Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

ONLINE: Déšť a tání zvedly hladiny řek, hrozí záplavy! V Hrobicích zachraňovali pět lidí a dvě kočky

Aktualizováno -
25. prosince 2023
12:37
Autor: ČTK, simao, jel - 
24. prosince 2023
08:31

Hydrologové v noci monitorovali situaci na vodních tocích, hasiči vyjížděli převážně k čerpání vody ze zaplavených domů a sklepů. V úterý po 11:00 byl některý z povodňových stupňů na více než 130 místech, z toho na 14 místech byl zaznamenán nejvyšší, třetí stupeň. Někde hladiny řek začaly klesat. 

  • Nadále v platnosti je v celém Česku varování před vzestupem hladin řek a potoků.
  • „V kombinaci dešťových srážek, odtávání sněhové pokrývky a předchozího nasycení půdy budou toky na většině území reagovat vzestupy s četným dosažením prvního a druhého stupně povodňové aktivity, ojediněle i třetího stupně,“ varuje ČHMÚ.
  • Problémy se stoupající vodou jsou i v Karlovarském kraji. Ze zahrádkářské kolonie v karlovarské městské části Doubí hasiči v neděli ráno zachránili pět lidí. Z chaty využívané k trvalému bydlení, kterou odřízla voda z Ohře, je odvezli na člunu.
  • Třetí povodňový stupeň, při kterém už jsou ohroženy životy a majetek v záplavovém území, platil v úterý před polednem na 14 místech.  
  • V následujících hodinách očekává ČHMÚ tání sněhu v důsledku oteplení. 
  • Třetí stupeň povodňové aktivity, takzvaný stav ohrožení, bývá vyhlašovaný v případě ohrožení životů a majetku v záplavovém území.

Sledujte další vývoj srážek na radaru Blesku

Počasí ONLINE
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
9:41
26. 12. 2023

Dobré ráno, vážení čtenáři.

I dnes vám přineseme aktuální informace o počasí v Česku.

23:00
25. 12. 2023
!

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, online přenos pro dnešní večer končí.

22:49
25. 12. 2023
!

V Jihomoravském kraji dnes večer na třech místech dosáhly hladiny řek druhého stupně povodňové aktivity, který znamená pohotovost. Svratka v Brně v ulici Poříčí hlásí třetí stupeň, tedy ohrožení, vyplývá z webu Povodí Moravy. Hladinu řeky tam ale ovlivňují stavební práce. K 21:00 byly toky v horní části povodí po kulminacích, uvedl mluvčí vodohospodářů Petr Chmelař.

22:27
25. 12. 2023
!

Jizera v Jablonci nad Jizerou a Kamenice na Jablonecku stouply na třetí, nejvyšší povodňový stupeň. Na druhém stupni je Ploučnice na Českolipsku.

21:00
25. 12. 2023
!

Vytrvalý déšť naplnil mnohé toky v Německu či na Slovensku, v některých regionech hrozí nebezpečí záplav. V centrálním Německu musela být evakuována obec Windehausen se zhruba 500 obyvateli, informovala agentura DPA. Pod slovenským hradem Devín, u soutoku Dunaje a Moravy, se z břehů vylila řeka Morava.

Kvůli vytrvalým dešťům a nasycené půdě zůstává velké nebezpečí povodní v částech Německa. Meteorologická služba přitom varuje, že v některých regionech bude pršet i nadále. Zvlášť zasažena je obec Windehausen v severní části spolkové země Durynsko, kde se situace natolik vyhrotila, že tu dnes byla nařízena kompletní evakuace.

20:26
25. 12. 2023
!

Na řece Moravě v Moravičanech na Šumpersku nadále platil dnes večer třetí povodňový stupeň, což znamená stav ohrožení. Třetí stupeň se na této stanici vyhlašuje od třímetrové výšky hladiny, ta k 19:40 dosáhla 331 centimetrů. Stav je však již setrvalý, vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu. Druhý povodňový stupeň nadále platil už jen na Třebůvce v Lošticích na Šumpersku a na Romži v Polkovicích na Přerovsku. První povodňový stupeň byl na devíti místech.

18:33
25. 12. 2023
!

Za pět dní deset tisíc hasičských výjezdů spojených s počasím. „Velkou oporou při více než polovině těchto zásahů jsou nám jednotky dobrovolných hasičů obcí. Patří jim za to obrovské nasazení, obzvláště v této době vánočních svátků, velké díky,“ vzkázali hasiči svým kolegům na X.

17:46
25. 12. 2023
!

Na jihu Čech vystoupaly dnes ráno toky na několika místech na nejvyšší povodňový stupeň. Byla to Nežárka v Lásenici a Rodvínově. Před 17:00 už žádný tok v kraji na třetím stupni nebyl, na druhém stupni byly Lužnice v Klenovicích a Nežárka v Hamru, Lásenici a Rodvínově.

