Ve středu se mírně ochladí, obloha se zatáhne a bude většinou pršet, ve vyšších a přechodně i ve středních polohách sněžit. Poté ale teploty zase porostou, na Štědrý den má být až 10 °C. I v noci se teploty během tohoto týdne dostanou pod bod mrazu jen výjimečně.

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

Milovníky bílé pohádky namlsal začátek prosince, ale obleva z minulého týdne většinu sněhu rozpustila. Naděje na vločky snášející se z oblohy ve sváteční dny přesto existuje, i když spíše jen na horách.

Upozornění ČHMÚ před ledovkou platí zejména pro Jihomoravský, Zlínský a Olomoucký kraj a západ Moravskoslezského kraje od půlnoci do středečních 09:00.

Ledovka vzniká podle odborníků jako průvodní jev mrznoucího deště nebo mrholení, kdy na zemský povrch dopadají kapky přechlazené vody nebo kapky dopadají na povrch o teplotě pod nulou. Průhledná vrstva ledu tak vzniká nejen na cestách, ale i na větvích, plotech či sloupech.

Během středy se pak bude podle meteorologů oteplovat a srážek ubývat. Ve čtvrtek by se ale mělo sněžení do Česka vrátit.

Studená fronta

Od poloviny týdne bude na většině území pršet, postupně v polohách nad 600 metrů začne sněžit. „Počasí ovlivní studená fronta, přinese srážky a bude větrno,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Vydatně sněžit by mohlo především na hřebenech hor v Čechách. Odpoledne by srážky mohly být smíšené nebo dešťové a vzhledem tomu by mohly přechodně, místy i výrazněji stoupnout hladiny řek, uvedli meteorologové.

Podle jejich předpovědi by navíc měly být dny od čtvrtka do pondělního Božího hodu vánočního větrné. „Místy očekáváme nárazy západního větru o rychlosti 55 až 70 kilometrů v hodině, ojediněle až 90 kilometrů v hodině,“ předběžně upozornili meteorologové.

„Na horách by mohlo v chladnějších epizodách i docela intenzivně sněžit, sníh není přechodně vyloučen ani v nižších polohách,“ uvedli meteorologové.

Teplotní rekordy

V pondělí panovaly v rámci republiky velké teplotní rozdíly. Zatímco v Křemži na Českokrumlovsku naměřili 16 °C, v Šumperku dosáhla nejvyšší teplota jen minus 0,2 stupně. Velké rozdíly způsobil vítr.

„Zatímco na Hané se dnes nehnula ani větvička a celodenní mlha držela teploty okolo bodu mrazu, v závětří Šumavy nebo Jeseníků teploty snadno překračovaly deset stupňů Celsia. Někde ani celodenní sluneční paprsky nestačily k tomu, aby se vzduch promíchal, a teploty vystoupily stěží nad pět stupňů,“ uvedli večer meteorologové na facebooku.

Na 14 ze 165 stanic, které měří alespoň 30 let, přepsali maximum pro 18. prosinec. Například v Moravských Budějovicích teploměr ukázal 13 stupňů, o 0,3 stupně víc než dosavadní rekord z roku 1989.

Také v úterý padaly rekordy. Meteorologové dnes zaznamenali překonání osm let starého teplotního maxima ve Vimperku na Prachaticku, kde bylo 12,4 stupně Celsia. 

Jak bude?

Úterý: skoro jasno, místy mlhy, i mrznoucí nebo nízká oblačnost. Noc 0 až 5 °C, místy i –2 °C, den 5 až 10 °C.

Středa: zataženo, od severozápadu déšť, nad 600 m sněžení, větrno. Noc 0 až 4 °C, místy i –2 °C, den 7 až 7 °C.

Čtvrtek: zataženo, přeháňky nad 600 m, postupně nad 1000 m sněžení, větrno. Noc 0 až 4 °C, den 3 až 7 °C.

Pátek: zataženo, přeháňky, od severu nad 500 m sněžení, větrno. Noc 0 až 4 °C, den 2 až 6 °C.

Sobota: oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, nad 500 m postupně od jihozápadu sněžení. Noc 0 až 4 °C, den 4 až 8 °C.

Neděle až úterý: Oblačno až zataženo, občas déšť, od vyšších, přechodně i od středních poloh srážky sněhové. Noc -2 až + 3 °C, den 6 až 10 °C (v neděli), postupně 3 až 7 °C.

Kde nasněží?

Sníh by měl podle modelu GFS ležet o Vánocích jen v nejvyšších evropských horách. U nás je naděje v Krkonoších, na Šumavě, v Krušných horách a Beskydech.

Video
Video se připravuje ...

Štědrovečerní zvyky, tradice a pověry Videohub

Fotogalerie
41 fotografií