Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Zatopené domy i silnice. Povodně potrápily Česko, pršet bude znovu. Sledujte radar Blesku

Aktualizováno -
15. října 2020
19:59
Autor: ČTK - 
14. října 2020
06:50

Prudké liják rozvodnily řeky a říčky, řadě lidí zatopily sklepy i domy, způsobily problémy v dopravě. Hladiny horních toků, které na Moravě, ve Slezsku a východních Čechách ve středu rozvodnil vydatný déšť, však dnes začaly klesat. Výstraha ČHMÚ však pro některé oblasti zůstává v platnosti. Dramatické dění jsme sledovali na Blesk.cz online.

  • Noční déšť rozvodnil řeky zejména na Moravě, ve Slezsku a na východě Čech. Nejhorší situace je stále v krajích Moravskoslezském, Olomouckém, Zlínském, Jihomoravském a Pardubickém.
  • Hasiči odčerpávali vodu, stavěli hráze z pytlů s pískem či odstraňovali větve, jež shodil silný vítr. Varování meteorologů před deštěm a rizikem vzestupu hladin platí dál pro většinu České republiky s výjimkou jihozápadu. K 19. hodině evidovali 1232 výjezdů v souvislosti se silným deštěm.
  • V noci podle ČHMÚ pršelo postupně v celém Česku. Největší úhrny, od 30 do 60 litrů vody na metr čtvereční, zaznamenali meteorologové v severovýchodní polovině země a na Českomoravské vrchovině. Nejvíce srážek, přes 90 litrů vody na metr čtvereční, spadlo na severním návětří Jeseníků.

Kde a jak vydatně teď prší? Podívejte se na radar Blesku

Lijáky a povodně v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
10:25
15. 10. 2020

Více jak 20 domů bylo zasaženo vodou v městysu Brodek u Přerova. Poničeno bylo dalších 70 objektů a zcela zaplaveno bylo pět ulic. Hasiči Olomouckého kraje uvedli, že nyní se řeší zatopený podjezd, kam stékala voda z celé obce. „Máme natažené kilometr dlouhé vedení. Po opadnutí hladiny odčerpáme vodu ze zasažených domů,“ informoval sbor na twitteru. 

V Olomouckém kraji dnes ráno po předchozím vydatném dešti platí třetí povodňový stupeň na třech místech, a to na řece Bečvě v Přerově, Třebůvce v Lošticích na Šumpersku a na Romži v Polkovicích na Přerovsku. Hasiči doplnili, že zasahují také v Liboši, Grygově, Štěpánově či v Hlubočkách. 

10:05
15. 10. 2020

Povodí Moravy evidovalo dnes dopoledne na osmi místech třetí stupeň povodňové aktivity. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

„Spolu s ustávajícím deštěm horní toky postupně kulminovaly. Vzhledem k velké nasycenosti docházelo vlivem i slabších srážek k vzestupu hladin. Průtoky v nejvíce zasažených oblastech na horním toku Bečvy, v horním povodí Svratky a Moravy jsou již na poklesu, případně vyrovnané. Vlivem dotoku je stále na mírném vzestupu Morava a Svratka v dolních částech toku,“ uvedl Chmelař.

09:31
15. 10. 2020

V souvislosti s vytrvalým deštěm a záplavami vyjížděli hasiči ve Zlínském kraji k více než 200 událostem. Nadále čerpají vodu ze sklepů.

Hasiči Zlínského kraje odčerpávali vodu ze silnice ve Zlínském kraji u obce Bystřička (14.10.2020) Hasiči Zlínského kraje odčerpávali vodu ze silnice ve Zlínském kraji u obce Bystřička (14.10.2020)
09:30
15. 10. 2020

Moravskoslezští hasiči už evidují na 600 výjezdů spojených se záplavami. Čerpají vodu z laguny v Antošovicích a monitorují Hlučínské jezero.