Situace by se už neměla zhoršit, řekla odpoledne ČTK Eva Houbová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. V Dačicích se dnes připravovali na možnou povodňovou vlnu kvůli narušené hrázi rybníka v Mrákotíně, hasičům se ale hráz povedlo zpevnit, řekl ČTK starosta Dačic Miloš Novák (Moravské zemské hnutí).

17:29
25. 12. 2023
!

Bez elektřiny bylo dnes vpodvečer v Česku 1200 domácností. Nejvíce problémů bylo v Plzeňském kraji, středních Čechách a na Vysočině. Poruchy nejčastěji způsobily pády stromů či větví do vedení. Na jejich odstranění energetici pracují, ve většině případů by dodávky měly být obnoveny ještě dnes. Vyplývá to z informací distribučních firem ČEZ a EG.D. Podle Českého hydrometeorologického ústavu má vítr slábnout.

Situace se výrazně zlepšila proti noci. Ve 04:00 evidoval ČEZ bez proudu 12 000 domácností. Největší problémy byly na Vysočině, ve středních Čechách a v Plzeňském kraji. Ráno pak bylo bez elektřiny 3700 domácností, nejvíce v Pardubickém a Ústeckém kraji.

Přes den se situace dále lepšila. V 17:00 evidoval ČEZ na vysokém napětí 15 poruch. Znamenalo to právě 1200 odběrných míst bez proudu. V Plzeňském kraji jich bylo 300, na Vysočině 250, ve Středočeském kraji 200, v Libereckém kraji 170 a Pardubickém a Ústeckém kraji shodně 150. „Technici jsou v terénu a poruchy odstraňují. Předpoklad obnovení dodávek je ještě dnes,“ řekla ČTK mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

17:18
25. 12. 2023
!

„Srážky by se měly v následujících dvou dnech omezit na horské oblasti - Krkonoše, Orlické hory, Jeseníky a Šumava. Už nepůjde o trvalý déšť, spíše o opakující se přeháňky,“ informoval ministr životního prostředí Petr Hladík.

Nadcházející čtyři týdny budou teplotně nadprůměrné, vysoko nad normálem budou teploty hlavně v tomto týdnu. Srážkově by mělo být období průměrné.

16:26
25. 12. 2023
!

„Hasiči mají za poslední dny násobně víc výjezdů, než je běžné, nejvíc práce mají na Vysočině. Může za to hlavně počasí, které zvedá hladiny toků, místy je hlášen nejvyšší stupeň povodňové aktivity,“ uvedl na X ministr vnitra Vít Rakušan s tím, že hasiči primárně odklízejí popadané stromy, pytlují pytle s pískem, evakuují nebo odčerpávají vodu. „Přes polovinu zásahů obstarávají „dobráci“, dobrovolní hasiči. Všem chci za nás za všechny za to obrovské nasazení moc poděkovat,“ dodal.

16:16
25. 12. 2023
!

Hasiči zpevnili hráz rybníka v Mrákotíně. Použili 300 tun kamene. Všech 49 evakuovaných může domů. Situaci posoudil odborník na bezpečí vodních děl.

Hasiči a policisté kvůli hrozícímu protržení hráze v Mrakotíně evakuovali obyvatele domů. Hasiči a policisté kvůli hrozícímu protržení hráze v Mrakotíně evakuovali obyvatele domů. Hasiči a policisté kvůli hrozícímu protržení hráze v Mrakotíně evakuovali obyvatele domů.
15:47
25. 12. 2023

Déšť a tání sněhu nadále zvyšují hladiny mnoha řek a potoků v Česku. Počet míst, kde toky dosáhly některého ze stupňů povodňové aktivity, se dnes odpoledne pohyboval kolem 170. Nejvyšší stupeň, tedy třetí, byl na 20 místech. V některých oblastech vyhlásili meteorologové takzvaný extrémní stupeň nebezpečí. Vyplývá to z údajů na povodňovém webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Třetí stupeň povodňové aktivity, při kterém už jsou ohroženy životy a majetek v záplavovém území, platil ve 14:00 například na Labi ve stanicích Vestřev, Les Království, Stanovice a Brod, na Orlici v Týništi, na Chrudimce ve stanici Nemošice, na Doubravě v Pařížově, na Sázavě ve Světlé nad Sázavou, Chlístově a Sázavě, na Moravské Dyji v Janově či na Moravě v Moravičanech.

13:46
25. 12. 2023
!

