V pátek bude nejméně oblačnosti hned po ránu a dopoledne – jasno až polojasno. Místy se budou tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. Během dne bude zejména v Čechách docházet k přibývání oblačnosti a místy musíme počítat s přeháňkami, ojediněle i s bouřkami. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty 20 až 24 °C.

Odpoledne a večer se mohou v západní polovině republiky objevit silné bouřky s přívalovým deštěm, nárazy větru a menšími kroupami, uvedli meteorologové. Aktuální výstraha meteorologů platí od 13:00 do 20:00 a týká se Prahy, Středočeského, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Libereckého kraje a téměř celého Jihočeského kraje.

Víkend přinese přechodné ochlazení a hodně srážek i oblačnosti. V sobotu bude oblačno až zataženo, během dne na většině území občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Na východě území spadne až kolem 25 mm. Polojasno bude pouze přechodně. Ranní teploty budou klesat na 13 až 9 °C. Denní teploty vystoupí na 17 až 21 °C.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V neděli bude nejvíce oblačnosti hned zpočátku dne - oblačno až zataženo, místy přeháňky. Postupně bude docházet k ubývání oblačnosti a k ustávání srážek. Ranní teploty budou klesat na 13 až 9 °C. Denní teploty se zastaví mezi 16 až 20 °C.

Počátek týdne ještě slunečný

Hned po víkendu začne docházet k ubývání oblačnosti a k ustávání srážek, také teploty porostou a atakovat budou postupně letní hranici. Rána ale budou zůstávat relativně studená.

V pondělí bude polojasno, během dne až oblačno a ojediněle přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Ranní teploty 10 až 6 °C. Denní teploty 18 až 22 °C. V úterý bude polojasno nebo skoro jasno. Ráno ojediněle mlhy. Ranní teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 20 až 24 °C.

Ve středu bude polojasno. Ráno ojediněle mlhy. Ranní teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 21 až 25 °C. Od čtvrtka začne docházet k přibývání oblačnosti a k ustávání srážek.

Trochu letní statistiky

Příští týden tak ještě zřejmě prodlouží letošní sérii letních dnů. Tropické dny už letos nebudou – za období metorologického léta jich bylo nejvíce v Doksanech 35, v Praze-Ruzyni 13. V pražském Klementinu se průměrná letní teplota zastavila na 22,2 °C, a jedná se tak o páté nejteplejší letní období od počátku tamního měřeni, tj. roku 1775. Své prvenství si udržel rok 2019. Česko má za sebou teplotně nadprůměrné léto, vůbec nejvyšší teplota byla naměřena 19. června v Praze-Řeži, to teplota vystoupila na 39 °C, v červenci to bylo 37,3 °C ve Strážnici 21. července a v srpnu bylo maximum na 37,7 °C v Borohrádku u Rychnova nad Kněžnou 5. srpna 2022.

Video
Video se připravuje ...

Vše, co jste chtěli vědět o bouřkách: Jak ji přežít? Chyby, kterým se vyvarovat a jak bouřky vznikají? Videohub

Fotogalerie
38 fotografií