Teplota se na hřebenech hor dnes ráno pohybovala těsně pod nulou a byla silná mlha. Napadaný sníh byl mokrý. Na Sněžce bylo minus 2,2 stupně Celsia, pocitová teplota však kvůli silnému větru byla na úrovni minus 12 stupňů, vyplývá z dat měřicí stanice na poštovně Anežka na vrcholu Sněžky.

V níže položených místech Krkonoš nesněžilo, ale pršelo. Například ve Špindlerově Mlýně od pátečního dopoledne napršelo téměř 30 litrů vody na metr čtvereční. Teplota se v horských střediscích dnes ráno pohybovala kolem tří stupňů nad nulou.

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

Rychlost větru na Sněžce dnes ráno činila 70 až 80 kilometrů v hodině. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. Během dne se situace může změnit. Když je horní úsek lanovky na Sněžku mimo provoz, mohou se lidé z Růžové hory na Sněžku vydat pěšky, trasa měří 2,5 kilometru. Lanovka na Sněžku je dnes v provozu od 08:00 do 18:00.

V Krkonoších je dnes ještě v provozu lanovka ze Špindlerova Mlýna na Medvědín. Její provoz vítr neomezil.

Na hřebenech Šumavy přecházely srážky ve sněhové již v noci na pátek. „Během dne zde sněžilo přibližně v polohách nad 1000 metrů a v nejvyšších partiích napadlo až 17 centimetrů,“ uvedl dnes Český hydrometeorologický ústav na facebooku.

V sobotu ráno leželo nejvíce sněhu na hřebenech Šumavy, kde meteorologové zaznamenali na Blatném vrchu 16 centimetrů, a na hřebenech Krkonoš, konkrétně na Luční boudě 15 centimetrů.

Šest centimetrů v Jeseníkách

V Jeseníkách napadl v noci na dnešek první sníh letošní sezony. Podle meteorologů pokryl vrcholky hor od nadmořské výšky 1000 metrů, v nejvyšších partiích leží až šest centimetrů. Podle provozovatele restaurace a hotelu na vysílači Praděd Tomáše Hrazdila sníh v porovnání s předchozími roky napadl podstatně později, řekl dnes ČTK Hrazdil. Silnice z Ovčárny na Praděd je podle něj stále průjezdná.

„Letos je to první sníh, dosud se sem tam jen objevila nějaká vločka. Sníh napadl letos o hodně později, minulý rok padal už na začátku října. Cesta z Ovčárny je sjízdná zatím bez problémů, jsme v pohodě dostupní. Povrch totiž není promrzlý, dosud bylo celkem teplo, sníh se tak podle mě držet nebude. Přes den podle předpovědi se má teplota pohybovat kolem nuly, předpokládám, že to ještě roztaje. Je to jen první záchvěv,“ uvedl provozní nejvýše položené, celoročně provozované restaurace v České republice.

Podle meteorologů leží na horách od dvou do pěti centimetrů, v nejvyšších polohách až šest centimetrů. „Šest centimetrů má Šerák i Kralický Sněžník, podobně to očekávám i na Pradědu, jde o polohy kolem 1400 metrů nad mořem. Nasněžilo v noci na dnešek, srážky přecházely večer zhruba nad tisícem metrů ve sněžení,“ řekl dnes ČTK Jakub Flám z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

První sníh se v Jeseníkách pravidelně objevuje podstatně dříve. Například v polovině října 2020 leželo na horách zhruba 20 centimetrů sněhu a proháněli se tam už běžkaři. Kvůli ráznému příchodu zimního počasí se tehdy musela také rychle přezouvat technika, na vysílač se totiž po kolech už tehdy nedalo dostat. V roce 2021 pokryl první sněhový poprašek vrcholky Jeseníků 12. října.

Noční deště na východě Čech zvedly hladiny řek

Silné deště v Královéhradeckém a v Pardubickém kraji v noci na dnešek vzedmuly hladiny řek. Na řece Jevíčce v Chornicích na Svitavsku v Pardubickém kraji v noci hladina překročila hranici nejnižšího prvního povodňového stupně. Naplnila se tak výstraha meteorologů, že silné srážky mohou zasáhnout Orlické a Rychlebské hory a pohoří Králického Sněžníku.

Nejvíce podle údajů podniku Povodí Labe pršelo v Orlických horách na Zakletém vrchu a v lokalitě Rampuše, kde spadlo téměř 70 litrů vody na metr čtvereční. Kolem dnešních 05:00 srážky ustaly, meteorologové po 07:30 výstrahu před povodněmi platnou do dnešních 10:00 zrušili, protože hladiny toků už klesly pod povodňové stupně.

Předpověď: Déšť a vítr

Na neděli hlásí v Česku meteorologové zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky, na Moravě a ve Slezsku přechodně déšť na většině území, na východě i trvalejší.

Nejnižší noční teploty budou 8 až 4 °C, nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C. Mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s se bude večer měnit na jihozápadní až západní a zesílí na čerstvý 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, uvádí ČHMÚ.

V pondělí čeká Česko proměnlivá oblačnost, zejména na horách budou pokračovat přeháňky. Nejnižší noční teploty budou 9 až 5 °C, nejvyšší denní teploty 10 až 14 °C. Silný vítr místy s nárazy kolem 15 m/s bude k večeru slábnout. Zataženo až oblačno pak bude i během dalších dnů.

Video
Video se připravuje ...

Časosběr: Takhle sníh zasypal hlavní nádraží v Praze Mall TV

Fotogalerie
18 fotografií