Hladiny Vltavy a dalších řek v Praze stoupají. Město proto nechalo preventivně zavřít protipovodňová vrata na Čertovce. Od 13:00 nefungují ani přívozy v Praze 1, 2 a 6 a lidé nesmí na náplavky v Praze 1, 2 a 5. ČTK to dnes sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Otužilci museli kvůli velkému průtoku ve Vltavě zrušit tradiční Memoriál Alfreda Nikodéma, který se měl konat v úterý.

Průtoky se ale zvýšily na tocích, které jsou pro Prahu rozhodující, tedy na Vltavě a Sázavě. „Sice se na těchto tocích očekává jejich kulminace a budoucí pokles a řeka Berounka již kulminovala, ale i s ohledem k plánovaným manipulacím na Vodní nádrži Orlík bude zvýšený průtok nadále trvat, a to i několik dní,“ uvedl mluvčí. Plánovaný průtok Prahou by podle Povodí Vltavy měl být v rozmezí 550 až 600 metrů krychlových za sekundu a tuto hranici by neměl překonat. První úseky mobilní protipovodňové ochrany by se stavěly při průtoku 700 m3/s.

„Od 13 hodin budou platit pro Pražany a návštěvníky Prahy mimořádná bezpečnostní opatření související se zvýšeným rizikem povodní. Uzavřené budou náplavky a aktivované další protipovodňové zábrany. O všech podrobnostech budete nepřetržitě informováni,“ uvedl primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

13:39
25. 12. 2023

Povodňová situace v Mrakotíně, odkud hasiči a policisté evakuovali obyvatele rodinných domů. Další problém se vyskytl na Hamerském rybníce, kde prosakuje hráz. 

Hasiči a policisté kvůli hrozícímu protržení hráze v Mrakotíně evakuovali obyvatele domů. Hasiči a policisté kvůli hrozícímu protržení hráze v Mrakotíně evakuovali obyvatele domů. Hasiči a policisté kvůli hrozícímu protržení hráze v Mrakotíně evakuovali obyvatele domů. Hasiči a policisté kvůli hrozícímu protržení hráze v Mrakotíně evakuovali obyvatele domů.
12:50
25. 12. 2023

Tání sněhu a deštivé počasí ve středních Čechách zvýšily hladiny řek. Na několika místech dnes dopoledne platil druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost. Vyšších hladin dosáhly podle informací Českého hydrometeorologického ústavu zejména Sázava, Jizera, Labe či říčka Chotýšanka na Benešovsku. Hasiči vyjíždějí kvůli čerpání vody nebo stavění protipovodňových zábran, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Jan Sýkora.

Pohotovost dopoledne platila na Sázavě v Kácově, Nespekách a ve Zruči nad Sázavou, na Jizeře v Bakově nad Jizerou a Chotýšance ve Slověnicích. Kolem poledne dosáhlo druhého stupně i Labe v Kostelci nad Labem. Na vzestupu byla Sázava ve Zruči a Kácově a Labe v Kostelci.

12:16
25. 12. 2023
!

Řeka Morava v Moravičanech na Šumpersku dnes před polednem dosáhla třetího povodňového stupně, což je stav ohrožení. Hladina vystoupala na tři metry.

11:39
25. 12. 2023
!

Hasiči v Mrákotíně na Jihlavsku evakuují obyvatele domů pod hrází rybníku Řibřid. Voda narušila hráz, vyplývá z informací hasičů a policie. Ohrožených je asi 20 domů, situace je vážná, řekl ČTK starosta Mrákotína Miroslav Požár (SNK městyse Mrákotín). Za dnešek od 07:00 do 10:00 zasahovali hasiči v kraji čtyřicetkrát. Ve všech případech čerpali vodu ze zatopených sklepů, odstraňovali stromy a monitorovali rozvodněné toky, nejvíc na Havlíčkobrodsku a Jihlavsku, informovala mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

"Zatím je situace dost vážná. Od oka je to okolo potoka dvacet domů, ale nikdo si nedovede představit, jak daleko se to může rozlít, kdyby se to (hráz) strhlo," řekl starosta. Evakuace se týká asi 40 lidí.

11:08
25. 12. 2023

V Královéhradeckém kraji je vlivem počasí zhoršená situace. „Naše operační středisko eviduje za dnešek zatím asi 60 událostí - hlavně technické pomoci. Čerpáme vodu, čistíme vodoteče a propustky, aby se koryta řek neucpávala naplaveninami," uvedli na síti X. 

10:49
25. 12. 2023

Záchranné služby zasahují v obci Mrakotín na Vysočině, u prostřední výpusti rybníku Řibřid došlo k podemletí komunikace. „V místě je zákaz vjezdu na hráz. Probíhá evakuace domů pod hrází,“ uvedla mluvčí policistů Jana Kroutilová. 

