Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zatopené domy i silnice. Povodně potrápily Česko, pršet bude znovu. Sledujte radar Blesku

Aktualizováno -
15. října 2020
19:59
Autor: ČTK - 
14. října 2020
06:50

Prudké liják rozvodnily řeky a říčky, řadě lidí zatopily sklepy i domy, způsobily problémy v dopravě. Hladiny horních toků, které na Moravě, ve Slezsku a východních Čechách ve středu rozvodnil vydatný déšť, však dnes začaly klesat. Výstraha ČHMÚ však pro některé oblasti zůstává v platnosti. Dramatické dění jsme sledovali na Blesk.cz online.

  • Noční déšť rozvodnil řeky zejména na Moravě, ve Slezsku a na východě Čech. Nejhorší situace je stále v krajích Moravskoslezském, Olomouckém, Zlínském, Jihomoravském a Pardubickém.
  • Hasiči odčerpávali vodu, stavěli hráze z pytlů s pískem či odstraňovali větve, jež shodil silný vítr. Varování meteorologů před deštěm a rizikem vzestupu hladin platí dál pro většinu České republiky s výjimkou jihozápadu. K 19. hodině evidovali 1232 výjezdů v souvislosti se silným deštěm.
  • V noci podle ČHMÚ pršelo postupně v celém Česku. Největší úhrny, od 30 do 60 litrů vody na metr čtvereční, zaznamenali meteorologové v severovýchodní polovině země a na Českomoravské vrchovině. Nejvíce srážek, přes 90 litrů vody na metr čtvereční, spadlo na severním návětří Jeseníků.

Kde a jak vydatně teď prší? Podívejte se na radar Blesku

Lijáky a povodně v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
12:11
14. 10. 2020

V Pardubickém kraji už voda zaplavuje obydlí.

Záplavy v Pardubickém kraji Záplavy v Pardubickém kraji Záplavy v Pardubickém kraji
12:09
14. 10. 2020

Stav ohrožení se od rána týká Polančice v Polance, Seziny v Bravanticích, Bílovky ve Velkých Albrechticích a Bílovci, Odry v Odrách a Opavy v Držkovicích a Krasovka v Radimi. Na řadě míst už hladiny kulminovaly a začínají klesat. První stupeň povodňové aktivity podle mluvčí státního podniku Povodí Odry Šárky Vlčkové ráno platil na 29 místech Moravskoslezského kraje a druhý na deseti.

Velká voda v Moravskoslezském kraji Velká voda v Moravskoslezském kraji Velká voda v Moravskoslezském kraji
12:08
14. 10. 2020

Slovácko bičuje také sníh! Armagedon? K vydatnému dešti a záplavám se na Moravském Slovácku přidal ve středu i sníh. Zasypal vrchol Velké Javořiny, největšího kopce na rozhraní jižní Moravy a Slovenska. U Holubyho chaty, ve výšce 970 metrů nad mořem, je přitom sněhová nadílka uprostřed října unikátním jevem. Slovácko je totiž nejteplejší oblastí České republiky.

Na Velké Javorině, ve výšce 970 metrů nad mořem, napadl uprostřed října sníh.
12:07
14. 10. 2020

Druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost, platí na Třebůvce v Lošticích na Šumpersku, na Bečvě v Dluhonicích na Přerovsku, na Olešnici v Kokorách na Přerovsku a na Romži ve Stražisku na Prostějovsku.

Povdoně v Olomouckém kraji Povdoně v Olomouckém kraji Povdoně v Olomouckém kraji
12:06
14. 10. 2020

Největší problémy má aktuálně Olomoucký kraj.

Hladina řeky Bečvy v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku dnes ráno dosáhla třetího povodňového stupně, překročila již čtyři metry. Stoupá stále i v Dluhonicích, v Přerově začnou hasiči stavět na nábřeží Edvarda Beneše mobilní protipovodňovou hráz.

