Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

ONLINE: Déšť a tání zvedly hladiny řek, hrozí záplavy! V Hrobicích zachraňovali pět lidí a dvě kočky

Aktualizováno -
25. prosince 2023
12:37
Autor: ČTK, simao, jel - 
24. prosince 2023
08:31

Hydrologové v noci monitorovali situaci na vodních tocích, hasiči vyjížděli převážně k čerpání vody ze zaplavených domů a sklepů. V úterý po 11:00 byl některý z povodňových stupňů na více než 130 místech, z toho na 14 místech byl zaznamenán nejvyšší, třetí stupeň. Někde hladiny řek začaly klesat. 

  • Nadále v platnosti je v celém Česku varování před vzestupem hladin řek a potoků.
  • „V kombinaci dešťových srážek, odtávání sněhové pokrývky a předchozího nasycení půdy budou toky na většině území reagovat vzestupy s četným dosažením prvního a druhého stupně povodňové aktivity, ojediněle i třetího stupně,“ varuje ČHMÚ.
  • Problémy se stoupající vodou jsou i v Karlovarském kraji. Ze zahrádkářské kolonie v karlovarské městské části Doubí hasiči v neděli ráno zachránili pět lidí. Z chaty využívané k trvalému bydlení, kterou odřízla voda z Ohře, je odvezli na člunu.
  • Třetí povodňový stupeň, při kterém už jsou ohroženy životy a majetek v záplavovém území, platil v úterý před polednem na 14 místech.  
  • V následujících hodinách očekává ČHMÚ tání sněhu v důsledku oteplení. 
  • Třetí stupeň povodňové aktivity, takzvaný stav ohrožení, bývá vyhlašovaný v případě ohrožení životů a majetku v záplavovém území.

Sledujte další vývoj srážek na radaru Blesku

Počasí ONLINE
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
19:56
26. 12. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, online přenos pro dnešní večer končí.

18:59
26. 12. 2023

Hladiny rozvodněných řek v Královéhradeckém kraji dnes odpoledne zvolna klesaly. Povodňové stupně byly k 17:30 v kraji na 18 místech, ráno na více než 20. Na třetím nejvyšším povodňovém stupni bylo ještě Labe ve Vestřevi, ve Stanovicích na Trutnovsku, v Brodu na Náchodsku a také na Orlici v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku. Na druhém stupni byly odpoledne hladiny řek na pěti místech a na prvním stupni na devíti, vyplynulo z údajů meteorologů k 17:30.

Rozvodněné řeky dnes místy komplikovaly dopravu, někde voda zaplavila silnice. Odpoledne byla například uzavřena silnice Kostelec nad Orlicí - Suchá Rybná.

„Ze břehů se vylilo také Labe u Hradce Králové. Pomohli jsme majiteli zachránit dvě prasata, která uvízla uprostřed vodní laguny a byla ohrožována stoupající vodou,“ uvedli dnes na sociální síti X hasiči.

18:54
26. 12. 2023

Povodňové stupně odpoledne v Pardubickém kraji platily na více než deseti místech. Hladiny vodních toků většinou stagnovaly nebo zvolna klesaly. Třetí nejvyšší stupeň byl na dvou místech, na Labi v Němčicích na Pardubicku a na Chrudimce v profilu Padrty na Chrudimsku. Druhý stupeň platil odpoledne na šesti místech, na dalších první stupeň, vyplynulo z údajů meteorologů k 18:00.

Rozvodněné toky na několika místech dnes komplikovaly dopravu, například nebyla průjezdná silnice mezi Rychnovem na Moravě a obcí Žichlínek na Orlickoústecku nebo silnice Mělice - Lohenice na Pardubicku, uvedli odpoledne silničáři.

Druhý stupeň povodňové aktivity byl odpoledne na Labi v Přelouči, Chrudimce v Nemošicích a Hamrech, Novohradce v Úhřeticích, Doubravě v Pařížově a na Divoké Orlici v profilu Nekoř. První stupeň byl v poledne například na Loučné v Dašicích.

17:38
26. 12. 2023

Díky zlepšení situace na tocích Praha umožní od středečních 08:00 opět nástup a výstup z lodí v centru města. Náplavky ale ještě zůstanou kvůli vzedmutým hladinám zavřené. V tiskové zprávě to dnes odpoledne oznámil magistrát. Počet toků, na nichž Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) evidoval některý z povodňových stupňů, dnes postupně klesal. V Praze už nebyl po 17:00 povodňový stupeň na žádném místě.

