Po studeném pátečním ránu bude zataženo nízkou oblačností, četné mrznoucí mlhy. Jen ojediněle skoro jasno, a to zejména na horách. Během dne bude postupně od západu přibývat oblačnosti. Srážky v průběhu dne očekáváme jen ojediněle, může se jednat o velmi slabé sněžení nebo mrholení. Večer dorazí od západu další srážky, budou převážně sněhové, ojediněle i mrznoucí. Denní teploty -3 až 1 °C, zejména v okolí Českomoravské vrchoviny bude pocitová teplota nižší.

„Nejvyšší riziko ledovky je v pátek večer a v noci na sobotu v jižních a jihozápadních Čechách. Během sobotního dne budou teploty stoupat nad bod mrazu a srážky ustávat, riziko tvorby ledovky tak přechodně zanikne,“ informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha na ledovku platí od dnešních 18:00 do sobotních 10:00 v Jihočeském, Plzeňském a Karlovarském kraji.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Při ledovce hrozí chodcům úrazy při uklouznutí, starší nebo méně mobilní lidé by proto měli omezit vycházení ven. Řidiči by měli sledovat dopravní zpravodajství, jezdit velmi opatrně a počítat s prodloužením doby jízdy.

O víkendu to bude klouzat, pozor na ledovku i náledí

V sobotu bude oblačno až zataženo, místy sněžení, v Čechách v nížinách srážky smíšené, dešťové nebo mrznoucí. Při mrznoucích srážkách tvorba ledovky. Ranní teploty -2 až -6 °C. Denní teploty -2 až 3 °C, na západě území později večer další výrazný nárůst teplot vzduchu až na 5 °C. V neděli bude zataženo, od západu déšť, místy mrznoucí. Na východě území zpočátku sněžení. Ranní teploty 1 až -4 °C. Denní teploty 1 ž 7 °C.

Teploty po víkendu „vystřelí“ nahoru

Další výrazný nárůst teplot vzduchu přinese počátek příštího týdne. V pondělí bude zataženo až oblačno, občas déšť, na východě území i mrznoucí. Hrozí tvorba ledovky. Ranní teploty 3 až -2 °C. Denní teploty 5 až 10 °C, v Moravskoslezském kraji kolem 3 °C. V úterý bude zataženo až oblačno, občas déšť, na východě území i mrznoucí. Ranní teploty 5 až 0 °C. Denní teploty 5 až 12 °C. Ve středu bude zataženo až oblačno, občas déšť. Ranní teploty 5 až 0 °C. Denní teploty 5 až 10 °C. I tak výrazné teplotní skoky jsou v Česku běžné. Sněhová pokrývka tak bude rychle odtávat, a to nejen v nížinách, ale i na horách.

Kdy sníh taje nejrychleji?

Sníh taje na svém povrchu. Voda, jež takto roztaje, musí protéci zbývající sněhovou pokrývkou až k povrchu půdy. Na své cestě přitom může znovu zmrznout, nebo naopak svým teplem roztát další částice sněhu. Pokud doputuje až na povrch půdy, který je zamrzlý, pak voda rychle odtéká po jeho povrchu, zjednodušeně řečeno - podobně jako po nepropustném asfaltu. To je velmi nepříznivé, protože následně dochází k prudkému vzestupu hladin toků. Nyní je půda pod sněhem většinou nasycená vodou z listopadových dešťů. Nejrychleji k tání sněhu dochází právě tehdy, pokud mu je teplo předáváno nikoliv pouze vzduchem, ale kapkami deště. Rychlejší tání způsobuje také vítr, který zintenzivňuje výměnu tepla mezi sněhem a atmosférou.

Fotogalerie
26 fotografií