Deštníky a pláštěnky se opět hodily i v pátek. „Ojediněle se mohou opět vyskytnout i bouřky,“ upozornila meteoroložka Dagmar Honsová. A tak se i stalo.

„V souvislosti s frontálním systémem se i dnes objevily bouřky, které zasáhly jak Čechy, tak i Moravu a daly se bleskovou aktivitou srovnávat i s těmi letními,“ uvedli pro Blesk lovci bouřek z organizace Czech Thunderstorm Research Association z.s.

Sledujte počasí na radaru Blesku

O víkendu se začne ochlazovat

Také o víkendu bude hodně oblačnosti i srážek – počasí u nás bude pod vlivem tlakové níže.

V sobotu bude oblačno až zataženo, během dne na většině území déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty 10 až 14 °C, na západě kolem 8 °C. Nárazy západního větru přechodně o rychlosti 55 km/h.

V neděli bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, během dne od vyšších poloh i srážky sněhové. Ranní teploty 5 až 1 °C. Denní teploty 5 až 10 °C. Nárazy severního větru přechodně 55 km/h.

Od pondělí opět noční mrazy

Velikonoční týden přinese návrat zimního počasí. Studené severní proudění srazí noční teploty na celém území opět pod bod mrazu. Teploty budou klesat až k -5 °C a opět hrozí nebezpečí pro kvetoucí stromy. Sněhové vločky zatečou opět i do nížin.

V pondělí bude oblačno, místy sněhové přeháňky. Ranní teploty -1 až -5 °C. Denní teploty 3 až 7 °C. V úterý bude oblačno, ojediněle sněhové přeháňky. Ranní teploty 0 až -4 °C. Denní teploty 3 až 7 °C. Ve středu bude oblačno, místy sněhové přeháňky, v nížinách i déšť se sněhem. Ranní teploty 0 až -4 °C. Denní teploty 4 až 8 °C.

Výhled počasí na duben

Do Velikonoc si mnoho slunečných paprsků neužijeme a teploty půjdou nahoru až po Velikonocích.

1.–10. 4. Převážně velká oblačnost – oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo občasný déšť, zpočátku období od středních poloh srážky smíšené nebo sněhové, přechodně sněžení i v nížinách, postupně sněžení pouze na vrcholcích hor. Polojasno pouze přechodně. Ranní teploty zpočátku období 2 až -5 °C, postupně 7 až 2 °C. Denní teploty zpočátku a koncem období 5 až 10 °C, postupně kolem 12 °C.

11.–20. 4. Oblačno až zataženo, místy dešťové přeháňky nebo déšť. Ve druhé polovině období částečné ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Ranní teploty 7 až 1 °C. Denní teploty 12 až 17 °C.

21. 4. – 30. 4. Oblačno až polojasno, místy občasné přeháňky nebo déšť. Ranní teploty 8 až 2 °C. Denní teploty 15 až 21 °C.

Jaký pyl právě letí?

S nárůstem teplot vzduchu ve druhé polovině tohoto týdne se plně rozjede pylová sezona břízy. Pyl břízy je jedním z nejagresivnějších alergenů ze všech s přibližně kolem 5 milionů zrn pylu na jehnědu. Kromě pylů břízy jsou dominantními pyly jasan, olše, topol, vrba, javor, jilm a cypřišovité. Kvetou i ovocné stromy, ty jsou jen málo alergizující. Velkou roli v produkci a šíření pylu hraje aktuální počasí. Nejvíce pylů je v letním půlroce v ovzduší za teplého, suchého a větrného počasí.

Video
Video se připravuje ...

Sníh a vichr bičovaly Česko: Tvorba sněhových jazyků na Třebíčsku (11. 3. 2023). Aktu.cz

Fotogalerie
47 fotografií