Pondělní bude psát hodně podobný scénář jako neděle. Od severozápadu k nám bude i nadále proudit chladný a vlhký vzduch, takže oblačnosti a srážek bude hodně a teploty budou až o 3 °C nižší, než je pro toto období běžné. Bude proměnlivá - převážně velká oblačnost - oblačno až zataženo, místy přeháňky, zpočátku dne od cca 400 m sněhové, postupně sněžení pouze na horách. Silnice v horských oblastech Libereckého kraje po více než dvouměsíční přestávce pokryl sníh, za noc připadlo několik centimetrů. Sníh leží na sklonku zimy i na hlavním silničním tahu z Jablonce nad Nisou na Harrachov a dál do Polska, Pozor! Přeháňky mohou přechodně snižovat dohlednost. Srážky začnou ustávat během večera. Denní teploty 7 až 11 °C.

V úterý budou noční teploty klesat až ke -4 °C

Nejchladnější ráno přinese úterý. Mráz opět může poškodit kvetoucí dřeviny. V úterý bude polojasno nebo jasno. Po ránu ojediněle mrznoucí mlhy. V jihozápadních a severních Čechách, na Českomoravské vrchovině, severovýchodě Moravy a ve Slezsku teploty klesnou na minus dva stupně Celsia, v údolích k minus čtyřem stupňům Celsia

Varování meteorologů před mrazem se týká s výjimkou Středočeského kraje a Prahy téměř celého území. Mrznout může do 500 metrů nadmořské výšky v jižních Čechách, v Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Libereckém a Královéhradeckém kraji, na Vysočině, v Pardubickém, Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. V úterý nad ránem se podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude mráz zmírňovat. Výstraha trvá do 06:00. Denní teploty se budou pohybovat mezi 12 až 16 °C. 

Během dne bude na východě území zesilovat vítr – jeho nárazy se budou pohybovat mezi 55 až 70 km/h. Podle ČHMÚ se bude vichr vyskytovat na Frýdlantsku a Liberecku, ve východní polovině Čech, na Moravě a na většině území Slezska,

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Ve středu  bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Během dne od západu další přibývání oblačnosti a déšť, ojediněle bouřky. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 16 až 20 °C.  Během dne bude opět foukat čerstvý vítr – jeho nárazy se budou pohybovat mezi 55 až 70 km/h. Slábnout bude ve večerních hodinách. Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 12 až 16 °C. 

Velikonoce přinesou nejvyšší teploty nejméně za posledních 13 let

Konec týdne nebude mít chybu. Velikonoce tak budou letos svátky jara a padat budou četné teplotní rekordy. V pátek bude polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Ranní teploty 5 až 1 °C. Denní teploty 16 až 20 °C. V sobotu bude jasno až polojasno. Ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty 18 až 22 °C. V neděli bude jasno až polojasno. Ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty 20 až 24 °C.  Na Velikonoční pondělí bude polojasno, večer přibývání oblačnosti a místy přeháňky. Ranní teploty 7 až 3 °C. Denní teploty 20 až 24 °C

Vydrží stálé počasí i po Velikonocích?

Počasí na Velikonoční svátky nebude mít chybu – k výrazně nadprůměrným teplotám se přidá až dvanáctihodinová délka slunečního svitu. Hned po svátcích se ale ochladí, oblačnosti začne přibývat a přidají se srážky. Vypadá to, že na horách budou i smíšené nebo sněhové. Česká nás tak prvé aprílové počasí.

Co s námi udělají takové velké teplotní skoky?

Při nesprávném oblečení hrozí nachlazení, ale s teplotami se nám změní chutě k jídlu. Podle dopravních statistik je ve dnech s náhlou změnou počasí více dopravních nehod – řidiči se za volantem hůře soustředí a je více výjezdů záchranné služby, což souvisí i se změnou tlaku vzduchu a jejím působením na lidský organismus. Mráz v noci z pondělí na úterý opět může poškodit kvetoucí dřeviny. Na konci března díky nárůstu teplot vzduchu očekáváme, že začne kvést bříza. Pyl břízy je jedním z nejagresivnějších alergenů ze všech s přibližně kolem 5 milionů zrn pylu na jehnědu. Výrazné teplotní skoky nejsou v Česku nic výjimečného.

Video
Video se připravuje ...

Venkovní velikonoční dekorace Videoredakce ženských titulů

Fotogalerie
29 fotografií