Povdoně v Olomouckém kraji Povdoně v Olomouckém kraji Povdoně v Olomouckém kraji
12:03
14. 10. 2020

Slovensko po vydatném dešti také postihly lokální záplavy. Hasiči na východě země evakuovali z domovů několik desítek lidí. Pro některé regiony nadále platí nejvyšší stupeň výstrahy před deštěm.

Mluvčí hasičů Zuzana Farkasová ČTK informovala, že profesionální a dobrovolní hasiči přistoupili k evakuaci obyvatel několika rodinných a bytových domů ve městě Krompachy. Již v úterý tam sice osadili protipovodňové zábrany, voda se ale dostala až k obydlím. Podle Farkasové 15 obyvatel odmítlo opustit své příbytky.

Záplavy postihly i další oblasti. Evakuaci ohlásili hasiči také pro jednu z chatových osad u Košic. Hasiči od úterý pomáhali hlavně na severním a východním Slovensku, a to také při odčerpávání vody ze zatopených ulic, podchodů a sklepů rodinných domů.

Pro část východního Slovenska platí nejvyšší výstraha před deštěm. Meteorologové také vydali upozornění nejvyššího stupně před vzestupem hladiny řek v několika oblastech po celé zemi.

12:03
14. 10. 2020

Vydatný déšť komplikuje dopravu v Praze. V Ječné ulici se naklonil podmáčený strom a hrozí, že spadne na trolej. Na místě zasahují hasiči, tramvaje mezi Karlovým náměstím a I. P. Pavlova nejezdí. 

11:59
14. 10. 2020

Řeka Morava vytrvale stoupá. V Uherském Hradišti během středečního dopoledne zaplavila přístaviště, vstup je tam zakázaný. Menší rozliv mimo koryto je u Baťova kanálu. Vodohospodáři situaci monitorují, pro úsek od Spytihněvi k Uherskému Hradišti platí 2.stupeň povodňové aktivity (pohotovost). 

Řeka Morava v Uherské Hradišti zaplavila přístaviště. Řeka Morava v Uherské Hradišti zaplavila přístaviště. Řeka Morava v Uherské Hradišti zaplavila přístaviště.
11:50
14. 10. 2020

V nejvyšších partiích Jeseníků se již prohánějí na běžkách první nadšení běžkaři. Na horách stále hustě sněží, podle horských záchranářů tam leží zhruba 20 centimetrů sněhu. Milovníci zimních stop se již mohou vydat z Ovčárny na Praděd a Švýcárnu, řekl dnes ČTK dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek. Kvůli ráznému příchodu zimního počasí se na horách nyní rychle přezouvá technika a stahují auta, na vysílač se už po kolech nedá dostat, řekl dnes ČTK provozní tamního hotelu a restaurace Tomáš Hrazdil.

„U nás od pondělka leželo zhruba deset centimetrů sněhu, nyní připadl další a leží tak 20 centimetrů. Sníh je mokrý, teploty se drží nad nulou a přestal foukat vítr. Sníh teď krásně sype, stále sněží. Hřeben je vyfoukaný, sněhu je tam podstatně méně a na lyže to není. Nicméně lyžovat se dá mezi Ovčárnou, Švýcárnou a na Praděd. Na takové první sklouznutí na běžkách je to dobré,“ řekl dnes ČTK dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek. Podotkl přitom, že na běžkách už tam běhají desítky běžkařů.

V Jeseníkách napadnul první sníh (14. 10. 20020)
11:46
14. 10. 2020

Hasiči Libereckého kraje intenzivně pracují na odstraňování následků, které způsobuje vytrvalý déšt.

11:43
14. 10. 2020

Od středeční 7. hodiny ranní do 11 hodin evidují hasiči Pardubického kraje dalších 62 výjezdů v souvislosti s vytrvalým deštěm.

