Víc než 34 stupňů teploměr ukázal na sedmi místech. Nová maxima pro 10. červenec jsou z dneška zejména z jižní a jihozápadní části území. Dnešní rekord z Plzně-Bolevce překonal dosavadní maximum 34,6 stupně Celsia z roku 1984.

V Kuchařovicích na Znojemsku meteorologové naměřili 35,3 stupně, ve stanici Neumětely na Berounsku 34,9 stupně. Meteorologové dnes prodloužili výstrahu před vysokými teplotami do úterý, na východě země až do středy. 

Bouřky přinesly dočasné ochlazení

Bouřky, které se v pondělí odpoledne přehnaly přes Prahu, zatím hlavně ochladily vzduch – např. na stanici Praha-Ruzyně se ochladilo o 10 °C.

Na stanici Praha-Karlov se nárazy větru zastavily na 83 kilometrech za hodinu a spadlo 8 milimetrů srážek. Bouřky se přesouvají dále do východních Čech.

V Zahořanech spadly stromy na dům

V Zahořanech u Prahy spadlo při bouřce několik stromů na rodinný dům, událost se obešla bez zranění. Na zahradě v té době nikdo nebyl. "Poškození je spíš menší a je to bez zranění. Na zahradě v té době nikdo nebyl," uvedl mluvčí rajských hasičů Jan Sýkora.

V Bratronicích na Kladensku se strom skácel na rekreační chatu, ani v tomto případě nebyl nikdo zraněn. Kromě toho hasiči zasahovali u popadaných stromů například v Benátkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku nebo v Unhošti na Kladensku.

Bouřky na Vysočině

Také Vysočinou přešly bouřky a na některých místech včetně Pelhřimova a Třebíče i s kroupami. Hasiče zaměstnalo odstraňování popadaných stromů. Do 19:30 informovali na svém webu asi o 30 událostech.

Spadlý strom zastavil i provoz železnice mezi stanicemi Okříšky a Stařeč na Třebíčsku. Na některých místech Vysočiny napršelo vpodvečer okolo 13 litrů vody na metr čtvereční, vyplývá z informací na webu Povodí Vltavy.

Jak bude další dny?

V úterý bude polojasno, večer na západě až oblačno a ojediněle přeháňky a bouřky. Ranní teploty 19 až 15 °C. Odpolední teploty 29 až 34 °C. Během noci na středu počasí u nás začne ovlivňovat od západu frontální systém, skloňovat budeme opět místy bouřky, ojediněle i silné – doprovázené zejména silným nárazovým větrem.

Ve středu bude nejvíce oblačnosti i srážek z celého pracovního týdne - oblačno až zataženo, místy déšť, přeháňky a bouřky. Ranní teploty 20 až 16 °C. Odpolední teploty 30 až 34 °C.

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty 17 až 13 °C. Odpolední teploty 26 až 30 °C.

V pátek bude opět oblačnosti ubývat a teploty porostou, bude jasno až polojasno. Ranní teploty 17 až 13 °C. Odpolední teploty 27 až 31 °C.

Další bouřky v neděli 

Další studená fronta bude přes Česko přecházet v neděli. Opět tak budeme skloňovat bouřky. V sobotu bude jasno až polojasno. Ranní teploty 17 až 13 °C. Odpolední teploty 28 až 33 °C. V neděli bude polojasno, postupně přibývání oblačnosti a místy  déšť, přeháňky nebo bouřky. Bouřky budou opět ojediněle silné. Ranní teploty 22 až 18 °C. Odpolední teploty 31 až 36 °C.

Základní pravidla při vlně veder

Počasí těchto dnů je extrémně zátěžové pro naše tělo – výrazně roste index tepelného komfortu. Za ideální teplotní rozmezí považuje hodnoty 18 až 23 °C a je odvozený z modelu lidské tepelné bilance, kombinuje povětrnostní a termofyziologické parametry, např. oblečení a lidské aktivity. Mezi základní pravidla patří – dostatečný příjem tekutin, chladit se, zdržovat se ve stínu, do jídelníčku zařadit hodně ovoce, zeleniny, vlákniny, nepít alkohol, nosit pokrývku hlavy, větrat v noci, snížit fyzickou a psychickou zátěž.

Extrémně vysoké teploty hlásí i jih Evropy

Vlnu veder prožívá také jih Evropy – tam bude jasno a nejvyšší odpolední teploty se budou zastavovat až kolem hodnoty 40 °C. Počátkem týdne očekávají čtyřicítky ve Španělsku, ve druhé polovině týdne v Itálii a v Řecku. Tropické teploty hlásí i celá Evropa západní a střední. V západní Evropě velmi silné bouřky skloňovaly už během neděle.