V pátek bude zpočátku dne proměnlivá oblačnost, na západě území se sněhovými přeháňkami nebo sněžením, odpoledne a večer očekáváme od západu další přibývání oblačnosti se sněžením, které bude v nížinách přecházet v déšť. Srážky se budou vyskytovat totiž na teplé frontě.

Noční teploty budou klesat hluboko pod bod mrazu – v minimech naměříme -4 až -8 °C, ojediněle až -11 °C. Denní teploty vystoupí na -3 až 1 °C. Teplota v 1000 metrech na horách se bude pohybovat kolem -7 °C, čerstvý vítr bude pocitovou teplotu snižovat na -15 °C. Foukat bude mírný západní vítr o rychlosti do 25 km/h, na horách čerstvý s nárazy kolem 55 km/h.

Od pátečního večera začne podle meteorologů vydatně sněžit, a to zejména v Jizerských horách, na Šumavě, na Českomoravské vrchovině, v Jeseníkách a Beskydech. V Moravskoslezském a Zlínském kraji se sníh objeví i v polohách nad 400 metrů nad mořem, kde napadne sedm až 12 centimetrů. Na horách se sněhová nadílka může zvýšit až o dvacet centimetrů.

Aktuální výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí od dnešních 21:00 do sobotního poledne. Týká se části Středočeského, Jihočeského, Plzeňského, Libereckého, Pardubického, Jihomoravského a Olomouckého kraje, celého území Kraje Vysočina, Zlínského a Moravskoslezského kraje.

Čekejte víkend bohatý na srážky

V sobotu bude přes Česko postupovat frontální systém, takže bude zataženo až oblačno, na celém území sněžení nebo smíšené srážky, do nadmořské výšky 500 metrů nad mořem i déšť. Noční teploty se budou pohybovat kolem nuly – mezi 2 až -2 °C. Denní teploty vystoupí na 1 až 5 °C. Foukat bude mírný až čerstvý severozápadní vítr o rychlosti v nárazech do 55 km/h.

V neděli bude oblačno, občas déšť se sněhem, nad 500 metrů sněžení. Noční teploty klesnou na 1 až -3 °C. Denní teploty budou v Čechách většinou nad bodem mrazu – mezi 0 až 4 °C, na Moravě a ve Slezsku bude chladněji, jen 2 až -2 °C. Foukat bude mírný severní vítr o rychlosti do 20 km/h.

A zimní charakter počasí bude pokračovat také po víkendu – nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat kolem nuly, po ránu budou klesat na sněhové pokrývce až k -8 °C. Očekáváme občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, které bude pouze v nížinách přechodně přecházet v déšť.

 

Fotogalerie
34 fotografií