V sobotu bude jasno až polojasno, přeháňky či bouřky se vyskytnou při zvětšené oblačnosti zejména na horách. Teploty v noci se budou pohybovat mezi 15 a 19 stupni Celsia, přes den mezi 27 a 31 stupni Celsia.

Sledujte počasí na radaru Blesku

V neděli bude také jasno až polojasno. Odpoledne a večer ale od jihozápadu začne přibývat oblačnost, přičemž večer může na západě pršet více. Noční teploty mezi 16 a 20 stupni Celsia, denní teploty meteorologové očekávají mezi 28 a 32 stupni Celsia.

V Polabské nížině, na jihovýchodní a místy i střední Moravě a na Ostravsku se v neděli odpoledne dostanou teploty ještě přes 31 stupňů, v příštím týdnu už bude ale výrazně méně.

Meteorologové již dřív uvedli, že současné tropické počasí vydrží v Česku do konce víkendu, kdy bude i málo srážek. Přibude jich v pondělí, kdy by také měla teplotní maxima klesnout pod 30 stupňů Celsia.

V pondělí bude zataženo na většině území, mohou se objevit i vydatné přeháňky a výjimečně bouřky. Teplota v noci bude mezi 16 a 20 stupni Celsia, přes den mezi 20 a 25 stupni Celsia. Na Moravě se navíc může objevit silnější vítr.

Také v úterý bude zataženo a na většině území bude pršet. Teploty vyšplhají maximálně na 23 stupňů Celsia a tento pokles bude v následujících dnech pokračovat. Příští pátek podle meteorologů teploty nepřesáhnou 19 stupňů Celsia.

Spolu s očekávaným ochlazením a deštěm by v noci na pondělí mělo klesnout i nebezpečí vzniku a šíření požárů, které je nyní v celé republice a dosud platilo do odvolání.

Příští týden přinese zcela jiné počasí, než jsme byli zvyklí poslední dva týdny. Stabilní a vysoce nadprůměrně teplé počasí vystřídá konečně ochlazení a v pondělí si patrně užijeme po dlouhé době i plošnější déšť,“ napsal ČHMÚ na facebooku. Doplnil, že teploty oproti nedělním maximům kolem tropické třicítky klesnou v pondělí v Čechách přibližně o deset stupňů a na Moravě a ve Slezsku o osm stupňů. Ještě více by se mělo ochladit ve středu a druhá polovina pracovního týdne bude podle meteorologů s denními teplotami kolem 15 stupňů.

Video
Video se připravuje ...

Bouřky se prohnaly Českem: Záplavy ve Zlínském kraji. Evakuace i nebezpečné laguny. HZS Zlínského kraje

Fotogalerie
38 fotografií