08:57
15. 10. 2020
08:35
15. 10. 2020

Hladiny většiny toků v Moravskoslezském kraji, jež výrazně stouply po vydatných deštích ve středu odpoledne, už klesají. Jsou po kulminaci. Stoupá pouze Odra, do které se vlévají hlavní toky v regionu. Dotok by měl trvat ještě několik hodin, Odra by tak měla maxima dosáhnout dnes v poledne. ČTK to řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Některý z povodňových stupňů dnes ráno platil v kraji na 24 místech. Ve středu ve stejné době to bylo na padesáti místech. Třetí stupeň, tedy stav ohrožení, je podle vodohospodářů na řece Opavě v Držkovicích, v Opavě a Děhylově. Na podobné úrovni je Polančice v Polance nad Odrou. „Hladina Opavy nyní stagnuje či klesá, Polančice klesá,“ řekla Vlčková. Dodala, že na šesti místech platí druhý stupeň a na 14 první.

U Strážnice zatopila Morava a Velička louky a pole. Pod jezem ve Velké nad Veličkou se při jarních povodních utopil vodák sjíždějící rozvodněnou řeku.
08:19
15. 10. 2020

Nad spodní hranicí pro druhý stupeň povodňové aktivity se dnes ráno ve Zlínském kraji držely hladiny řeky Moravy v Kroměříži a Otrokovicích na Zlínsku, stejně jako Velké Stanovnice pod vodní nádrží v Karolince na Vsetínsku.

První povodňový stupeň platil po 07:00 na Vsetínské Bečvě ve Vsetíně, Senici v Ústí na Vsetínsku, Rožnovské Bečvě ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, Dřevnici v Kašavě a také pod přehradou ve Slušovicích na Zlínsku, Fryštáckém potoce pod přehradou ve Fryštáku na Zlínsku, Luhačovickém potoce nad a pod Luhačovickou přehradou na Zlínsku a Olšavě v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku.

08:00
15. 10. 2020

Ve Zlínském kraji stále platí třetí stupeň povodňové aktivity značící ohrožení na řece Moravě ve Spytihněvi na Zlínsku. Déšť v regionu však ustal, hladiny řek a potoků už nestoupají. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a Povodí Moravy (PMO).

Na třetí povodňový stupeň vystoupaly ve středu také hladiny Bystřičky nad stejnojmennou vodní nádrží na Vsetínsku a Luhačovického potoka v Luhačovicích-Polichně na Zlínsku. Zatímco na Bystřičce nad i pod přehradou platil dnes ráno druhý stupeň povodňové aktivity znamenající pohotovost, v případě Luhačovického potoka to byl první stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost.

07:48
15. 10. 2020
!

Déšť v noci na dnešek oproti středě výrazně zeslábl. „Srážky se vyskytovaly už jen ojediněle. Maximálně napršelo za uplynulých šest hodin pouze do pěti milimetrů,“ uvedli ráno meteorologové. Dnes proto očekávají pokles hladin většiny vzedmutých toků.

 

07:47
15. 10. 2020

Ve středu hasiči v Olomouckém kraji kvůli vydatnému dešti zasahovali u více než 170 událostí, hlavně na Přerovsku. Podle Povodí Moravy se voda rozlévá převážně mimo zastavěná území, na několika místech zaplavila komunikace.

Podle informací Ředitelství silnic a dálnic je stále uzavřena silnice mezi Teplicemi nad Bečvou a obcí Ústí na Přerovsku. Neprůjezdná je také silnice mezi Turovicemi na Přerovsku a Prusinovicemi na Kroměřížsku. Na Olomoucku je zaplavena silnice mezi Štěpánovem a Štarnovem. Kvůli propadlé vozovce je od středy uzavřena silnice ve Staré Červené Vodě na Jesenicku.

Haisči Olomouckého kraje zasahovali při povodních. (14.10.2020) Haisči Olomouckého kraje zasahovali při povodních. (14.10.2020)
07:45
15. 10. 2020

Vzedmuté hladiny toků zatím v Královéhradeckém kraji větší škody nenadělaly. Hasiči měli kvůli větru a silným dešťům ve středu několik desítek výjezdů. Zejména odklízeli popadané stromy. V Broumově, kterým protéká Stěnava, hasiči čistili propustky a koryto řeky od nánosů a naplaveného dřeva.

