Valentýnský týden bude teplotně nadprůměrný, na srážky bohatý a větrný. Ještě v pondělí se můžeme těšit na slunečné počasí – bude jasno až skoro jasno, po ránu ojediněle mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost. Až odpoledne začne od západu počasí u nás ovlivňovat studená fronta. Ráno bude mrazivé – v minimech bude teplota klesat k 0 až -4 °C, na západě území a na Českomoravské vrchovině k -7 °C. Odpolední teploty budou vysoko – mezi 4 až 8 °C, ve Středočeském a Jihočeském kraji bude až 10 °C.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V úterý už bude počasí u nás pod vlivem studené fronty - bude převládat velká oblačnost - oblačno až zataženo, místy slabý déšť nebo přeháňky, ojediněle srážky mrznoucí, na horách sněžení. Jen přechodně polojasno. Ranní teploty budou klesat na 2 až -2 °C. Denní teploty vystoupí na 5 až 9 °C. Ve středu počasí u nás bude ovlivňovat teplá fronta - bude zataženo, od západu s deštěm, zpočátku nad 700 m sněžení. Ranní teploty 3 až -1 °C. Denní teploty 6 až 10 °C. 

Ve čtvrtek až 15 °C a vichřice

Čtvrtek bude nejteplejším dnem týdne – bude zataženo s deštěm. Odpoledne oblačno a místy déšť. Ranní teploty budou nezvykle vysoké – mezi 8 až 4 °C. Denní teploty vystoupí na 9 až 13 °C, na jižní Moravě bude až 15 °C. Ale bude větrno. V nižších polohách budou nárazy větru dosahovat rychlosti 70 až kolem 90 km/h, na horách kolem 110 km/h.

V pátek bude zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky, na horách srážky sněhové. Ranní teploty budou klesat na 6 až 2 °C. Denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C. V nižších polohách budou nárazy větru dosahovat rychlosti 70 km/h, na horách kolem 110 km/h.

O víkendu bude sněžit hlavně na horách

Také o víkendu bude větrno. Převládat bude velká oblačnost s občasným deštěm nebo přeháňkami, na horách přechodně od vyšších poloh se sněžením. V sobotu bude zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh srážky sněhové. Ranní teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 4 až 8 °C. V neděli bude zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky, na horách srážky sněhové. Ranní teploty 3 až -1 °C. Denní teploty 4 až 8 °C. 

Připravte se na jarní únavu

S prvními jarními paprsky mnozí z nás začínají více zívat, u některých se projevuje pocit smutku, únavy nebo apatie. Jinými slovy jarní únava. Za prvé za to může nárůst venkovních teplot vzduchu, na které naše tělo reaguje rozšířením povrchových kapilár v kůži. K naplnění periférních cév je zapotřebí velké množství krve a nové červené krvinky se nestačí tak rychle tvořit. Jarní únavu tak zapříčiňuje nedostatečný přísun kyslíku ke tkáním. A za druhé, na jaře se snižuje i tlak vzduchu, což pro nás organismus znamená snížení přívodu kyslíku. Hůř se nám dýchá a pro naše srdce to znamená větší zátěž.

Video
Video se připravuje ...

Záchrana 130 lyžařů zaseknutých na lanovce na Šumpersku HZS Olomouckého kraje