Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Zatopené domy i silnice. Povodně potrápily Česko, pršet bude znovu. Sledujte radar Blesku

Aktualizováno -
15. října 2020
19:59
Autor: ČTK - 
14. října 2020
06:50

Prudké liják rozvodnily řeky a říčky, řadě lidí zatopily sklepy i domy, způsobily problémy v dopravě. Hladiny horních toků, které na Moravě, ve Slezsku a východních Čechách ve středu rozvodnil vydatný déšť, však dnes začaly klesat. Výstraha ČHMÚ však pro některé oblasti zůstává v platnosti. Dramatické dění jsme sledovali na Blesk.cz online.

  • Noční déšť rozvodnil řeky zejména na Moravě, ve Slezsku a na východě Čech. Nejhorší situace je stále v krajích Moravskoslezském, Olomouckém, Zlínském, Jihomoravském a Pardubickém.
  • Hasiči odčerpávali vodu, stavěli hráze z pytlů s pískem či odstraňovali větve, jež shodil silný vítr. Varování meteorologů před deštěm a rizikem vzestupu hladin platí dál pro většinu České republiky s výjimkou jihozápadu. K 19. hodině evidovali 1232 výjezdů v souvislosti se silným deštěm.
  • V noci podle ČHMÚ pršelo postupně v celém Česku. Největší úhrny, od 30 do 60 litrů vody na metr čtvereční, zaznamenali meteorologové v severovýchodní polovině země a na Českomoravské vrchovině. Nejvíce srážek, přes 90 litrů vody na metr čtvereční, spadlo na severním návětří Jeseníků.

Kde a jak vydatně teď prší? Podívejte se na radar Blesku

Lijáky a povodně v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
15:42
14. 10. 2020

Nočními dešti vzedmutá hladina Stěnavy na Náchodsku dnes odpoledne zvolna klesala při druhém povodňovém stupni. Ráno na ní byl krátce až třetí stupeň.

15:38
14. 10. 2020

V obcii Ústí na Přerovsku se rozvodnila řeka Bečva. V celém okrese platí druhý stupeň ohrožení.

Přerovsko v Olomouckém kraji hlásí druhý stupeň ohrožení. (14.10.2020) Přerovsko v Olomouckém kraji hlásí druhý stupeň ohrožení. (14.10.2020) Přerovsko v Olomouckém kraji hlásí druhý stupeň ohrožení. (14.10.2020) Přerovsko v Olomouckém kraji hlásí druhý stupeň ohrožení. (14.10.2020)
15:24
14. 10. 2020

Situaci v Kravařích sleduje i Povodí Odry. „Dvořisko je lokalita, kde vylití hrozí pravidelně. Nyní na řece Opavě máme třetí povodňový stupeň v Držkovicích. V Opavě je druhý. Stejně tak v Děhylově. Předpokládáme, že hladina řeky v Kravařích bude vinou dotoku od Opavy ještě mírně stoupat,“‎ řekla mluvčí povodí Šárka Vlčková.

15:26
14. 10. 2020

Hned dvě známé jeskyně v Moravském krasu – Sloupsko-šošůvské a Punkevní – vzala útokem velká voda. U prvně jmenované je pachatelem rozvodněný Sloupský potok. „V roce 2006 zaplavil i pokladny. Teď máme o 40 čísel míň, ale pořád prší,“ povzdychl si Jiří Hebelka, vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu. Parkoviště před vstupem do jeskyní se změnilo v jednu velkou lagunu. V místech, kde ještě nedávno odpočívali turisté, trčí jako ostrůvky ve vodní ploše lavičky. „Pomáhají nám hasiči, obkládají pokladny pytli s pískem. Nezbývá, než čekat, co bude,“ shrnul Hebelka.