Hasiči zasahují při povodních v Královéhradeckém kraji. (14.10.2020) Hasiči zasahují při povodních v Královéhradeckém kraji. (14.10.2020)
07:43
15. 10. 2020

Hladina Tiché Orlice v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku v noci na dnešek vystoupala na druhý stupeň povodňové aktivity. Na vzestupu byla při prvním povodňovém stupni i Orlice v Týništi nad Orlicí. Naopak horní části toků v Orlických horách i v Krkonoších byly v noci na dnešek na poklesu, uvedl dnes vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

První stupně povodňové aktivity byly dnes ráno při poklesu hladin ještě na Labi v Špindlerově Mlýně a na Stěnavě v Meziměstí na Náchodsku.

„Budou pokračovat poklesy vodních stavů na horních a středních úsecích zasažených vodních toků. Na vzestupu je kromě celého Labe pod soutokem s Orlicí v Hradci Králové i Orlice v Týništi a Tichá Orlice v Čermné,“ uvedl Petr. Srážky dnes podle něj budou pouze ojedinělé a slabé.

Hasiči zasahují při povodních v Královéhradeckém kraji. (14.10.2020) Hasiči zasahují při povodních v Královéhradeckém kraji. (14.10.2020)
07:42
15. 10. 2020

Nejvyšší třetí povodňový stupeň je v Pardubickém kraji na Chrudimce v Nemošicích, Novohradce v Úhřeticích, Doubravě v Pařížově a Třebůvce v Hraničkách.

Záplavy v Pardubickém kraji Záplavy v Pardubickém kraji
07:41
15. 10. 2020

Hladiny toků v Moravskoslezském kraji klesají, jsou po kulminaci. Stoupá jen hladina Odry, do níž se řeky vlévají. Maxima by měla dosáhnout v poledne.

07:41
15. 10. 2020

Na Olomoucku v Brodku ohrožovala voda 70 objektů.

07:27
15. 10. 2020

Na Vysočině jsou po středečních deštích zvednuté hladiny několika řek, platí nejvýše 2.povodňové stupně. Svratka byla na Vysočině na 3.stupni do 1:30.

07:27
15. 10. 2020

Na jižní Moravě platí 3.stupeň povodňové aktivity, jenž značí ohrožení, na řece Moravě ve Strážnici a na Svratce v Židlochovicích. Hladiny nestoupají.

06:49
15. 10. 2020

Hladiny toků ve Frýdlantském výběžku na Liberecku se v noci vrátily do normálu. Pro region ale nadále platí varování meteorologů před záplavami. Vyplývá z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu. Přes den by mělo být zataženo, místy s občasným deštěm nebo mrholením.

Na návětrné straně Jizerských hor od úterního odpoledne místy napršelo přes 100 milimetrů vody a na třetí povodňový stupeň se dostala ve středu Smědá, Řasnice i další menší toky. Voda ale zaplavila jen silnici z Černous na Boleslav, jinak se rozlila hlavně do luk a zahrad.

06:48
15. 10. 2020

V Olomouckém kraji ráno platí třetí povodňový stupeň na třech místech. Vydatný déšť v noci ustal a hladiny řek kulminují či mírně klesají.

06:25
15. 10. 2020

Výstraha meteorologů před vysokým rizikem povodní platí až do odvolání pro celou Moravu a Slezsko s výjimkou okresů Znojmo a Moravský Krumlov. Ohrožená je také většina kraje Vysočina, především jeho severní část. Na východě a severu Čech platí varování pro celý Pardubický a Královéhradecký kraj, východní polovinu Libereckého kraje i středních Čech a také pro okresy na východě Ústeckého kraje.

Třetího, tedy nejvyššího stupně povodňové aktivity, dosahovala dnes po ránu Bečva v Dlohoňovicích, Morava ve Strážnici, Opava v Opavě, Chrudimka v Nemošicích či Novohradka v Úhřeticích. Druhý stupeň platil mimo jiné na Odře v Bohumíně, Moravě v Olomouci Svratce v Brně-Poříčí nebo Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí.

