Po noci, která byla jednou z nejteplejších v letošním roce, se přes den očekává oblačno až polojasno, místy s přeháňkami nebo bouřkami. K večeru budou ustávat a oblačnosti ubývat.

„Po mnohde tropické noci se na řadě míst probouzíme do bouřlivého rána a budou se hodit deštníky . Bouřky se aktuálně (kolem 6:15) objevují hlavně v Praze a středních Čechách, na Vysočině nebo v Pardubickém kraji,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Aktuální vývoj počasí sledujte na radaru Blesku

V severovýchodní části země se dnes mohou vyskytnout silné bouřky s přívalovým deštěm. Napršet může kolem 30 milimetrů, v opakovaných bouřkách i více. Hrozí také kroupy a nárazy větru do 70 km/h. Výstraha platí pro část Královéhradeckého, Pardubického a Olomouckého kraje a pro celý Moravskoslezský kraj.

Nejnižší noční teploty budou 21 až 17 °C, nejvyšší denní teploty 29 až 33 °C, v 1000 m na horách kolem 25 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí. „Ačkoli přes den bude o něco chladněji než dnes, zůstane nepříjemné dusno, protože ve vzduchu bude více vlhkosti,“ dodali meteorologové. 

Poslední pracovní den týdne meteorologové očekávají jasno až polojasno, ojediněle při zvětšené oblačnosti přeháňky. Později odpoledne a večer od jihozápadu přibývání oblačnosti a zejména v Čechách místy přeháňky nebo bouřky, i silné. Nejnižší noční teploty 20 až 16 °C. Nejvyšší denní teploty 29 až 33 °C, na jihovýchodě až 35 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Na jihu Moravy i přes 34 °C

Na jihu Moravy dnes a v pátek vystoupají teploty nad 34 °C, meteorologové pro toto území zvýšili stupeň nebezpečí.

Výstraha před vysokými teplotami bude na většině území platit do pátečních 20:00. "V sobotu 17. srpna nad naše území postoupí studená fronta a na většině území se ochladí, v jižní polovině Moravy ovšem budou maximální teploty nadále překračovat 31 stupňů Celsia. Vzhledem k déletrvajícímu suchému a velmi teplému počasí bude hrozit až do odvolání zejména v oblasti jižní Moravy a okolí nebezpečí vzniku a šíření požárů," uvedli meteorologové.

Výhled na víkend

  • Sobotní teploty se budou opět pohybovat lehce nad 30 °C. Bude oblačno až zataženo, na východě zpočátku polojasno. Zpočátku v Čechách a postupně i jinde občas déšť nebo přeháňky, místy bouřky, i silné.
  • Nejnižší noční teploty 21 až 17 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 28 °C, na jihovýchodě a východě kolem 31 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s, během dne přechodně vítr mírný západní 2 až 5 m/s, v bouřkách přechodně zesílí, uvedli meteorologové v předpovědi.  
  • Neděle: Oblačno až zataženo, jen přechodně polojasno. Místy, od západu četnější přeháňky nebo déšť, ojediněle srážky i vydatnější. Místy bouřky, i silné. Nejnižší noční teploty 20 až 16 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 28 °C, ve východní polovině území 28 až 33 °C.

 

Tropické teploty představují vysokou zátěž na lidský organismus, hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. Ve vedrech by měli lidé dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů a kombinovat je s minerálními vodami. Vhodné je v horku omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Děti ani zvířata nesmějí zůstávat na přímém slunci, zvláště ne v zaparkovaných automobilech.

Video
Video se připravuje ...

Jak se bránit před extrémními vedry? Videohub

Fotogalerie
44 fotografií