10:40
25. 12. 2023

V Pardubickém kraji jsou na řadě míst po vydatném dešti a tání sněhu povodňové stupně. Třetí, nejvyšší je na Chrudimce v Nemošicích, Novohradce Úhřeticích, na toku Žejbro v Rosicích a na Doubravě v Pařížově. Na druhý stupeň vystoupala například Novohradka v Luži, vyplynulo z údajů meteorologů.

Hasiči odstraňovali v noci na dnešek v souvislosti s povodněmi nejčastěji naplaveniny u jezů a mostů, čistili ucpané propusti a česle, čerpali vodu nebo stavěli protipovodňové hráze.

Do terénu museli ve zvýšené míře také energetici. K 09:00 v Pardubickém kraji evidovali pět poruch na vedení vysokého napětí na Chrudimsku, Svitavsku, Orlickoústecku, bez energie bylo zhruba 1200 domácností. Nejčastější příčinou poruch je silný vítr, pád stromů a větví do vedení.

10:23
25. 12. 2023

Deště a tání sněhu vzedmuly hladiny vodních toků na řadě míst Královéhradeckého kraje. Třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň byl dopoledne na šesti místech, druhý na devíti a na řadě míst řeky dosáhly prvního stupně, vyplynulo z údajů meteorologů. V noci na dnešek hasiči v kraji zasahovali zhruba ve 30 případech při čerpání vody, odstraňování naplavenin nebo čištění propustků.

"Všechny události, u kterých prozatím hasiči v souvislosti s povodňovými jevy zasahovali, jsou lokálního charakteru. Situaci pravidelně sledujeme a jsme v pohotovosti," uvedli ráno hasiči na sociální síti X.

10:11
25. 12. 2023

Bez elektřiny bylo dnes ráno v Česku 3700 domácností. Nejvíce problémů je v Pardubickém a Ústeckém kraji. Většina těchto poruch vznikla v noci. Nejčastěji jsou způsobeny pádem stromů či větví do vedení. Na jejich odstranění energetici pracují. Vyplývá to z údajů distribučních firem ČEZ a EG.D. Podle Českého hydrometeorologického ústavu bude vítr odpoledne a večer slábnout.

Situace se výrazně zlepšila proti noci. Ve 04:00 evidoval ČEZ bez proudu 12.000 domácností. Největší problémy byly na Vysočině, ve středních Čechách a v Plzeňském kraji. "Tyto poruchy už se většinou podařilo opravit. Přibývají ale nové," řekla ČTK mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Dnes v 09:00 evidoval ČEZ na vysokém napětí 28 poruch. Znamenalo to právě 3700 odběrných míst bez proudu. V Pardubickém kraji jich je 1200, v Ústeckém kraji 800, na Vysočině a v Královéhradeckém kraji shodně 500 a v Moravskoslezském kraji 400. "Technici jsou v terénu, na obnovení dodávek pracují," podotkla mluvčí.

9:55
25. 12. 2023

Profesionální a dobrovolné jednotky zasahují v místní části Hrochova Týnce, kde voda ohrožuje rodinné domy. Nasazena musela být těžká technika. 

9:25
25. 12. 2023
!

Sněžku zasáhl vítr síly orkánu, přes 120 km/h. Horní úsek lanovky na Sněžku je mimo provoz, dolní z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu jede.

Video  Vánice a kalamita: Takhle stála auta u Havlíčkova Brodu v předvečer Štědrého dne 2023.  - Blesk - Martina Pospíšilová
Video se připravuje ...

Jan Kocián ( 30. prosince 2023 23:58 )

Sobotní bouřky nakonec zůstaly v Polsku.

Jan Kocián ( 29. prosince 2023 11:12 )

Němci teď varují oranžovou výstrahou před 85 km/h v silných bouřkách.

Jan Kocián ( 28. prosince 2023 21:37 )

V pátek silné bouřky v Německu, Nizozemsku a Dánsku.

Numerický model GFS odhaduje hodnotu bouřkového parametru "CAPE–shear" v sobotu v ČR: 300. V Polsku díky lepšímu střihu větru: až 400. Ojedinělé silné bouřky určitě zasáhnou Polsko.

Jan Kocián ( 27. prosince 2023 23:57 )

Další kalamita těžkého mokrého sněhu postihne mimo jiné Českomoravskou vrchovinu a dálnici D1 za 11 dní, to jest 7. ledna! ❤️‍

Severozápadně a severně od České republiky budou do konce roku bouřky každý jeden den! V ČR možnost bouřky už 29. prosince, ale ojedinělé silné bouřky s velmi silným větrem zasáhnou ČR v sobotu 30. prosince dopoledne! 👍

V Německu 50leté povodně 3. a 4. ledna! 😨

la_ragazza ( 27. prosince 2023 00:49 )

Drž pysk zrůdo.

Zobrazit celou diskusi