Tropickou třicítku překračovaly teploty už v úterý. Vůbec nejtepleji bylo v Polabí, v Doksanech na Litoměřicku meteorologové naměřili 33,9 °C. Rekordy zaznamenalo 11 ze zhruba 150 meteorologických stanic, které měří 30 a víc let. 

Druhou nejvyšší teplotu dnes zaznamenali meteorologové v Plzni-Bolevci, kde bylo 33,6 stupně Celsia. Padl tak místní rekord z roku 2008, kdy na této stanici naměřili 33,4 stupně. V pražské Libuši se dnes teplota dostala na 33,5 stupně. V Praze-Komořanech bylo jen o jednu desetinu stupně chladněji.

Nejteplejším dnem bude středa, teploty vystoupají na 32 až 37 °C.

Pro náš organismus se jedná o extrémně zátěžové teploty. Pokud můžete, vezměte si den volna a zůstaňte v chládku domova. Samozřejmostí by měl být zvýšený příjem tekutin, lehké oblečení, zdržování se ve stínu.

Jak přizpůsobit teplotám svůj denní řežim?

  • Zvolněte a celkově zpomalte, vyhýbejte se vypjatým situacím.
  • Omezte namáhavé činnosti a pochůzky venku, nebo je přesuňte na nejchladnější část dne, tj. ráno.
  • S každou činností začínejte vždy pomalu a tempo postupně zvyšujte, při známkách únavy okamžitě přestaňte a odpočiňte si ve stínu.
  • Přes poledne a v raném odpoledni odpočívejte (siesta).
  • Častěji zařazujte přestávky – během nich buď přecházejte po místnosti, anebo seďte s podloženýma nohama

V kombinaci se slunečnou oblohou a výrazně podprůměrného stavu ozonu, hrozí spálení pokožky bez ochrany po 20 minutách. Přechod slabé studené fronty ve čtvrtek přinese mírné ochlazení a místy přeháňky nebo bouřky. Od čtvrtka do konce týdne se budou odpolední teploty zastavovat nejčastěji mezi 26 až 31 °C.

Video
Video se připravuje ...

Jak přežít horké počasí s dětmi: Co ovlivňuje psychiku nejen kojenců? Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Nejsme v tom sami

Vlna veder zasáhne většinu starého kontinentu – v Německu očekávají, že se budou teploty šplhat až ke 40 °C, ve Francii ke 38 °C. Jih Evropy hlásí v maximech také až 38 °C. Ochladit se můžeme jen ve Velké Británii nebo na severu Skandinávie – tam se odpolední teploty zastavují do 23 °C.

Před 10 lety přívalové povodně

V roce 2009 jsme v tomto období skloňovali přívalové (bleskové) povodně. Ty přinesly extrémní srážkové úhrny například na Novojičínsko 24. 6. a Jesenicko 26. 6. Nejvyšší celkový srážkový úhrn byl v období od 20. 6. až 6. 7. 2009, naměřen stanici Filipova Huť na Šumavě, a to 331 mm.

Fotogalerie
50 fotografií