Meteorologové předpokládají, že vzhledem ke kulminaci Berounky i Sázavy a zvýšenému odtoku vody z přehrady ve Vraném bude ještě dál stoupat hladina dolní Vltavy. „Kulminaci profilu Praha - Chuchle očekáváme nad úrovní prvního stupně povodňové aktivity,“ uvádí ČHMÚ. První stupeň platí na Vltavě v Chuchli už od noci na dnešek.

Hladiny řek v Plzeňském kraji, které se v pátek zvedly po tři dny trvajících deštích, klesají. Druhý stupeň povodňové aktivity hlásí už jen Úhlava na dolním toku v Přešticích. „Drtivá většina toků už je na poklesech. Jediné, co ještě udržuje zvýšenou úroveň, je dolní tok Úhlavy od profilu Přeštice, kde se ale pokles očekává v nejbližších hodinách,“ řekl ráno Karel Zelenka z Povodí Vltavy. V Přešticích je tak na jediném místě v regionu ještě lehce překročen druhý stupeň povodňové aktivity. První stupně se drží ještě na dolním toku Úslavy, ale hladiny i tam mají klesající trend.

Dramatická záchrana teprve rok a půl starého chlapečka se odehrála v pátek napodvečer v Plzni. Dítě spadlo do rozvodněné řeky Mže, silný proud ho unášel několik set metrů k jezu, kde ho vylovili hasiči. Chlapec nejevil známky života, záchranáři ho resuscitovali 20 minut.

Už v pátek dopoledne hasiči zasahovali v Radnicích na Rokycansku u osobního vozu v potoce. Podle policejní mluvčí Hany Kroftové třiasedmdesátiletá řidička zkusila přejet brod, silný proud ale vozidlo strhl a odnesl ho asi o 50 metrů dál. Promočenou a prochladlou ženu si převzala rodina, doplnil Poncar.

Nejhorší situace byla v Moravskoslezském kraji, kde se vyskytly i bouřky – zaznamenáno bylo skoro 8 tisíc bleskových výbojů. Bouřky byly doprovázené i přívalovým deštěm – např. na stanici Slezská Harta spadlo 43 mm, z toho 30 mm během hodiny. Od středy dohromady 58 mm.

Povodňová situace po přívalových deštích v Moravskoslezském kraji se ale v pátek odpoledne začala uklidňovat. Prší méně než v předchozích dnech. Vodohospodáři předpokládají, že pokles hladin bude pokračovat i v dalších hodinách. 

Vyplavený sklep a zalitá cesta

Mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela ve čtvrtek odpoledne řekl, že hasiči měli od 12:00 kvůli vodě 50 zásahů. „Čistili jsme poslední ulici a máme to tady všechno zpátky. Vrátilo se to víceméně do té včerejší (středeční) podoby,“ uvedl starosta Šilheřovic. Už po středečních deštích bouřka doprovázená přívalovým deštěm přinesla tuny bahna na silnice i zahrady v obci, ale i do spodních patrech desítek rodinných domů.

Česko po vydatném dešti zasáhly povodně (13.5.2021)
Autor: reprofoto ČT

Přívalové deště poničily na Opavsku také část Arboreta Nový Dvůr ve Stěbořicích. Voda tam i s bahnem přitekla hlavně z okolních polí. Zasáhla okolo 30 procent zahrad, areál ale zůstává pro veřejnost otevřený.

Na první povodňový stupeň vystoupala v noci na sobotu Vltava v pražské Chuchli. Vrata na Čertovce už v pátek po poledni uzavřeli potápěči pražských profesionálních hasičů ve spolupráci s Povodím Vltavy. „Potápěči asistovali u uzavíraní protipovodňových vrat přímo ve vodě a kontrolovali jejich stav,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka. „První povodňový stupeň nastal na základě vyhlášené výstrahy ČHMÚ. Ten může formálně nastat vyhlášením výstrahy nebo přesahem průtoku 450 m3/s,“ upřesnil Kavka. Na rozvodněném Botiči ve Vršovicích se v sobotu odpoledne s mužem (48) převrhla kánoe.

Stoupá i Labe

Stoupá i hladila Labe. V centru Děčína v pátek navečer postavili protipovodňovou zábranu. Řeka by měla vystoupit na první povodňový stupeň. „Podle prognózy má řeka Labe dosáhnout čtyř metrů v sobotu kolem šesté hodiny ranní, proto bylo rozhodnuto postavit zeď již nyní, abychom ji nemuseli stavět v nočních hodinách. Situaci na řece monitorujeme,“ uvedl mluvčí města Luděk Stínil.

Labe dál stoupá, po sobotních 22:00 chybělo v Ústí nad Labem k dosažení prvního stupně 20 centimetrů, Děčíně jen 9.

V bouřkách spadne až 15 mm

V sobotu zpočátku dne bude polojasno až oblačno, odpoledne ale bude docházet k přibývání oblačnosti s deštěm nebo přeháňkami na většině území. Ojediněle se budou tvořit i bouřky. Srážkové úhrny se nejčastěji zastaví do 5 mm, v bouřkách až na 15 mm.

Ranní teploty budou klesat na 8 až 4 °C. Denní teploty vystoupí na 14 až 18 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h. Meteorologové varují před tím, aby lidé nevstupovali do koryta rozvodněných řek a nepokoušeli se je splouvat. Riziko představuje i snížená stabilita stromů v podmáčené půdě.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Neděle bude psát podobný scénář – zpočátku dne oblačno až polojasno, postupně na většině území občas déšť nebo přeháňky se srážkovými úhrny nejčastěji do 5 mm, v ojedinělých bouřkách až 15 mm. Ranní teploty budou klesat ke 9 až 5 °C. Denní teploty vystoupí na 15 až 19 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Nový týden bude chladný a bohatý na přeháňky

Výraznější změnu v počasí nepřinese ani nový pracovní týden – kvůli chladnému a vlhkému západnímu proudění bude oblačnosti i srážek hodně – dny budou psát podobný scénář – bude oblačno až zataženo, zpočátku dne přechodně i polojasno. Během odpoledne místy přeháňky nebo občasný déšť. Ranní minima se budou držet pod desítkou – mezí 9 až 4 °C, odpolední maxima pod dvacítkou – bude to 13 až 19 °C. Přechodně bude zesilovat mírný jihozápadní až západní vítr na čerstvý a tím pádem bude snižovat naši pocitovou teplotu.  

Fotogalerie
78 fotografií