Takhle to vypadalo ve středu před vstupem do areálu Sloupsko-šošůvských jeskyní v Moravském krasu. Rozvodněný Sloupský potok proměnil parkoviště a odpočinkovou zónu v jednu obří lagunu. Takhle to vypadalo ve středu před vstupem do areálu Sloupsko-šošůvských jeskyní v Moravském krasu. Rozvodněný Sloupský potok proměnil parkoviště a odpočinkovou zónu v jednu obří lagunu.
15:19
14. 10. 2020

V kravařské části Dvořisko na Opavsku hrozí vylití řeky Opavy. Vedení města připravuje evakuaci obyvatel asi stovky domů. Tuto možnost nyní lidem nabízí. ČTK to řekla starostka města Monika Brzesková. „Situaci monitorujeme už od noci. Hladina řeky je podle našeho čidla na třetím stupni. Už byla uzavřena komunikace vedoucí přes část Dvořisko,“‎ řekl starostka.

S hasiči a policisty obejde všechny obyvatele ohrožené části. „Budeme všem nabízet evakuaci. Musíme zjistit, kolik lidí by tuto možnost využilo,“‎ řekla starostka. Místní můžou hasiče využít i při stěhování nábytku a dalších věcí z nižších pater svých domovů do vyšších.

Podle Brzeskové lze očekávat, že zájem o evakuaci bude mít málo lidí. „Vycházíme z toho, jak to bylo v minulosti. Obejdeme ale všechny. Zjistíme situaci a všem předáme kontakty na povodňovou linku, kterou jsme zřídili,“‎ dodala.

15:02
14. 10. 2020

Voda kvůli vydatnému dešti zaplavila silnici I/439 z Teplic nad Bečvou do obce Ústí, takže tři autobusové linky tam jezdí po objízdných trasách. „Všechny zastávky budou obslouženy,“‎ stojí na webu KIDSOK (Koordinátor Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje). Zaplavena je také silnice III/31541 mezi obcemi Bohuslavice a Lukavice na Šumpersku. Problémy jsou i na jiných místech Olomouckého kraje.

Dopravní komplikace lze kvůli vydatnému dešti očekávat také v Olomouci, kde se nebezpečně zvyšuje hladina Bystřičky, ze které se v případě dalšího deště může voda rozlít. „V této souvislosti proto odbor ochrany olomouckého magistrátu upozorňuje občany, že v případě vylití z břehů bude muset být uzavřen podjezd v ulici Milady Horákové. Lidé by se ani neměli pohybovat u vodních toků,“‎ řekl dnes ČTK mluvčí radnice Michal Folta.

14:49
14. 10. 2020

Výstrahy, které platí pro Královéhradecký kraj, jsou stále platné, upozorňují hasiči.

Počasí dělalo paseku dnes hlavně na Trutnovsku a částečně i na Broumovsku, výstrahy meteorologů jsou stále platné, proto...

Posted by HZS Královéhradeckého kraje on Wednesday, 14 October 2020
14:37
14. 10. 2020

„Srážky od severu i nadále ustávají a slábnou, na jihozápadě se hodinové srážkové úhrny pohybují do 4 mm. Už zítra bude sníh na horách roztávat – teplota v 1000 m se bude pohybovat kolem 5 °C a déšť se sněhem očekáváme až od nadmořské výšky 1300 m nad mořem. Právě voda z odtávajícího sněhu může přechodně zvyšovat hladiny řek,“ uvedla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová.

14:32
14. 10. 2020

V noci podle ČHMÚ pršelo v celé zemi. Největší úhrny, od 30 do 60 litrů vody na metr čtvereční, zaznamenali meteorologové v severovýchodní polovině země a na Českomoravské vrchovině. Nejvíce, přes 90 litrů vody na metr čtvereční, napršelo v Jeseníkách. Postupně mají srážky v zasažených oblastech slábnout a mají se přesouvat k severozápadu, zejména do Krušných hor. Varování před deštěm a rizikem záplav zůstává v platnosti pro většinu České republiky s výjimkou jihozápadu.