Kvůli situaci na tocích, které v posledních dnech rozvodnilo tání sněhu, dnes odpoledne znovu zasedl Povodňový orgán hlavního města Prahy. „Nyní to vypadá, že se situace uklidňuje, proto přistupujeme k prvnímu drobnému rozvolnění a od zítřejšího (středečního) rána umožníme nástup a výstup do lodí na Dvořákově nábřeží,“ oznámil primátor Bohuslav Svoboda (ODS). S ohledem na plánované upouštění vodních nádrží na Vltavě, kdy bude podle města průtok Vltavy opět zvýšený, ale všechna ostatní opatření zůstávají v platnosti.

Ačkoli tedy budou moci klienti lodních plaveb na Dvořákově nábřeží nastoupit do lodí či vystoupit, tato náplavka i všechny ostatní v Praze 1, 2 a 5 nadále zůstanou uzavřené pro pěší i vozidla. Cestující z lodí se proto ani na Dvořákově nábřeží nebudou moci déle zdržovat. „Na některých místech na náplavce, zejména na Rašínově nábřeží, se totiž voda vylévá z břehů a tvoří se zde laguny,“ doplnil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

17:36
26. 12. 2023
Zaplavená cyklostezka podél Labe v ústecké části Svádov, 26. prosince 2023, Ústí nad Labem. Řekou Svratka v ulici Poříčí dosaháhla třetího stupně povodňové aktivity, 26. prosince 2023. Vyšší stupeň je zde podle vodohospodářů kvůli stavebním pracem. Zaplavená cyklostezka podél Labe v ústecké části Svádov, 26. prosince 2023, Ústí nad Labem. Policejní páska se zákazem vstupu na zaplavenou cyklostezku podél Labe v ústecké části Svádov, 26. prosince 2023, Ústí nad Labem. Zatopený bagr rozvodněnou řekou Svratkou v ulici Poříčí, 26. prosince 2023. Vyšší, třetí stupeň povodňové aktivity je zde podle vodohospodářů kvůli stavebním pracem.
17:35
26. 12. 2023

Jizera na Mladoboleslavsku zaplavila chatovou oblast i silnice.

Silnice 331/II zaplavená vodou z rozvodněné řeky Jizery v Sojovicích na Mladoboleslavsku, 26. prosince 2023. Silnice 331/II zaplavená vodou z rozvodněné řeky Jizery v Sojovicích na Mladoboleslavsku, 26. prosince 2023. Muž zachraňuje věci na svém pozemku u chaty zaplavené vodou z rozvodněné řeky Jizery v chatové osadě Kotlík u Sojovic na Mladoboleslavsku, 26. prosince 2023. Muž projíždí na kánoi kolem chaty zaplavené vodou z rozvodněné řeky Jizery v chatové osadě Kotlík u Sojovic na Mladoboleslavsku, 26. prosince 2023. Chaty zaplavené vodou z rozvodněné řeky Jizery v chatové osadě Kotlík u Sojovic na Mladoboleslavsku, 26. prosince 2023. Silnice 331/II zaplavená vodou z rozvodněné řeky Jizery v Sojovicích na Mladoboleslavsku, 26. prosince 2023.
17:19
26. 12. 2023

Třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň dnes odpoledne zůstává na třech místech středních Čech. Na Sázavě platí v Nespekách na Benešovsku a Kácově na Kutnohorsku, na Labi v Kostelci nad Labem. Naopak ve Zruči již hladina Sázavy klesla na druhý stupeň. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu.

Na druhém stupni je dnes odpoledne v regionu kromě Sázavy ve Zruči také Cidlina v Sánech na Nymbursku, Jizera v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku a nově Labe v Mělníku. Naopak Mrlina ve Vestci na Nymbursku již klesla na úroveň prvního stupně.

V obcích zasedají povodňové komise, v pohotovosti jsou dobrovolní i profesionální hasiči. „V pondělí jsme z preventivních důvodů stavěli spoustu protipovodňových stěn, dnes sledujeme, co voda udělá,“ řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Jan Sýkora.

17:16
26. 12. 2023

Labe bylo v úterý rozvodněné také v obci Kly na Mělnicku ve Středočeském kraji.

