• Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. V Liberci blesk zranil skupinu dospělých a dětí.
  • I při nočním dešti a bouřkách spadlo v povodí Berounky a Otavy místy až 50 milimetrů srážek, nad Brdy lokálně 60 milimetrů.
  • Třetí stupeň povodňové aktivity zůstával v pondělí ráno na řece Radbuze ve Staňkově na Domažlicku, na druhém povodňovém stupni byla Radbuza ve Lhotě a na vodním díle České údolí na Plzeňsku a na Úhlavě ve Štěnovicích.
  • Rozvodněná je i řada menších toků. Situace se bude postupně stabilizovat.
  • Odpoledne očekávali meteorologové další bouřky s přívalovými srážkami a opětovné vzestupy hladin.
  • Počasí se zlepší v polovině týdne, od pátku do neděle pak hrozí další bouřky, jak informuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Nicméně teploty by se měly vyšplhat až na 27 °C. 

Sledujte počasí na radaru Blesku

Vodu z několika zaplavených sklepů odčerpávali po dnešním odpoledním vydatném dešti hasiči v Brně Jundrově či Bosonohách. Vyjíždět museli kvůli vodě ve sklepích i do Troubska na Brněnsku, později odpoledne bouřky přešly přes Židlochovice a Mikulov. Odklízeli také nánosy bahna ze silnic. ČTK to řekli mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška a Petr Příkaský.

Do 20:00 zahrnovaly zásahy hasičů 30 případů čerpání vody, odstraňování spadlých stromů a také likvidaci požáru střechy po úderu blesku.

Jak doplnil Petr Příkaský, později odpoledne přešly bouřky přes Židlochovice, Pohořelice a Mikulov, i tam vyjížděli hasiči. "Bez výjimky se jednalo o čerpání vody ze zatopených prostor," dodal. Po 17:00 museli odstranit také pět spadlých stromů a zasahovali i u požáru střechy v Mutěnicích na Hodonínsku

Následky lijáků

 V Plzeňském kraji způsobila víkendová velká voda škody v několika obcích hlavně na jihu Plzeňska. Na veřejném majetku, tedy hlavně na silnicích, budovách, parcích, případně lávkách a mostech, se zatím odhadují na několik milionů korun.

Pracovníci krajského odboru bezpečnosti a krizového řízení teď mapují škody v terénu. Třetí povodňové stupně v regionu velké škody nezpůsobily, zatím je povodňová situace dobrá, řekl dnes ČTK vedoucí odboru Radek Svoboda.

Kvůli podmáčené trati u stanice Žalhostice nejezdí od nedělního večera vlaky mezi Lovosicemi a Litoměřicemi v Ústeckém kraji, cestující tam vozí autobusy. Omezení zřejmě potrvá několik dní, provoz se podle aktuálního odhadu Českých drah obnoví ve čtvrtek ráno. Správa železnic na svém webu předpokládá, že trať nebude fungovat až do nedělního večera.

Silné deště zastavily v neděli odpoledne provoz na železnici také mezi Plzní a Starým Plzencem na trati do Strakonic. Trať byla zaplavená, sesunula se půda a na koleje spadl strom. Místo dálkových vlaků jezdí mezi plzeňským hlavním nádražím a stanicí Nezvěstice autobusy, omezení má trvat do dnešního pozdního večera.

Počasí se nadále pozvolna zlepšuje, ve středu bude polojasno až skoro jasno. Přeháňky pouze na severu území. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C.

Ve čtvrtek pak bude skoro jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 24 °C. Od pátku do neděle bude opět polojasno až oblačno, očekávají se další bouřky. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C, postupně 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 27 °C.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči ve Štěnovicích na Plzeňsku zachraňují osobu, kterou odřízly přívalové deště. (2. června 2024) HZS Plzeňského kraje

Fotogalerie
60 fotografií