14:29
14. 10. 2020

V menší míře postihly následky deště sever Čech. Na třetí stupeň vystoupaly Smědá a Řasnice ve Frýdlantském výběžku a voda tam zaplavila silnici III. třídy z Boleslavi do Černous. I zde situaci komplikoval silný vítr, kvůli kterému nejezdí od rána kabinová lanovka na Ještěd.

14:10
14. 10. 2020

Mokrý sníh napadl i v Moravskoslezském kraji na přechodu mezi Slovenskem a Českem.

První sníh na přechodu mezi Českem a Slovenskem První sníh na přechodu mezi Českem a Slovenskem
14:09
14. 10. 2020

Voda v Olomouckém kraji zatopila ulice i sportovní areál.

Záplavy v Olomouckém kraji Záplavy v Olomouckém kraji Záplavy v Olomouckém kraji Záplavy v Olomouckém kraji
14:06
14. 10. 2020

Vytrvalý déšť zvedl hladiny mnoha vodních toků ve Zlínském kraji.  Hladina říčky Bystřičky nad stejnojmennou nádrží na Vsetínsku klesla dnes dopoledne ze třetího na druhý stupeň povodňové aktivity značící pohotovost. 

Záplavy ve Zlínském kraji Záplavy ve Zlínském kraji Záplavy ve Zlínském kraji
13:51
14. 10. 2020
13:44
14. 10. 2020

V Plzeňském kraji dnes poprvé v nadcházející zimní sezoně 2020/2021 sněžilo. Pět až deset centimetrů napadlo na vrcholech nejvyšších hor regionu, Pancíře a Špičáku na Šumavě. Podle webových kamer je tam stále mírný poprašek. Aktuální teploty na obou šumavských vrcholech se pohybují kolem nuly, ráno tam bylo pod nulou. ČTK to řekli Mirka Frenzlová ze železnorudského infocentra a Josef Cink z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. V dalších dnech se bude ale spíše oteplovat a srážek bude jen málo.

„Je tam pocukrováno. Auta jedoucí ze Špičáku jsou trochu zasněžená,“ uvedla Frenzlová. V nižších polohách a přímo ve městě Železná Ruda však prší. Na úpatí obou kopců je kolem dvou stupňů, ve městě je o stupeň více. „Žádné mrazy tu ještě nejsou,“ dodala Frenzlová. Podle ní už bylo v této sezoně v oblasti mírně pod nulou.

13:31
14. 10. 2020

V Pardubickém kraji zaplavuje voda domy, pole i silnice.

Posíláte nám fotografie ze zasažených míst, kde voda zaplavuje domy, pole i silnice. Obrázky jsou aktuálně od naší...

Posted by HZS Pardubického kraje on Wednesday, 14 October 2020
13:25
14. 10. 2020

Na několik hodin byla dnes v důsledku sněhu a uvízlých kamionů neprůjezdná silnice I/35 vedoucí k hraničnímu přechodu na Slovensko Bílá - Bumbálka na Frýdecko-Místecku. Provoz se podařilo obnovit okolo 13:00. ČTK to řekla mluvčí moravskoslezské policie Zlatuše Viačková.

„Silnice je již bez kolon. Poslední kamion pomalu odjíždí,“ řekla mluvčí. Dopravní komplikace způsobilo husté sněžení. Silnice byla neprůjezdná ve směru na Slovensko od křižovatky se silnicí I/56 k hraničnímu přechodu. Kolona zde dosahovala až osmi kilometrů. Provoz v opačném směru byl bez omezení.

13:11
14. 10. 2020

V severovýchodní části Vysočiny platí na řece Svratce třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení. V Dalečíně na něj voda vystoupala před 11:00. Jinde se Svratka drží na druhém povodňovém stupni - pohotovost. Zvýšené jsou i hladiny Sázavy nebo říčky Balinky. Hladiny řek začaly stoupat kvůli silným dešťům. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu.

