Jeho upozornění před ojedinělým výskytem silných bouřek v západní polovině ČR platí od 12:00 do 20:00. „Doprovázet je budou zejména krátkodobé srážkové úhrny kolem 30 mm a menší kroupy do dvou centimetrů, které mohou přechodně vytvářet vrstvu,“ uvedli meteorologové.

Přívalový déšť v bouřkách může zatopit podchody, podjezdy a sklepy, škody můžou způsobit větrem zlomené větve stromů. „Nebezpečí mohou představovat i menší kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost především s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími předměty, hlavně větvemi. Při řízení vozidla v bouřce tedy snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně,“ uvedli meteorologové.

Podle nich se budou bouřky vyskytovat i v dalších dnech, v případě potřeby o tom budou průběžně informovat. „Dostupné energie by nemělo být dnes tolik a poměrně rychle se vyčerpá. K večeru a večer by tedy měly bouřky rychle slábnout,“ uvedl ČHMÚ.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Počasí v Česku má ode dneška podle meteorologů ovlivňovat od západu studená fronta, která bude zvolna postupovat k východu. V úterý budou kvůli tomu na českém území výrazné teplotní rozdíly. Zatímco v Čechách nebude odpoledne ani 20 stupňů a bude víceméně zataženo, na Moravě a ve Slezsku budou teploty ještě i nad letními 25 stupni. Bouřky, které se vyskytnou, budou mít podle meteorologů podobný charakter jako v uplynulých dnech.

Až na 15 stupňů Celsia se může na západě Česka v tomto týdnu ochladit po předchozích horkých dnech. Teplota klesne mírně i ve východní polovině země a bude oblačno s přeháňkami, místy i s bouřkami. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Místy se mohou objevit přívalové deště a kroupy, uvedli pracovníci ústavu na síti X. 

V uplynulém týdnu byly podle ústavu teploty mírně nad dlouhodobým průměrem pro toto období. V nejbližších čtyřech týdnech - ode dneška do 23. června - budou teploty odpovídat obvyklým hodnotám. ČHMÚ to dnes uvedl v měsíčním výhledu počasí. „První týden období bude průměrný, vyšší teploty budou hned na začátku týdne,“ sdělili meteorologové. „Ostatní týdny se budou pravděpodobně taky držet normálu s nejnižšími teplotami kolem 12 stupňů Celsia a nejvyššími kolem 23 stupňů Celsia,“ doplnili. Také objem srážek bude odpovídat dlouhodobému průměru pro tuto část roku.

Fotogalerie
32 fotografií