Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před novým a vydatným sněžením, které se týká částí zmíněných tří krajů - konkrétně jde o tyto oblasti: Ústecký kraj (Děčín, Rumburk, Varnsdorf), Liberecký kraj (Frýdlant, Jablonec nad Nisou, Jilemnice, Liberec, Nový Bor, Semily, Tanvald, Turnov, Železný Brod), Královéhradecký kraj (Dvůr Králové nad Labem, Nová Paka, Trutnov, Vrchlabí).

Kde sněží? Sledujte radar Blesku

„Očekávají se komplikace při chůzi, v dopravě, zásobování apod. V případě mokrého sněhu dochází ke škodám na stromech a lesním porostu, drátech elektrických vedení a k výpadkům v energetice. Při cestování se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Nezapomenout na zimní výbavu, při cestách do hor i sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku,“ radí ČHMÚ.

Husté sněžení komplikuje od odpoledne dopravu v Karlovarském kraji. Sníh zůstává na silnicích ležet a i ve městech pod ním vzniká kluzká vrstva. Špatně sjízdné jsou i hlavní tahy, po 17:00 hodině kamiony zablokovaly dálnici D6 u Jenišova. 

Nové výstrahy: Vichr i náledí

V průběhu úterý meteorologové vydali nové výstrahy. Týkají se mj. silného větru, který potrápí LIberecký kraj. „V závětří Jizerských hor místy hrozí nárazy jihozápadního až jižního větru nad 65 km/h,“ varuje ČHMÚ.

Rozšířenější výstraha se pak týká náledí. Platí pro Jihočeský, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj a také pro Kraj Vysočina.

Silné sněžení v Libereckém kraji

Po nočním sněžení je rozbředlý sníh i na hlavních silnicích v Libereckém kraji, zejména na Jablonecku a Semilsku. Na silnicích nižších tříd, především v Jizerských horách a Krkonoších, je na vozovkách vrstva nového sněhu. Meteorologové uvádějí, že silné sněžení má kraj zasáhnout dnes odpoledne.

„Za krátkou dobu tak může spadnout čtyři až devět centimetrů, na Českolipsku dva až pět centimetrů, na horách devět až 15 centimetrů nového sněhu. Na horách se budou místy tvořit sněhové jazyky,“ varují v předpovědi. Výstraha meteorologů platí do 20:00.

Oproti předchozí noci, kdy teploty k ránu byly pod minus deseti stupni, byla dnešní noc výrazně teplejší. Teplota je ráno místy i nad bodem mrazu. 

Vysočina: Pozor na ledovku

Silnice nižších tříd na Vysočině, které nejsou ošetřené solí, jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. V noci padal mokrý těžký sníh, který silničáři shrnuli, ale jeho slabá vrstva může namrzat.

Úseky ošetřené solí jsou sjízdné bez problémů, řekl dispečer krajské správy a údržby silnic Aleš Hubený.

Kvůli odstranění sněhu vyjelo v noci 31 traktorů s radlicemi, v terénu bylo také přes 143 sypačů, řekl Hubený. Radlice podle něho mokrou vrstvu místy příliš uhladily a může být zledovatělá.

Autobus v příkopě

V kraji se podle informací na webu Policie ČR stalo několik nehod. Před 6:00 vjel na Pelhřimovsku u obce Zhořec v místech, kde byla ledovka, do příkopu autobus. Nikdo se nezranil.

Kvůli nehodě dvou nákladních aut bez zranění je už od noci uzavřená silnice druhé třídy v obci Radostín nad Oslavou na Žďársku.

Uježděný sníh i sněhové jazyky

Kluzké vozovky jsou na velké části silnic druhé a třetí třídy Padubického kraje. V oblasti Vysokého Mýta a v Železných horách je na vozovkách, kde se nesolí, souvislá sněhová vrstva. V okolí Skutče, Hlinska a Svitav se tvoří sněhové jazyky. Úsek státní silnice I/11 z Jablonného nad Orlicí do Červené Vody je sjízdný pouze se sněhovými řetězy.

Řidiči musejí být opatrní v Královéhradeckém kraji při cestě do Krkonoš, kde rozbředlý sníh leží i na silnicích prvních tříd. Na pluhovaných silnicích leží asi deseticentimetrová vrstva sněhu, která je místy zledovatělá. Souvislá vrstva ujetého sněhu leží i na silnicích v Orlických horách.

Silnice v Olomouckém kraji po nočním sněžení pokrývá rozbředlý sníh. Opatrnost je nutná na hlavních tazích i vedlejších silnicích a to po celém území kraje.

Policisté ve svých dopravních informacích upozorňují především na úsek mezi Ostružnou a Brannou na Šumpersku. „Sníh je na vozovce v polohách nad 500 metrů nad mořem, sjízdné jsou se zvýšenou opatrností,“ uvedla policie.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Máme chladnější počasí díky utlumené letecké dopravě? Odhalila to meteoroložka Honsová Blesk

Fotogalerie
53 fotografií