Dnes odpoledne a v podvečer budou vysoké teploty až 33 stupňů na většině území, o něco chladněji bude v západních a severovýchodních Čechách, v části Českomoravské vrchoviny a na severní Moravě a ve Slezsku. V noci na neděli čekají meteorologové tropickou noc, při níž teploty neklesnou pod 20 stupňů Celsia.

V neděli očekáváme před studenou frontou teplotní maxima ještě vyšší. V nižších a středních polohách mohou na většině území kromě západní poloviny Čech a severu Čech dosáhnout až 34 stupně Celsia, na jihu Moravy výjimečně až 35 stupňů,“ uvedli dnes meteorologové.

Vlnu veder ukončí v neděli bouřky, které mohou být někde i velmi silné. „V Čechách čekáme bouřky odpoledne a večer, na Moravě a ve Slezsku od pozdního odpoledne až do první poloviny noci na pondělí. Budou doprovázeny přívalovými srážkami kolem 50 milimetrů, výjimečně až 70 milimetrů, většími kroupami (nad tři centimetry) a nárazy větru kolem 90 km/h,“ upozornil ČHMÚ. Slabší bouřky očekávají meteorologové v západní polovině Čech.

Vedra znamenají pro lidský organismus vysokou zátěž, hrozí přehřátí a dehydratace. Lidé by měli pít víc neslazených nealkoholických nápojů, omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách a nenechávat děti ani zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech.

Nebezpečné mohou být i bouřky. Přívalový déšť může způsobit rozvodnění malých toků, zaplavení silnic, zatopení podchodů, podjezdů či sklepů. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Řidiči by při bouřce měli jezdit maximálně opatrně a snížit rychlost.

Aktuální vývoj počasí sledujte na radaru Blesku

V souvislosti s bouřkami ČHMÚ upozorňuje na riziko zatopení níže položených míst a rozvodnění malých toků. Vítr pak může lámat větve nebo stromy a nebezpečí mohou představovat i menší kroupy a blesky.

Některé části republiky se v poslední době potýkají s následky bouřek opakovaně. Třeba Blížejov na Domažlicku byl při bouřkách vyplavený letos už několikrát. Naposledy ve čtvrtek, kdy se voda po prudkém dešti dostala do sklepů i domova pro seniory. V obci se zastavil i provoz na železnici, kudy jezdí i mezinárodní vlaky do Německa. Voda tam po deštích ve stanici zaplavila trať. Bleskové povodně zasáhly ve čtvrtek večer také část Přerovska. Přívalová vlna postihla sedm obcí a způsobila rozsáhlé škody.

Video
Video se připravuje ...

Meteoroložka v Blesku: Pořádně se ohřejeme. Dorazí první vlna veder. Bára Holá

Fotogalerie
74 fotografií