06:15
15. 10. 2020
!

Na většině Moravy, ve Slezsku a v severovýchodní polovině Čech nadále hrozí povodně vyvolané středečním silným deštěm. Nejvyšší povodňový stupeň, označovaný jako stav ohrožení, platil dnes kolem 05:00 na 15 místech. Na dalších přibližně třech desítkách měřicích stanic dosáhla hladina druhého, tedy středního stupně povodňové aktivity. Téměř ve všech případech už ale výška hladiny stagnovala, nebo klesala. Vyplývá to z aktualizované výstražné informace Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Výstraha ČHMÚ před povodněmi.
0:32
15. 10. 2020

Ve Veselí nad Moravou řeka Morava neustále stoupá. Krátce po půlnoci je její hladina na hranici sedmi metrů. Od pondělního rána tak stoupla již o pět metrů. Průtok vody se přitom zvýšil přibližně na 11násobek z cca 66 m3/s až na současných 740 m3/s. Na některých místech města schází do přelití opravdu už jen centimetry. Podle Povodí Moravy je 3. stupeň povodňové aktivity a panuje extrémní ohrožení.

S naším online zpravodajstvím se přihlásíme opět ve čtvrtek brzy ráno. Přejeme pokud možno klidnou noc.

Krátce po půlnoci ze středy na čtvrtek řeka Morava ve Veselí nad Moravou opět stoupla. Do vylití scházejí už jen centimetry. Krátce po půlnoci ze středy na čtvrtek řeka Morava ve Veselí nad Moravou opět stoupla. Do vylití scházejí už jen centimetry. Krátce po půlnoci ze středy na čtvrtek řeka Morava ve Veselí nad Moravou opět stoupla. Do vylití scházejí už jen centimetry. Krátce po půlnoci ze středy na čtvrtek řeka Morava ve Veselí nad Moravou opět stoupla. Do vylití scházejí už jen centimetry. Krátce po půlnoci ze středy na čtvrtek řeka Morava ve Veselí nad Moravou opět stoupla. Do vylití scházejí už jen centimetry.
23:38
14. 10. 2020

Před půlnocí je v Česku stále několik oblastí, kde přetrvává podle ČHMÚ extrémní stupeň nebezpečí.

Povodně a lijáky v Česku: Mapa ČHMÚ před půlnocí (14.10.2020)
22:50
14. 10. 2020

Lijáky ustaly, Jeseníky hlásí jen lehký déšť.

22:22
14. 10. 2020

V Praze kromě deštníků řada lidí vytáhla v průběhu dne roušky i při pohybu po ulicích, povinné jsou již i na zastávkách MHD.

Koronavirus v Praze: Lidé s rouškami a deštníky během deštivého dne (14.10.2020) Koronavirus v Praze: Lidé s rouškami a deštníky během deštivého dne (14.10.2020) Koronavirus v Praze: Lidé s rouškami a deštníky během deštivého dne (14.10.2020) Koronavirus v Praze: Lidé s rouškami a deštníky během deštivého dne (14.10.2020)

zamlzena ( 15. října 2020 16:47 )

Chtělo by to zdvihnout morálku, a začít se modlit.

krapotkin ( 15. října 2020 11:46 )

Je vidět, že miliardy vyhozené na protipovodňová opatření byly jen malou do kapsy kamarádíčkům vládnoucích darmožroutů.

dietr ( 14. října 2020 19:48 )

Vyjádření Babiše: voda pršet všude, my zvládnout, hasiči hasit od ráno do večer, my vyznamenat, úroda boha jeho, nic nerust dalšich sto let, ani ta žepka, Brusel poslat dotace cha cha!

arne100 ( 14. října 2020 18:58 )

Já nechápu.Jednou tady píšete že je třeba aby pršelo,jsou vyprahlé studny a když nyní prší tak je to taky špatné.Vy žvanilové nevíte co chcete.Jsem zvědav co bude příští rok jestli budete spokojeny.

funebrak ( 14. října 2020 18:01 )

Mnohokrát bych chtěl poděkovat všem hasičům!!!

Zobrazit celou diskusi