Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

ONLINE: Déšť a tání zvedly hladiny řek, hrozí záplavy! V Hrobicích zachraňovali pět lidí a dvě kočky

Aktualizováno -
25. prosince 2023
12:37
Autor: ČTK, simao, jel - 
24. prosince 2023
08:31

Hydrologové v noci monitorovali situaci na vodních tocích, hasiči vyjížděli převážně k čerpání vody ze zaplavených domů a sklepů. V úterý po 11:00 byl některý z povodňových stupňů na více než 130 místech, z toho na 14 místech byl zaznamenán nejvyšší, třetí stupeň. Někde hladiny řek začaly klesat. 

  • Nadále v platnosti je v celém Česku varování před vzestupem hladin řek a potoků.
  • „V kombinaci dešťových srážek, odtávání sněhové pokrývky a předchozího nasycení půdy budou toky na většině území reagovat vzestupy s četným dosažením prvního a druhého stupně povodňové aktivity, ojediněle i třetího stupně,“ varuje ČHMÚ.
  • Problémy se stoupající vodou jsou i v Karlovarském kraji. Ze zahrádkářské kolonie v karlovarské městské části Doubí hasiči v neděli ráno zachránili pět lidí. Z chaty využívané k trvalému bydlení, kterou odřízla voda z Ohře, je odvezli na člunu.
  • Třetí povodňový stupeň, při kterém už jsou ohroženy životy a majetek v záplavovém území, platil v úterý před polednem na 14 místech.  
  • V následujících hodinách očekává ČHMÚ tání sněhu v důsledku oteplení. 
  • Třetí stupeň povodňové aktivity, takzvaný stav ohrožení, bývá vyhlašovaný v případě ohrožení životů a majetku v záplavovém území.

Sledujte další vývoj srážek na radaru Blesku

Počasí ONLINE
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
9:08
25. 12. 2023

Hasiči v Libereckém kraji na Štědrý den řešili na dvě stovky událostí. Loni jich měli ve stejnou dobu 13. Ve většině případů, tedy asi 130krát, hasiči odstraňovali spadané stromy a větve, a to hlavně z komunikací, aby zabezpečili jejich průjezdnost. Dále hasiči v kraji devětkrát odčerpávali vodu z objektů, pětkrát dělali protipovodňová opatření, a to zejména na Českolipsku. 

8:53
25. 12. 2023

Západočeské řeky mají stále vzedmuté hladiny. Třetí stupeň je na Ohři v Drahovicích. Hasiči obou krajů neměli ani jeden požár související s Vánocemi.

8:24
25. 12. 2023

Hasiči v Ústeckém kraji během Štědrého dne vyjížděli ke 161 událostem. Ve 46 případech odstraňovali popadané stromy, ve 43 případech čerpali vodu ze zatopených sklepů a stavěli protipovodňové hráze pomocí pytlů s pískem.

Ve 34 případech čistili zanesená koryta a česle rozvodněných potoků a řek. V Dolním Žlebu u Děčína se v neděli krátce po poledni utrhl přívoz na Labi. Jednotka profesionálních hasičů ze stanice Děčín člunem přepravila převozníka na utržený přívoz a podařilo se jim ho dostat ke břehu.

8:22
25. 12. 2023

Deště a tání sněhu vzedmuly hladiny vodních toků na řadě míst Královéhradeckého kraje. Třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň byl ráno na čtyřech místech, druhý na 12 a na řadě míst řeky dosáhly prvního stupně, vyplynulo z údajů meteorologů. V noci na dnešek hasiči v kraji zasahovali zhruba ve 30 případech při čerpání vody, odstraňování naplavenin nebo čištění propustků.

„Všechny události, u kterých prozatím hasiči v souvislosti s povodňovými jevy zasahovali, jsou lokálního charakteru. Situaci pravidelně sledujeme a jsme v pohotovosti,“ uvedli ráno hasiči na sociální síti X. Třetí stupeň, ohrožení, platil ráno na Labi ve Vestřevi na Trutnovsku, na přehradě Les Království, ve Stanovicích na Trutnovsku a v Brodu na Náchodsku.

8:16
25. 12. 2023

Hasiči v Olomouckém kraji zaznamenali během Štědrého dne na 130 výjezdů. Většinou šlo o zásahy kvůli následkům počasí, ve dvou případech řešili i menší požáry v rodinných domech.

Většinu výjezdů v regionu měly na svědomí padající stromy, tající sníh a zvyšování hladin vodních toků. „Zde hasiči prováděli monitoring nebo pročištění koryt toků a propustků. Bohužel jsme zasahovali i dvakrát u požárů v rodinných domech. V Hradčanech - Kobeřicích došlo k zahoření vánočního věnce, naštěstí bez většího rozšíření a uhašeno před naším příjezdem. Ve Vrbátkách jsme řešili zahoření v obývacím pokoji, nejspíše od elektrického zařízení. Zde došlo k většímu poškození převážně zakouřením,“ uvedl mluvčí hasičů.