„Plníme pytle s pískem, čerpáme vodu ze zatopených sklepů, garáží a suterénů domů v řadě obcí v kraji. Dále odstraňujeme podmáčené spadlé stromy, které tvoří překážku silničního provozu. Uvolňujeme ucpané propustky a nahromaděné klády a jiné překážky pod mostky stoupajících hladin řek. Uzavřeny jsou některé místní silnice,“ uvedli na svém facebooku. 

Zasahují například v Rosicích, Vysokém Mýtě, Předhradí, Prosetíně, Úhřeticích, Vejvanovicích, Pardubicích, Moravské Třebové, Hlinsku, Dolní Krupé, Chroustovicích, Miřeticích, Cerekvici nad Loučnou, Brněnci, Chornici, Kamenci u Poličky, Bystrém, Radiměři, Chrasti, Lanškrouně, Čankovicích, Městečku Trnávka, Opatovci, Ostřetíně, Lubné, Běstvině, Budislavi, Poličce a dalších obcích a městech v kraji. 

Aktuálně k 11. hodině dosahuje říčka Novohradka v Luži 234 cm, což je 3. stupeň povodňové aktivity, a stále vydatně prší.

Plné ruce práce mají hasiči v Pardubickém kraji Plné ruce práce mají hasiči v Pardubickém kraji Plné ruce práce mají hasiči v Pardubickém kraji Plné ruce práce mají hasiči v Pardubickém kraji
11:32
14. 10. 2020

Celkem je nejvyšší povodňový stupeň na 12 místech. Dalších 30 hlásí druhý povodňový stupeň. 

11:20
14. 10. 2020

V severovýchodní části Vysočiny platí na řece Svratce druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost. Hladina řeky začala v noci kvůli silným dešťům stoupat v obcích Borovnice a Dalečín na Žďársku. Stoupá i Sázava.

 V Borovnici se podle starosty Edvarda Holeše voda obvykle rozlije jen na louky, zatím je v korytu řeky. „U nás zatím nehrozí žádné nebezpečí, situaci sledujeme, myslím, že to bude dobré. Dalečín má protipovodňové hráze a voda se potom vylívá až pod obcí přímo do přehrady,“ řekl starosta Dalečína Pavel Kadlec.

Paní Kovaříkova cestou do ateliéru
11:10
14. 10. 2020

U Strážnice jsou zatopené louky a pole. Morava a Velička se u Strážnice na Hodonínsku rozlily do polí a na louky; koryta řek jsou plná. „Máme třetí stupeň povodňové pohotovosti,“ informoval místostarosta Walter Bartoš (ODS). „Rezervy v korytě Moravy ještě jsou, hlásil ve středu před polednem.

U Strážnice zatopily Morava a Velička louky a pole. U Strážnice zatopily Morava a Velička louky a pole. U Strážnice zatopily Morava a Velička louky a pole. U Strážnice zatopily Morava a Velička louky a pole.
11:09
14. 10. 2020

Silné lijáky neustávají a deště jsou hlášeny podle předpovědí i na další dny. „Od půlnoci spadlo na návětrné straně Krkonoš na stanici Horní Malá Úpa 98 mm srážek. Za posledních 48 hodin tam spadlo 122 mm, tedy skoro trojnásobek říjnového normálu,“ řekla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová a dodává, že nejdeštivější říjny v Česku jsou z let 1960, 1956 a 1935, kdy napršelo v průměru 100 - 108 mm. 

10:50
14. 10. 2020

Ve Veselí nad Moravou za poslední dva dny stoupla hladina řeky Moravy o více než čtyři metry a korytem řeky protéká přibližně devítinásobek vody, než v úterý ráno. Voda se dostala až na úroveň 3. povodňového stupně. Doslova zmizel splav. Hasiči přesto čerpali vodu zatím jen z areálu jezdeckého klubu.

V městském rozhlase zní hlášení, které upozorňuje, že je omezen pohyb obyvatel poblíž řeky Moravy. Radnice vyzývá občany, aby se řídili pokyny jednotek Integrovaného záchranného systému.

