Vydatně a trvale pršet bude v sobotu bude podle meteorologů v oblastech Králíky, Lanškroun, Moravská Třebová a Žamberk v Pardubickém kraji, v okolí měst Jeseník, Konice, Litovel, Mohelnice, Šumperk, Uničov a Zábřeh v Olomouckém kraji a na Bruntálsku, Krnovsku a Rýmařovsku v Moravskoslezském kraji. Vzhledem ke srážkám a nasycenosti území mohou některé řeky stoupnout nad hranici prvního povodňového stupně.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) před víkendem varoval i před bouřkami, které v noci na dnešek přešly přes část republiky. Zaměstnaly hasiče v několika krajích, kteří hlavně odstraňovali popadané stromy a odčerpávali vodu, větší škody ale nevznikly.

V sobotu budeme potřebovat deštníky, v neděli už bude slunečno, ale teploty v porovnání s dlouhodobým normálem, budou zůstávat podprůměrné až o 5 °C. Letní teploty se do Česka vrátí příští týden.

Kde a jak vydatně prší? Podívejte se na radar

Pátek byl zatím nejteplejším dnem letošního roku. Teplotní rekordy ale padly jen na šesti místech v Česku, na řadě stanic jsou totiž rekordy pro dnešní den hodně vysoko, a to zejména z let 2010 a 2002. Nejtepleji bylo dnes v Brodě nad Dyjí, kde meteorologové naměřili 34,2 stupně Celsia, což je nový rekord. Rekordy padly také v Kuchařovicích, Dukovanech, Českých Budějovicích, Velkém Meziříčí a v Rýmařově.

Víkendové výrazné ochlazení

Během soboty bude počasí v Česku ještě pod vlivem studené fronty, která bude přinášet velkou oblačnost a déšť, na východ území ojediněle i bouřky. V neděli se do střední Evropy rozšíří výběžek vyššího tlaku vzduchu, který přinese malou oblačnost.

V sobotu bude zataženo až oblačno, občas déšť nebo přeháňky, na východě ojediněle i bouřky. Během dne očekáváme od severozápadu ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 18 až 22 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

V neděli bude jasno až polojasno, během dne v horských oblastech může být přechodně až oblačno. Noční teploty budou nízko – jen mezi 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty se sotva dotknou dvacítky – zastaví se na 16 až 20 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

S přeháňkami musíme počítat i nadále

Příští týden přinese ustálenější charakter počasí s letními teplotami – tj. nejčastěji mezi 22 až 27 °C, ale s přeháňkami musíme počítat v jeho počátku ojediněle, postupně se budou přeháňky nebo občasný déšť tvořit místy a přidají se i bouřky. Zejména zpočátku týdne očekáváme studená rána – nejnižší ranní teploty budou místy klesat i pod 10 °C.

Kdy přijde pravé léto?

Letošní prázdninové počasí zatím připomíná „rokenrol“. Teplé jihozápadní proudění rychle střídá studený vzduch od severozápadu. Ale i tento charakter počasí v létu v Česku patří. V tomto týdnu v úterý a ve středu teploty na Šumavě – na Horské Kvildě a na Rokytské slati klesaly pod bod mrazu.

Ani v poslední červencové dekádě si od přechodů frontálních systémů neodpočineme. Zatím to tedy vypadá, že si na stálé slunečné počasí s tropickými teplotami budeme muset počkat do začátku srpna.

Video
Video se připravuje ...

Na dovolenou letos i se svetrem. Expertka zmínila i další víkendové bouřky Blesk TV

Fotogalerie
71 fotografií