V Posluchově na Olomoucku, kde po zřícení přístřešku zůstali zavaleni dva koně, hasiči zvířata vyprostili a asistovali přivolanému veterináři, dodal mluvčí.

7:57
25. 12. 2023

V noci se dostal na třetí stupeň povodňové aktivity Zlatý potok v Dobroníně na Jihlavsku. „Voda z koryta potoka se začala vylévat do okolí. Před vodou začala místní jednotka sboru dobrovolných hasičů chránit nemovitosti v okolí pytli s pískem,“ uvedla mluvčí hasičů kraje Vysočina Petra Musilová. 

7:18
25. 12. 2023
!

Dnes by mělo být podle předpovědi zataženo až oblačno, na horách a na severu a severovýchodě místy, jinde ojediněle déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi sedmi až 11 stupni Celsia, na jihu Moravy bude až 13 stupňů, v 1000 metrech na horách kolem pěti stupňů.

7:17
25. 12. 2023
!

Třetí stupeň povodňové aktivity platil ráno na: 

  • Ohři v Karlových Varech-Drahovicích
  • na Labi ve stanicích Vestřev na Trutnovsku
  • Les Království
  • Stanovice a Brod
  • na Novohradce v Úhřeticích a ve stanici Luže
  • na říčce Žejbro v Rosicích
  • na Sázavě v Chlístově
  • na Svratce v Dalečíně
  • na Želivce v Želivi a Poříčí
  • na Jihlavě ve stanici Bransouze
  • na Nežárce v Rodvínově
  • na Moravské Sázavě v Janově
7:08
25. 12. 2023

Také hasiči v Královéhradeckém kraji v noci převážně vyjížděli k zatopeným domům. 

6:51
25. 12. 2023

Dobrovolné jednotky hasičů v Pardubickém kraji na Štědrý večer prováděly monitoring rozvodněných vodních toků. Nejvíce postižené je Chrudimsko v okolí Hrochova Týnce, Dvakačovic a Úhřetic v okolí řeky Novohradky a dále v obcích kolem přítoků Žejbra a Ležáku. Dále není situace příznivá na potoku Bylanka v okolí Bylan, Dřenic a Třebosic.

6:46
25. 12. 2023

Hasiči na Liberecku během Štědrovečerní noci vyjížděli více než k 30 událostem souvisejícím s počasím a táním sněhu. Velké škody zatím nejsou hlášeny, situaci na tocích monitorují. 

6:42
25. 12. 2023

Podle dat Českého hydometorologického ústavu platí 3. povodňový stupeň nyní na 16 místech českých toků. 

Aktuální data stavu hladin na českých tocích k 25. 12. 2023 6:40
6:27
25. 12. 2023

Dobé ráno vážení čtenáři. 

Vánoční sněhová nadílka, která v sobotu uvěznila tisíce aut na dálnici D1 a komplikovala dopravu po celém Česku, jak rychle napadala, tak vlivem oteplení rychle nyní odtává. Což způsobuje zvedání hladin toků po celé republice. 

ČHMI vydal výstrahu před extrémním nebezpečím povodní, která platí nejméně do středy v Moravskoslezský kraj, Vysočinu a části krajů Pardubického a Karlovarského. Situaci pro vás budeme sledovat online. 

Video  Vánice a kalamita: Takhle stála auta u Havlíčkova Brodu v předvečer Štědrého dne 2023.  - Blesk - Martina Pospíšilová
Video se připravuje ...

Jan Kocián ( 30. prosince 2023 23:58 )

Sobotní bouřky nakonec zůstaly v Polsku.

Jan Kocián ( 29. prosince 2023 11:12 )

Němci teď varují oranžovou výstrahou před 85 km/h v silných bouřkách.

Jan Kocián ( 28. prosince 2023 21:37 )

V pátek silné bouřky v Německu, Nizozemsku a Dánsku.

Numerický model GFS odhaduje hodnotu bouřkového parametru "CAPE–shear" v sobotu v ČR: 300. V Polsku díky lepšímu střihu větru: až 400. Ojedinělé silné bouřky určitě zasáhnou Polsko.

Jan Kocián ( 27. prosince 2023 23:57 )

Další kalamita těžkého mokrého sněhu postihne mimo jiné Českomoravskou vrchovinu a dálnici D1 za 11 dní, to jest 7. ledna! ❤️‍

Severozápadně a severně od České republiky budou do konce roku bouřky každý jeden den! V ČR možnost bouřky už 29. prosince, ale ojedinělé silné bouřky s velmi silným větrem zasáhnou ČR v sobotu 30. prosince dopoledne! 👍

V Německu 50leté povodně 3. a 4. ledna! 😨

la_ragazza ( 27. prosince 2023 00:49 )

Drž pysk zrůdo.

Zobrazit celou diskusi