Labe v obci Kly na Mělnicku (26. 12. 2023) Labe v obci Kly na Mělnicku (26. 12. 2023) Labe v obci Kly na Mělnicku (26. 12. 2023) Labe v obci Kly na Mělnicku (26. 12. 2023) Labe v obci Kly na Mělnicku (26. 12. 2023) Labe v obci Kly na Mělnicku (26. 12. 2023)
17:13
26. 12. 2023

Hladiny řek v Jihomoravském kraji dnes postupně klesají. Povodí Moravy eviduje druhý stupeň povodňové aktivity značící pohotovost už jen na Svratce v Židlochovicích na Brněnsku, vyplývá z jejich webu. Třetí stupeň upozorňující na ohrožení je na Svratce v brněnské ulici Pořičí. Podle vodohospodářů je to ale ovlivněno stavebními pracemi. Voda tam nicméně zaplavila bagr stojící v korytu.

„V pondělí jsme byli přivoláni na Pořičí, kde byla část bagru zatopená. Další nebezpečí ale nehrozilo, a tak jsme zavolali firmu, která má stavbu na starost, aby si s tím poradila,“ řekl dnes ČTK mluvčí hasičů Jan Dvořák. Bagr v korytě zůstal a dnes byl téměř celý zatopený.

Kromě druhého a třetího stupně je nyní v kraji na několika místech také první stupeň povodňové aktivity, který značí bdělost. Týká se to Svratky ve Veverské Bitýšce na Brněnsku, Svitavy v Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku nebo Moravy v Lanžhotě na Břeclavsku a Strážnici na Hodonínsku. V noci výrazně nepršelo, a tak vodohospodáři ráno evidovali pokles průtoků a postupné odeznívání povodňové aktivity. Průtok pozvolna rostl pouze v horní části řeky Moravy, a to v důsledku odtávání sněhu, uvedl jejich mluvčí Petr Chmelař.

16:15
26. 12. 2023

Rozvodněné Labe v Poděbradech ve Středočeském kraji. 

Labe v Poděbradech 26. 12. 2023 Labe v Poděbradech 26. 12. 2023 Labe v Poděbradech 26. 12. 2023 Labe v Poděbradech 26. 12. 2023
14:52
26. 12. 2023

Hasiči z Pardubického kraje zasahovali v úterý 26. prosince po osmé hodině ráno v chatové oblasti Hrobice. „Na vodě jsme měli hned 3 čluny a z chatové oblasti bylo nutné evakuovat 5 osob a 2 domácí mazlíčky ohrožené stoupající hladinou řeky. Situaci na místě nám komplikoval silný proud a nepředvídatelná výška hladiny řeky, kvůli které jsme mohli jen zřídka použít motor s lodním šroubem,“ informovali hasiči na sociální síti s tím, že kvůli silnému proudu museli využít upoutaného plavidla. Zachráněné osoby byly podchlazené a v šoku. 

Hasiči z Pardubického kraje zasahovali 26. procince 2023 v chatové oblasti Hrobice Hasiči z Pardubického kraje zasahovali 26. procince 2023 v chatové oblasti Hrobice Hasiči z Pardubického kraje zasahovali 26. procince 2023 v chatové oblasti Hrobice Hasiči z Pardubického kraje zasahovali 26. procince 2023 v chatové oblasti Hrobice Hasiči z Pardubického kraje zasahovali 26. procince 2023 v chatové oblasti Hrobice Hasiči z Pardubického kraje zasahovali 26. procince 2023 v chatové oblasti Hrobice Hasiči z Pardubického kraje zasahovali 26. procince 2023 v chatové oblasti Hrobice
14:35
26. 12. 2023

Zvýšené hladiny řek přidělaly práci hasičům z Olomouckého kraje. Mluvčí hasičů Lucie Balážová uvedla, že evidují 30 událostí. U Pňovic se Oskava vylila z břehů a ohrožovala tři rodinné domy. „S dobrovolnými hasiči jsme instalovali pytle s pískem a zabránili dalšímu rozlivu. Situaci monitorujeme,“ informovala mluvčí.

 

U Pňovic se Osaka vylila z břehů a ohrožovala tři rodinné dom U Pňovic se Osaka vylila z břehů a ohrožovala tři rodinné dom U Pňovic se Osaka vylila z břehů a ohrožovala tři rodinné dom U Pňovic se Osaka vylila z břehů a ohrožovala tři rodinné dom
14:25
26. 12. 2023

Hladina řeky Moravy v Moravičanech na Šumpersku zůstává po poledni stále ve třetím povodňovém stupni, voda tam již však začala klesat. Naopak kvůli stoupající hladině řeky Moravy byl vyhlášen dopoledne druhý povodňový stupeň na řece Moravě v Olomouci, vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). První stupeň, tedy bdělost, je stále na deseti místech. Na dvou místech v regionu zůstávají zaplaveny silnice, jde však o komunikace nižších tříd.

