Český hydrometeorologický ústav vydal v pátek vyrování před silným větrem. Hrozí poškození stromů a lesních porostů, ale i škody na budovách či nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi. A logicky pak i komplikace v dopravě.

„Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ uvedli meteorologové.

Sledujte příchod sněhu na radaru Blesku

Upozornění meteorologů platí na sobotu pro Prahu, Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj, velkou část Středočeského kraje, severozápad Libereckého a Jihočeského kraje a Vysočiny. Na východě republiky by měli se silným větrem počítat obyvatelé Jesenicka a Šumperska v Olomouckém kraji a celého Moravskoslezského kraje.

Klaus nad Německem i Británií

Vichřice Klaus přinesla během čtvrtečního dne nad Velkou Británii, ale i do Německa vítr o rychlosti 60 až 80 km/h, ojediněle s nárazy až 140 km/h, bouřky a vydatné přeháňky nebo déšť.

Také v Česku zesiloval vítr – jeho nárazy se na vrcholcích Jeseníků a Beskyd zastavily až na 97 km/h, v nižších polohách Moravskoslezského a Olomouckého kraje do 65 km/h.

Větrný charakter počasí očekáváme až do konce týdne – Česko se bude nacházet v čerstvém západním proudění a přes naše území budou přecházet jednotlivé frontální systémy. Také srážek, na horách sněhových, přinese víkend dost.

Víkendová předpověď pro Česko

Po nočním přechodu studené fronty bude v pátek převládat proměnlivá, zpočátku dne velká oblačnost, místy odpoledne ojediněle déšť nebo přeháňky, na horách se bude jednat o srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C, naše pocitová teplota ale bude snižována. Foukat bude čerstvý západní vítr s nárazy až 70 km/h.

Během víkendu musíme počítat na horách se sněžením, v nižších polohách to budou srážky dešťové. V sobotu bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, na horách srážky sněhové. Po ránu přechodně i polojasno. Ranní teploty budou klesat na 3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 8 až 12 °C. Foukat bude čerstvý jihozápadní vítr s nárazy až 70 km/h, na severozápadě území až 90 km/h.

Neděle bude psát podobný scénář – bude oblačno až zataženo, zpočátku dne na většině území déšť nebo přeháňky, na horách srážky sněhové. Ranní teploty budou klesat na 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C. Foukat bude čerstvý západní vítr s nárazy až 55 km/h.

Počasí: Do Česka znovu dorazí sněžení
Autor: Blesk:TONDA TRAN

Poslední zimní týden přinese sněžení i do nížin

Hned v pondělí do Česka pronikne studený vzduch od severu až severovýchodu, který přinese návrat sněžení i do nížin a ranní mráz. Mnoho slunečních paprsků si neužijeme – převládat bude zataženo až oblačno, na většině území občas sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách během dne přechodně i déšť se sněhem. V ranních minimech budou teploty klesat na 0 až -6 °C, v odpoledních maximech se zastaví v pondělí a v úterý mezi 3 až 7 °C, od středy na 1 až 5 °C.  

Fotogalerie
22 fotografií