Páteční počasí bude ještě klidné. Po mrazivém ránu a dopoledni, kdy se ojediněle budou držet mrznoucí mlhy, bude převládat oblačno, během dne přechodně až polojasno. Během dne se budou pouze ojediněle vyskytovat sněhové přeháňky. Večer bude od východu docházet k přibývání oblačnosti, postupně se k tomu přidá na východě území i sněžení. Odpolední teploty se zastaví na -1 až 3 °C. Odpoledne a večer začne na východě zesilovat vítr - zejména tam bude pocitová teplota snižována.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Víkend bude bohatý na sněžení, a to zejména na horách

Během víkendu bude sněžit na většině území, na horách i trvale a vydatně. V sobotu bude zataženo, postupně od východu místy se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Vydatnější sněžení očekáváme v horských oblastech na severu území, kde napadne nejčastěji 5 až 15 cm sněhu. Noční teploty -2 až -6 °C. Denní teploty -3 až 1 °C. Pocitové teploty ale bude snižovat čerstvý severozápadní vítr s nárazy o rychlosti 55 km/h. V kombinaci s čerstvým větrem se budou zejména na horách tvořit sněhové jazyky.

V neděli bude oblačno až zataženo, zejména zpočátku dne v západní polovině území místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Později večer sněžení od jihovýchodu. Noční teploty -2 až -6 °C. Denní teploty -3 až 1 °C. Vítr už bude foukat pouze slabý nebo mírný o rychlosti do 20 km/h.

Zima to nevzdá ani příští týden

Příští týden přinese dost proměnlivé počasí - přechodně méně oblačnosti bude v úterý a ve středu, ojediněle se ale mohou vyskytovat mrznoucí mlhy nebo mrznoucí srážky. Sněžení na většině území očekáváme ve čtvrtek, to bude přes Česko přecházet studená fronta.

V pondělí bude oblačno až zataženo a místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Přechodně i déšť se sněhem. Noční teploty -3 až -7 °C. Denní teploty -2 až 2 °C. V úterý bude polojasno, po ránu místy mlhy nebo nízká oblačnost, jen ojediněle sněhové přeháňky nebo mrznoucí mrholení. Noční teploty 0 až -4 °C. Denní teploty -1 až 3 °C. Ve středu bude polojasno, po ránu místy mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost, jen ojediněle sněhové přeháňky nebo mrznoucí déšť. Noční teploty -2 až -6 °C. Denní teploty -1 až 3 °C.

Máte auto dobře připravené na zimu?

Nová sněhová pokrývka může o víkendu opět působit komplikace na cestách. Jak se dobře připravit na cestu autem?

1) Nechte si na cestu více času, než vyjedete, očistěte z auta sníh i led.

2) Zimní pneumatiky jsou samozřejmostí, v autě mějte lopatu a sněhové řetězy - zejména pokud vyrážíte do hor.

3) Teplá deka, teplý nápoj.

4) Dostatek paliva, nabitá baterie, funkční chladič.

5) Nemrznoucí směs do ostřikovačů.

6) Nabitý mobilní telefon.

7) Neřiďte v teplé bundě, snižuje to pohyblivost a reakce.

Video
Video se připravuje ...

Kolony na dálnici D3 kvůli sněhové kalamitě (6. 12. 2022) Aktu.cz

Fotogalerie
28 fotografií