14:21
26. 12. 2023

Od pondělního poledne do úterního odpoledne zasahovali hasiči z Karlovarského kraje u dvaceti událostí. „Počasí nyní mnohem více trápí kolegy v ostatních krajích. Situace v Karlovarském kraji je stabilní, byl ukončený III. stupeň požárního poplachu kvůli povodňové aktivitě v kraji,“ informovali hasiči na sociální síti a dodali, že situaci i nadále monitorují.

Zásah hasičů v Karlovarském kraji 25-26. prosince 2023 Zásah hasičů v Karlovarském kraji 25-26. prosince 2023 Zásah hasičů v Karlovarském kraji 25-26. prosince 2023 Zásah hasičů v Karlovarském kraji 25-26. prosince 2023 Zásah hasičů v Karlovarském kraji 25-26. prosince 2023
13:34
26. 12. 2023

Divoká Orlice u Zemské brány 25. prosince 2023.

Video  
Video se připravuje ...
13:00
26. 12. 2023

Labe v Ústeckém kraji dál stoupá, třetí, nejvyšší stupeň povodňové aktivity platí v Litoměřicích, Ústí n. L. a Děčíně. Zaplaveny jsou části silnic.

Dolní tok Labe v Ústeckém kraji dál stoupá. Třetí, nejvyšší stupeň povodňové aktivity platí v Litoměřicích, Ústí nad Labem i Děčíně. Zaplaveny jsou části silnic, města nedoporučují lidem, aby vstupovali na cyklostezku podél řeky. U podjezdu do centra Ústí se naváží části protipovodňové stěny. Podle předpovědi meteorologů by hladina řeky mohla stoupnout na 660 centimetrů v krajském městě.

V Ústí nad Labem se dnes sešla povodňová komise. „Vozí se armatury, které jsou potřebné k výstavbě protipovodňových stěn na levém břehu Labe, zatím se nebude stavět v celé délce, ale pouze v části,“ řekl novinářům po zasedání komise primátor Petr Nedvědický (ANO). Na pravém břehu řeky, v části Střekov, se zatím stěna nebude stavět, to by nastalo až v případě, že by hladina stoupla na sedm metrů.

Voda z Labe zaplavila část silnice v protipovodňové vaně v Přístavní ulici pod mostem Dr. Edvarda Beneše. Motoristé neprojedou úsekem od kruhového objezdu pod Větruší směrem na Děčín a musí přes centrum. „Chceme do poslední chvíle zachovat průjezd přes centrum pro motoristy a zejména pro MHD. Pokud to nebude možné, budou se muset přes Severní Terasu,“ uvedl primátor. Voda natekla do několika sklepů. „Lidé by neměli podle hasičů vodu teď odčerpávat, musí se počkat, až hladina opadne, město má připravené vysoušeče, které může obyvatelům zapůjčit,“ řekl Nedvědický.

12:16
26. 12. 2023

Hasiči z Pardubického kraje zachraňovali v chatové oblasti Hrobice pět osob a dvě kočky. 

Video  
Video se připravuje ...
12:06
26. 12. 2023
!

V Pardubickém kraji jsou povodňové stupně, 3. stupeň na Labi i Chrudimce. Třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň, byl v Pardubickém kraji v poledne na dvou místech, a to na Labi v Němčicích a na Chrudimce v profilu Padrty. Druhý stupeň byl na pěti místech a na dalších nejnižší první stupeň. Hladiny řek se většinou už nezvyšovaly, vyplynulo z dnešních údajů meteorologů. Rozvodněné toky na několika místech komplikovaly dopravu, například kvůli zatopení podjezdu nebyla průjezdná silnice mezi Rychnovem na Moravě a obcí Žichlínek na Orlickoústecku.

11:43
26. 12. 2023
!

Na většině území Česka se nadále budou držet hladiny toků na povodňových stupních a místy budou dále stoupat. Po 11:00 byl některý z povodňových stupňů na více než 130 místech, z toho na 14 místech byl zaznamenán nejvyšší, třetí stupeň. Někde hladiny řek začaly klesat. Vyplývá to z dnešní výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a aktuálních informací na webu ústavu.

