„Na pomezí Českobudějovicka a Českokrumlovska se vyskytuje velmi silná bouřka s kroupami přes 3 cm a s přívalovým deštěm s krátkodobými úhrny kolem 35 mm. Bouřka postupuje jen velmi zvolna k východu až jihovýchodu,“ uvedli meteorologvé kolem 18:00. Dodali, že podobně velké kroupy „umí“ vyrobit jen supercely.

Silné bouřky v noci na dnešek v Královéhradeckém kraji působily škody hlavně v Novém Bydžově, Jaroměři a Náchodě a v okolí těchto měst. Hasiči odstraňovali spadlé stromy a čerpali vodu ze zatopených prostor. Na Náchodsku zastavil sesuv půdy nákladní vlak, nikomu se nic nestalo. Hasiči v kraji k 8:00 zaznamenali v souvislosti s nočními bouřkami 43 událostí, většinou šlo o odstraňování spadlých stromů a čerpání vody ze zatopených míst. ČTK o tom informovali zástupci krajských hasičů. První telefonáty v souvislosti se silnými bouřkami začali dostávat kolem 01:20.

„V Náchodě pomáháme s průmyslovým vysavačem při odstranění vody ze sklepních prostor mateřské školy. V Novém Bydžově odstraňujeme dva vzrostlé stromy z objektu garáží,“ uvedl okolo 9:00 Radek Mencl z hradeckého HZS.

Hasiči pomáhali dopoledne s čerpáním vody také ze sklepů, a to ve Vysokově, Jaroměři nebo z kanceláří a skladu v České Skalici.

K 5:00 hasiči v kraji evidovali 31 technických pomocí souvisejících s bouřkou, v 11 případech odstraňovali spadlé stromy, na 12 místech čerpali vodu ze zatopených míst, ve zbytku případů čistili propustky nebo odstraňovali jiné nebezpečné stavy související s působením bouřek. Většinu zásahů měli na Náchodsku. Například v Jaroměři se dostala voda do šaten divadla. V dalších několika případech odstranili hasiči stromy z komunikací, v ulici Na Valech spadl strom na dvě osobní vozidla, nikdo nebyl zraněn. Na náměstí Československé armády pomohli jaroměřští hasiči i s výškovou technikou zabezpečit uvolněné tašky ze střechy, aby nespadly na zem, uvedli hasiči.

Tropy v Česku

Vlnící se frontální rozhraní bude podporovat vznik bouřek. V pondělí bude polojasno, v Čechách ojediněle s přeháňkami nebo s bouřkami. Ranní teploty 20 až 15 °C. Odpolední teploty 28 až 32 °C.

V úterý bude polojasno nebo oblačno, zejména na západě území místy s přeháňkami nebo s bouřkami, ty už mohou být ojediněle doprovázené přívalovým deštěm, krupobitím a nárazy větru o rychlosti až kolem 70 km/h. Ranní teploty 20 až 16 °C. Odpolední teploty 28 až 34 °C.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Ve středu bude polojasno nebo oblačno, místy s přeháňkami nebo s bouřkami. Ranní teploty 20 až 16 °C. Odpolední teploty 28 až 33 °C.

Bouřky nás budou provázet i v druhé polovině pracovního týdne

Ve čtvrtek bude polojasno nebo oblačno, místy s přeháňkami nebo s bouřkami. Ranní teploty 20 až 14 °C. Odpolední teploty 27 až 32 °C. V pátek bude polojasno nebo oblačno, místy s přeháňkami nebo s bouřkami. Ranní teploty 18 až 14 °C. Odpolední teploty 27 až 32 °C.

Na víkend naplánujte „koupačku“

Víkendové počasí nebude mít chybu. Převládat bude slunečno a odpolední teploty nás budou lákat k vodě. V sobotu bude polojasno. Ranní teploty 17 až 13 °C. Odpolední teploty 27 až 31 °C. V neděli bude polojasno nebo skoro jasno. Ranní teploty 18 až 14 °C. Odpolední teploty 28 až 32 °C. 

Jak si při tropickém týdnu ulevit?

1/ Zajistit dostatečný přísun tekutin – nealkoholických nápojů, nejlépe vody

2/ Neoblékat se teple – volit světlý outfit, materiál len nebo bavlnu, sandály

3/ Zdržovat se ve stínu – nejen přes poledne, pokrývka hlavy

4/ Snížit fyzickou a psychickou zátěž – sportovní aktivity zařadit na ráno

5/ Přisolit si – sůl váže tekutiny v těle

6/ Do jídelníčku zařadit potraviny bohaté na draslík – ten reguluje vodní hospodaření v těle

7/ Pravidelně se chladit – vlažná sprcha. Pozor na zmrzliny a studené nápoje – po jejich konzumaci hrozí angína

8/ Větrat v nočních hodinách

Video
Video se připravuje ...

Jak dokážete sami předpovědět bouřku podle vývoje oblaků Videohub

Fotogalerie
35 fotografií