Ve Veselí nad Moravou je 3. stupeň povodňové aktivity. Hasiči zatím museli čerpat vodu jen z areálu jezdeckého klubu. Ve Veselí nad Moravou je 3. stupeň povodňové aktivity. Hasiči zatím museli čerpat vodu jen z areálu jezdeckého klubu. Ve Veselí nad Moravou je 3. stupeň povodňové aktivity. Hasiči zatím museli čerpat vodu jen z areálu jezdeckého klubu. Ve Veselí nad Moravou je 3. stupeň povodňové aktivity. Hasiči zatím museli čerpat vodu jen z areálu jezdeckého klubu. Ve Veselí nad Moravou je 3. stupeň povodňové aktivity. Hasiči zatím museli čerpat vodu jen z areálu jezdeckého klubu.
10:44
14. 10. 2020

Pod jedinou funkční sjezdovkou na Slovácku, ve Filipově údolí u Javorníka na Veličkou, vytvořil Hrubý potok obrovské jezero. V létě je na tomto místě golfové hřiště. Lidé na nejnebezpečnějším místu v sousední Velké nad Veličkou, u jezu v centru vesnice, vytvořili z pytlů protipovodňové hráze. Pod jezem se při jarních povodních utopil vodák sjíždějící rozvodněnou řeku.

Pod jedinou funkční sjezdovkou na Slovácku, ve Filipově údolí u Javorníka na Veličkou, vytvořil Hrubý potok obrovské jezero. Pod jezem ve Velké nad Veličkou se při jarních povodních utopil vodák sjíždějící rozvodněnou řeku. Pod jezem ve Velké nad Veličkou se při jarních povodních utopil vodák sjíždějící rozvodněnou řeku. Lidé na nejnebezpečnějším místu Velké nad Veličkou, u jezu v centru vesnice, vytvořili z pytlů protipovodňové hráze. Hrubý potok se valí korytem jen pár decimetrů od chráněných historických stodol v Javorníku nad Veličkou.
10:35
14. 10. 2020
!

Podle aktualizovaného varování meteorologů má dnes pršet na většině území České republiky s výjimkou jihu Moravy a jihozápadu Čech. Riziko povodní je nejvyšší na Broumovsku, Frýdlantsku v okresech Pardubice a Chrudim, v okolí Mohelnice, Moravské Třebové a Boskovic a dále na Ostravsku, Odersku a v okolí Hranic na Moravě a Veselí nad Moravou.

10:35
14. 10. 2020

V Olomouckém kraji platí nejvyšší povodňový stupeň na Bečvě v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku. Hladina řeky stoupá i v Přerově, protipovodňová komise tam rozhodla o stavění mobilní hráze na nábřeží E. Beneše. V terénu zasahují hasiči, evidují tři desítky událostí. „V Polomi se rozvodnil místní tok Luha, který následně ohrožoval deset rodinných domů. Proto hasiči kolem nich rychle vystavěli protipovodňovou hráz. Zábrany proti vodě stavěly jednotky preventivně v Opatovicích,“ sdělila mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Záplavy v Olomouckém kraji Záplavy v Olomouckém kraji
10:33
14. 10. 2020

K nepostiženějším regionům patří sever Moravy a Slezsko. Třetí stupeň povodňové aktivity platí od rána na šesti místech Moravskoslezského kraje. Stav ohrožení se týká například Polančice v Polance, Odry v Odrách a Opavy v Držkovicích. V Chomýži a Krásných Loučkách, což jsou části Krnova na Bruntálsku, už hasiči pomáhali lidem s odčerpávání vody. Podobná situace nastala i v nedaleké Radimi.

10:32
14. 10. 2020

Hasiči v Česku vyjížděli od půlnoci do dnešních 07:00 k více než 210 případům kvůli dešti, informoval na twitteru hasičský záchranný sbor ČR.