Kvůli dešti a tání sněhu se toky v části země rozvodnily už před Štědrým dnem. Míst, kde bylo dosaženo některého ze tří povodňových stupňů, postupně přibývalo. Dnes ráno meteorologové evidovali povodňový stupeň na více než 140 místech a třetí povodňový stupeň, tedy povodňové ohrožení, byl na 18 místech, což byl podobný počet jako v pondělí večer. Následně ale míst s povodňovými stupni ubývalo.

Pracovníci ČHMÚ po 11:00 oznámili, že v následujících hodinách očekávají, že hladiny toků odvodňujících severovýchodní horské oblasti a Vysočinu budou kulminovat či mírně klesat. „Vzestupy očekáváme již pouze na dolním toku Sázavy a na středním a dolním toku Labe, kde je již nyní hladina na úrovni pro třetí stupeň povodňové aktivity. Vzestup hladiny očekáváme i na dolním toku Moravy, kde v profilu Lanžhot hladina dosáhne úroveň druhého stupně povodňové aktivity,“ sdělili.

11:35
26. 12. 2023

Starosta Štěpánova Jiří Šindler na sociální síti uvedl, že povodně zasáhly také jejich obci. „Včera pan místostarosta s místními občany řešil stav především v těchto dvou částech. Městská policie a místní hasiči pomáhali a monitorovali vývoj,“ uvedl.

11:22
26. 12. 2023

Na většině míst s povodňovými stupni hladiny toků ráno a dopoledne podle webu ČHMÚ stagnovaly nebo klesaly. Meteorologové ale v ranní výstraze uvedli, že například Labe v Kostelci nad Labem nebo Ústí nad Labem dnes bude ještě mírně stoupat. Stupně povodňové aktivity ústav podle výstrahy nadále očekává až do odvolání na většině území Česka. Výjimkou jsou jižní polovina Jihočeského kraje, většina Moravskoslezského kraje a Jesenicko v Olomouckém kraji. Teploty budou i po zbytek týdne vysoké, podle předpovědi ČHMÚ mohou vystoupat až na 11 stupňů Celsia. Navíc se k tajícímu sněhu přidá i déšť.

Hladina Labe v Ústeckém kraji dál roste. V krajském městě proto zasedne povodňová komise. V Ústí nad Labem voda z Labe zaplavila část silnice v protipovodňové vaně v Přístavní ulici pod mostem Dr. Edvarda Beneše, Děčín se připravuje na uzavření cesty od Tyršova mostu směrem do Žlebu a Louny nechaly v pondělí kvůli stoupající vodě uzavřít stezku okolo Ohře.

Také ve středních Čechách na několika místech stouply hladiny toků, na čtyřech místech byl ráno třetí povodňový stupeň. V Kácově například voda zaplavila některé silnice a dostala se do sklepů pivovaru, ve Zruči instalovali protipovodňové zábrany. Většina řek ve Středočeském kraji ale kulminuje a situace se zřejmě bude zlepšovat, uvedla dnes hejtmanka Petra Pecková (STAN) po jednání krajské povodňové komise. V Praze byl před 11:00 povodňový stupeň pouze na jednom místě – na Botiči v Petrovicích, a to jen na nejnižším, prvním stupni.

Rozvodněné toky dnes na několika místech komplikovaly dopravu také v Pardubickém kraji. Například kvůli zatopení podjezdu nebyla průjezdná silnice mezi Rychnovem na Moravě a obcí Žichlínek na Orlickoústecku. V Královéhradeckém kraji byly ráno kvůli zaplavení uzavřeny silnice Albrechtice – Týniště nad Orlicí a Kostelec nad Orlicí – Suchá Rybná. V České Lípě v Libereckém kraji radnice upozornila občany, že kvůli podmáčené půdě a popadaným stromům je uzavřena stezka na Holý vrch.

Problémy byly také třeba v Olomouckém kraji. Uzavřena byla ráno v obou směrech cesta mezi Štarnovem a Štěpánovem na Olomoucku, kde se vylil potok z koryta. Dočasně uzavřena byla také silnice na výjezdu z obce Libina na Šumpersku, kde se vylil z břehu na cestu rybník Dolní Libina. Uzavřen byl i podjezd na silnici u obce Hynčina na Šumpersku a silnice mezi obcemi Lukavice a Bohuslavice na Šumpersku.

