Letošní červencové počasí je hodně proměnlivé – teplé jihozápadní proudění ukončují přechody vlnících se studených front, které podporují vznik i silných bouřek. Takže zatímco v pondělí budou na jižní Moravě teploty kulminovat až na 35 °C a padat budou teplotní rekordy, od úterý půjdou teploty citelně dolů.

Ve středu, na sv. Annu, se budou odpolední maxima zastavovat jen kolem 20 °C a konec pracovního týdne přinese i relativně studená rána – v minimech budou teploty klesat i pod 10 °C.

Zejména v pondělí se budou opět na východě území tvořit i silné bouřky, doprovázené silným větrem s nárazy o rychlosti 70 až 90 km/h a v případě vzniku supercel i krupobitím. V úterý a ve středu očekáváme na většině území konečně déšť – nejčastěji spadne od 5 do 25 mm.

Proměnlivé červencové počasí skloňujeme kvůli jet streamu, tedy tryskovému proudění, které fouká od západu k východu ve výšce kolem 10 km a nachází se nad střední Evropou – proto nepřevládne ani teplé proudění, ani vliv tlakových níží nad severní a severozápadní Evropou.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Pondělí bude nejteplejším a největrnějším dnem týdne. Zpočátku dne bude polojasno až oblačno, během odpoledne očekáváme další přibývání oblačnosti, místy déšť, přeháňky a zejména na východě území i silné bouřky, doprovázené nebezpečnými meteorologickými jevy. Odpolední teploty budou v široké škále – od 26 °C na západě po 35 °C na jižní Moravě. Bouřky rychle vzduch ochladí. A bude větrno – během dne bude čerstvý jihozápadní až západní vítr dosahovat v nárazech rychlosti 55 až 70 km/h, v bouřkách až 90 km/h. Větrné počasí přináší velký tlakový gradient – rozdíl tlaku vzduchu nad Evropou – nad Severním mořem je hluboká tlaková níže, nad Alpami tlaková výše.

 

V úterý a ve středu deštníky všude s sebou

V úterý deštníky všude s sebou – bude oblačno, během dne až zataženo, na většině území déšť, přeháňky a ojediněle i bouřky. Ranní teploty 18 až 14 °C. Odpolední teploty 21 až 25 °C. Na sv. Annu – ve středu – bude nejchladněji z celého týdne a vypadá to, že i z celého července. Bude oblačno až zataženo, zpočátku dne na většině území déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 15 až 11 °C. Odpolední teploty 17 až 22 °C.

Čtvrteční ráno bude studené, odpolední teploty už budou letní

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty budou klesat jen na 13 až 8 °C. Odpolední teploty 21 až 25 °C. V pátek bude polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo i bouřky. Ranní teploty 15 až 11 °C. Odpolední teploty 24 až 28 °C.

Poslední červencový víkend bude opět na třicítkách

A s proměnlivým počasím musíme počítat do konce července. V sobotu bude polojasno až oblačno, postupně až zataženo a místy déšť, přeháňky a bouřky. Ranní teploty 18 až 14 °C. Odpolední teploty 26 až 30 °C. V neděli bude oblačno, místy déšť, přeháňky a ojediněle bouřky. Ranní teploty 18 až 14 °C. Odpolední teploty 24 až 28 °C. V pondělí bude oblačno až polojasno. Ranní teploty 17 až 13 °C. Odpolední teploty 21 až 25 °C.

Když se řekne sv. Anna

Závěr července je označován jako období annenského tepla, tedy dnů s tropickými teplotami a jasnými nocemi. Přesto může teplota vzduchu po ránu klesat k bodu mrazu, a to zejména v přízemní vrstvě tj. 5 cm nad zemí. Noci se totiž prodlužují a za jasného počasí dochází v noci k rychlému chladnutí zemského povrchu vyzařováním. Chladný vzduch se drží při zemi a často se vytváří i silná ranní rosa. Letošní den sv. Anny přinese nejnižší teploty z celého července.

Video
Video se připravuje ...

Jak rychle roste teplota v autě na přímém slunci? Videohub

Fotogalerie
42 fotografií