V Dalečíně vystoupala hladina Svratky na první povodňový stupeň půl hodiny po půlnoci. Druhého stupně dosáhla okolo 5:30. Před 12:30 byla její hladina na 197 centimetrech, hranici třetího stupně překonala o 17 centimetrů. Dalečín má podle starosty Pavla Kadlece protipovodňové hráze a voda se při vyšší hladině vylévá až pod obcí přímo do přehrady.

12:37
14. 10. 2020

Záplavy zaměstnávají ve Zlínském kraji dobrovolné i profesionální hasiče.

Stále přetrvávající deštivé počasí trápí obyvatele Zlínského kraje. Nejvíce výjezdů a žádostí o pomoc především s...

Posted by HZS Zlínského kraje on Wednesday, 14 October 2020
12:35
14. 10. 2020

Od noci už vyjížděli hasiči v Olomouckém kraji k 85 zásahům.

12:33
14. 10. 2020

„Srážky na Liberecku a Královéhradecku slábnou nebo ustávají. Za posledních 6 hodin nejvyšší srážkové úhrny hlásí návětrné strany Krkonoš 80 mm. Nejvyšší srážkové úhrny za poslední hodinu jsou na Ústecku se 6 mm. Srážky budou během odpoledne slábnout. Během první poloviny noci na čtvrtek bude pršet na většině území, postupně jen místy a srážky budou slábnout,“ řekla Blesk Zprávám meteoroložka Dagmar Honsová. 

12:31
14. 10. 2020

Hasiči na Vysočině plní pytle s pískem, řeka Svratka dosáhla druhého stupně povodňové aktivity.

Řeka Svratka v Herálci na Žďársku dosáhla druhého stupně povodňové aktivity, hasiči plní pytle pískem a staví...

Posted by HZS Kraje Vysočina on Wednesday, 14 October 2020
12:26
14. 10. 2020

První sníh napadl i v Beskydech.

První sníh na Pustevnách v Beskydech První sníh na Pustevnách v Beskydech První sníh na Pustevnách v Beskydech
12:17
14. 10. 2020

V Olomouckém kraj platí na několika místech druhý či třetí povodňový stupeň.

V Olomouckém kraj platil 14. října 2020 na několika místech druhý či třetí povodňový stupeň. V Olomouckém kraj platil 14. října 2020 na několika místech druhý či třetí povodňový stupeň. V Olomouckém kraj platil 14. října 2020 na několika místech druhý či třetí povodňový stupeň.
12:14
14. 10. 2020

Zatímco někde hasiči bojují s velkou vodou, v Krkonoších napadl první sníh.

První letošní sníh v Krkonoších První letošní sníh v Krkonoších První letošní sníh v Krkonoších První letošní sníh v Krkonoších

zamlzena ( 15. října 2020 16:47 )

Chtělo by to zdvihnout morálku, a začít se modlit.

krapotkin ( 15. října 2020 11:46 )

Je vidět, že miliardy vyhozené na protipovodňová opatření byly jen malou do kapsy kamarádíčkům vládnoucích darmožroutů.

dietr ( 14. října 2020 19:48 )

Vyjádření Babiše: voda pršet všude, my zvládnout, hasiči hasit od ráno do večer, my vyznamenat, úroda boha jeho, nic nerust dalšich sto let, ani ta žepka, Brusel poslat dotace cha cha!

arne100 ( 14. října 2020 18:58 )

Já nechápu.Jednou tady píšete že je třeba aby pršelo,jsou vyprahlé studny a když nyní prší tak je to taky špatné.Vy žvanilové nevíte co chcete.Jsem zvědav co bude příští rok jestli budete spokojeny.

funebrak ( 14. října 2020 18:01 )

Mnohokrát bych chtěl poděkovat všem hasičům!!!

Zobrazit celou diskusi