10:56
26. 12. 2023

„Jizera již kulminovala, silnice na Klášter se uzavírat nebude. Pokud nedojde k většímu zvratu, zůstane trasa směrem na sousední Klášter Hradiště nad Jizerou průjezdná,“ uvedlo na sociální síti město Mnichovo Hradiště.

Mnichovo Hradiště
10:48
26. 12. 2023

Hasiči z Olomouckého kraje zasahovali v pondělí 25. prosince u 60 událostí spojených s počasím. „Nejvíce jsme řešili stromy na komunikacích, čištili jsme propustky a toky od naplavenin a další jevy v souvislosti se zvýšením hladiny toků, čerpali jsme sklepy a garáže a monitorovali situaci,“ popsali hasiči.

Hasiči z Olomouckého kraje zasahovali 25.12. 2023 u asi 60 událostí Hasiči z Olomouckého kraje zasahovali 25.12. 2023 u asi 60 událostí Hasiči z Olomouckého kraje zasahovali 25.12. 2023 u asi 60 událostí Hasiči z Olomouckého kraje zasahovali 25.12. 2023 u asi 60 událostí Hasiči z Olomouckého kraje zasahovali 25.12. 2023 u asi 60 událostí Hasiči z Olomouckého kraje zasahovali 25.12. 2023 u asi 60 událostí Hasiči z Olomouckého kraje zasahovali 25.12. 2023 u asi 60 událostí Hasiči z Olomouckého kraje zasahovali 25.12. 2023 u asi 60 událostí Hasiči z Olomouckého kraje zasahovali 25.12. 2023 u asi 60 událostí Hasiči z Olomouckého kraje zasahovali 25.12. 2023 u asi 60 událostí Hasiči z Olomouckého kraje zasahovali 25.12. 2023 u asi 60 událostí
10:18
26. 12. 2023

Podle Českého hydrometeorologického ústavu je povodněmi nejvíce ohrožený Středočeský kraj a Kraj Vysočina a pak také Ústecký kraj, Královéhoradecký kraj a Pardubický kraj, kde je na několika místech vyhlášen extrémní stupeň nebezpečí. 

Mapa ČHMÚ vyrující před povodněmi (26.12.2023, 10:02)
9:54
26. 12. 2023

Rozvodněná řeka Jizera způsobila záplavy ve Středočeském kraji. Aktuálně je u řeky vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity. V městysu Brodce řeka zaplavila cesty i silnice. 

Záplavy v městysu Brodce ve Středočeském kraji (26. 12. 2023) Záplavy v městysu Brodce ve Středočeském kraji (26. 12. 2023) Záplavy v městysu Brodce ve Středočeském kraji (26. 12. 2023) Záplavy v městysu Brodce ve Středočeském kraji (26. 12. 2023) Záplavy v městysu Brodce ve Středočeském kraji (26. 12. 2023) Záplavy v městysu Brodce ve Středočeském kraji (26. 12. 2023) Záplavy v městysu Brodce ve Středočeském kraji (26. 12. 2023)

Video  Vánice a kalamita: Takhle stála auta u Havlíčkova Brodu v předvečer Štědrého dne 2023.  - Blesk - Martina Pospíšilová
Video se připravuje ...

Jan Kocián ( 30. prosince 2023 23:58 )

Sobotní bouřky nakonec zůstaly v Polsku.

Jan Kocián ( 29. prosince 2023 11:12 )

Němci teď varují oranžovou výstrahou před 85 km/h v silných bouřkách.

Jan Kocián ( 28. prosince 2023 21:37 )

V pátek silné bouřky v Německu, Nizozemsku a Dánsku.

Numerický model GFS odhaduje hodnotu bouřkového parametru "CAPE–shear" v sobotu v ČR: 300. V Polsku díky lepšímu střihu větru: až 400. Ojedinělé silné bouřky určitě zasáhnou Polsko.

Jan Kocián ( 27. prosince 2023 23:57 )

Další kalamita těžkého mokrého sněhu postihne mimo jiné Českomoravskou vrchovinu a dálnici D1 za 11 dní, to jest 7. ledna! ❤️‍

Severozápadně a severně od České republiky budou do konce roku bouřky každý jeden den! V ČR možnost bouřky už 29. prosince, ale ojedinělé silné bouřky s velmi silným větrem zasáhnou ČR v sobotu 30. prosince dopoledne! 👍

V Německu 50leté povodně 3. a 4. ledna! 😨

la_ragazza ( 27. prosince 2023 00:49 )

Drž pysk zrůdo.

Zobrazit celou diskusi