 

10:15
14. 10. 2020

„Tlaková níže se středem nad Polskem i nadále přináší déšť na většinu území – v porovnání s ránem jsou hodinové srážkové úhrny na severu území nižší – zastavují se do 6 mm. A během dopoledne budou i nadále slábnout,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová pro Blesk Zprávy.

„Na vrcholcích Jeseníků, Beskyd a Krkonoš leží i 40 cm mokrého a těžkého sněhu. Sněhová pokrývka se drží v horských oblastech cca od nadmořské výšky 900 m nad mořem,“ uvedla Honsová a dodala, že kvůli velké oblačnosti a srážkám očekává jen nepatrné teplotní rozdíly v dnešních odpoledních teplotách, které se zastaví na 8 až 4 °C, a mezi čtvrtečními ranními teplotami, které mají být mezi 8 až 4 °C.

„Dnešní pocitovou teplotu snižuje čerstvý severozápadní vítr – v nárazech dosahuje rychlosti až 60 km/h, na horách 85 km/h. Vítr bude slábnout ve večerních hodinách,“ dodala Honsová

10:13
14. 10. 2020

Podle dopravních informací policie je například od časných ranních hodin zavřená zaplavená silnice 43911 u Hustopečí nad Bečvu na Přerovsku, se zvýšenou opatrností musejí řidiči projíždět kvůli vodě pod podjezdem na silnici 47 v Bělotíně na Přerovsku.

Na silnici ze Šubířova na Prostějovsku ve směru na Jaroměřice na Svitavsku se valí voda z přilehlých polí, cesta je zanesena nánosem bahna a větví. Problémy jsou i u Buku na Přerovsku, kde je částečně zatopený železniční podjezd. Nově je uzavřena silnice 49010 mezi obcemi Turovice na Přerovsku a Prusinovice na Kroměřížsku, je zaplavená.

10:12
14. 10. 2020

Po objízdných trasách jezdí dnes od rána kvůli zaplaveným silnicím autobusy na některých linkách u Teplic nad Bečvou na Přerovsku a ve Staré Červené Vodě na Jesenicku. Cestující musí počítat s případným zpožděním těchto linkových autobusů, informoval na webu Koordinátor Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (KIDSOK).

Voda kvůli vydatnému dešti zaplavila silnici I/439 z Teplic nad Bečvou do obce Ústí, takže tři autobusové linky tam jezdí po objízdných trasách. „Všechny zastávky budou obslouženy,“ stojí na webu KIDSOK. Záplavy poškodily most na silnici I/456 ve Staré Červené Vodě na Jesenicku. Dvě autobusové linky proto jezdí jinudy. Autobusy ale zastavují na všech stanovištích.

10:06
14. 10. 2020

Řeky v Libereckém kraji stoupají, Smědá ve Višňové na Liberecku je na 3. stupni. Dle hasičů jsou zatopené sklepy a zahrady. Lanovka na Ještěd nejezdí.

zamlzena ( 15. října 2020 16:47 )

Chtělo by to zdvihnout morálku, a začít se modlit.

krapotkin ( 15. října 2020 11:46 )

Je vidět, že miliardy vyhozené na protipovodňová opatření byly jen malou do kapsy kamarádíčkům vládnoucích darmožroutů.

dietr ( 14. října 2020 19:48 )

Vyjádření Babiše: voda pršet všude, my zvládnout, hasiči hasit od ráno do večer, my vyznamenat, úroda boha jeho, nic nerust dalšich sto let, ani ta žepka, Brusel poslat dotace cha cha!

arne100 ( 14. října 2020 18:58 )

Já nechápu.Jednou tady píšete že je třeba aby pršelo,jsou vyprahlé studny a když nyní prší tak je to taky špatné.Vy žvanilové nevíte co chcete.Jsem zvědav co bude příští rok jestli budete spokojeny.

funebrak ( 14. října 2020 18:01 )

Mnohokrát bych chtěl poděkovat všem hasičům!!!

Zobrazit celou diskusi